İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6798 %0.11
37,5587 %0.9
106.001,02 %1.148
3.179,52 0,77
Ara
Muhalif. AJANS OMÜ’de Tarım Bayramı programı düzenlendi

OMÜ’de Tarım Bayramı programı düzenlendi

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan: ”Tarım, Türkiye için olmazsa olmaz bir sektör. Çünkü gerek biyolojik, gerekse ekolojik çeşit ve coğrafi konum itibarıyla Türkiye çok büyük zenginliğe sahip bir ülke”

KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 2 dk

SAMSUN (AA) Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) tarımsal öğretimin 179. yılı ve Tarım Bayramı dolayısıyla program düzenlendi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki programda, dünyanın yeni bir konuma evrildiğini, tarım ve gıdanın enerji kaynaklarına göre ön plana çıktığını söyledi.

Dünyada yetersiz beslenme ve açlık sorunundan yaklaşık 885 milyon kişinin muzdarip olduğuna işaret eden Özcan, açlık nedeniyle her gün 18 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Toplum olarak sağlıklı olmak için güvenli ve sağlıklı besin kaynakları üretmenin önem taşıdığını vurgulayan Özcan, "Son dönemlerde gıda konusu değil, güvenli gıda konularını konuşmaya başladık. Tarım, Türkiye için olmazsa olmaz bir sektör. Çünkü gerek biyolojik, gerekse ekolojik çeşit ve coğrafi konum itibarıyla Türkiye çok büyük zenginliğe sahip bir ülke. Biz tarımımızı, ülkemizin bu potansiyelini en iyi kullanmak durumundayız ve bu noktada da çiftçiyi bilgi ve teknolojilerle donatmak, bilgi aktarımını gerçekleştirecek meslektaşları yetiştirmek durumundayız." dedi.

Son 60 yılda dünya nüfusunun yüzde 150 arttığına ama tarım ürünlerindeki artışın sadece 3 kat olduğuna dikkati çeken Özcan, şunları kaydetti:

"O yüzden bir tarafta açlıktan, yetersiz beslemeden ama diğer taraftan da çok büyük israftan, ürün kayıplarından bahsediyoruz. Onun için meslek olarak önemli gelişme sağladığımızı söyleyebiliriz ancak daha iyisini yapabilir miydik, daha çevresel, daha sürdürülebilir veya üretim teknolojileri geliştirebilir miydik? Evet. O zaman kendimizi bu yönüyle zayıf nokta olarak görebiliriz ama kesinlikle katkısı olmayan bireyler olarak görme veya bunu kabul etme durumu söz konusu olmamalıdır, olamaz da."

Özcan'ın konuşmasının ardından emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler, "İklim değişikliği ve arıların etkileşimi" konulu sunum yaptı.

Daha sonra öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan Başak Korosu, türküler seslendirdi.

Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *