© Muhalif 2024

45. Dünya Satranç Olimpiyatı Macaristan'da sona erdi: Türkiye başarılarıyla dikkat çekti

Türk satranççılar, 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda performanslarıyla öne çıktı. GM Ediz Gürel bronz madalya kazanırken, GM Mustafa Yılmaz dünya bir numarası Magnus Carlsen ile berabere kalarak tarihe geçti.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı, Türk satranççılarının üstün performansıyla tamamlandı. Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından yapılan açıklamaya göre, 15 yaşındaki büyükusta (GM) Ediz Gürel, 2. masada üçüncülük elde ederek bronz madalyanın sahibi oldu. Ayrıca, 13 yaşındaki GM Yağız Kaan Erdoğmuş ve Ediz Gürel, otoriteler tarafından “satrancın geleceği” olarak gösterildi.

Olimpiyatların dikkat çeken bir diğer başarısı, GM Mustafa Yılmaz’ın, dünya bir numarası Norveçli GM Magnus Carlsen ile berabere kalması oldu. Yılmaz, bu başarıyla Magnus Carlsen’den puan alan ilk Türk sporcu olarak kayıtlara geçti.

Açık kategoride yarışan A Milli Erkek Takımı, 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 yenilgi ile turnuvayı 12. sırada tamamladı. Takımda GM Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş, GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal ve GM Emre Can yer aldı.

A Milli Kadın Takımı, 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 yenilgiyle 26. sırada yer aldı. Takımda IM Ekaterina Atalık, WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WGM Kübra Öztürk Örenli, WIM Gülenay Aydın ve WIM Hayale İsgenderova yer aldı.

Gülkız Tulay’ın Açıklamaları

TSF Başkanı Gülkız Tulay, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin satrançta Avrupa ve dünyada en başarılı ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Tulay, son 12 yılda yapılan altyapı yatırımlarının meyvesini verdiğini vurguladı. Türkiye’nin satrancı sevdiğini ve lisanslı sporcu sayısında Avrupa’da lider olduğunu ifade etti.

İş Bankasının Desteği

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, bankanın 19 yıldır satranç ekosistemine destek verdiğini belirtti. Bu süreçte lisanslı sporcu sayısının 30 binden 1 milyon 311 bine, antrenör sayısının 2 binden 87 bine ulaştığını vurguladı. Sözen, satranç ekosisteminin gelişmesiyle birlikte sistemin kendi kendine işleyebilir hale geldiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER