© Muhalif 2024

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi açıklandı. İsveç Akademisi, 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Güney Koreli yazar Han Kang'a verildiğini duyurdu

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Güney Koreli yazar Han Kang oldu. Akademi, ödülün gerekçesi olarak yazarın “tarihi travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını açığa çıkaran yoğun şiirsel düzyazısı”nı gösterdi. Han Kang, bu ödülle birlikte adını edebiyat dünyasında bir kez daha kalıcı olarak yazdırdı.

Nobel Edebiyat Ödülü, 1901’den bu yana toplam 117 kez verilerek 121 yazara layık görüldü. Bazı yıllarda ödüller iki yazar arasında paylaştırılırken, 2006 yılında Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak bu ödülü alan ilk Türk yazar oldu.

Geçtiğimiz yıl, 2023 Nobel Edebiyat Ödülü, “söylenemez olana ses veren yenilikçi oyunları ve düzyazıları” nedeniyle Norveçli yazar Jon Fosse’ye verilmişti. 2022 yılında ise Fransız yazar Annie Ernaux, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan 17. kadın yazar olmuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER