© Muhalif 2024

CarrefourSA ve İklimsa’dan güneş enerjisi santrali için işbirliği

CarrefourSA İcra Kurulu Üyesi Bulut Batum: ”Perakende sektörünün yüksek enerji gereksinimini dikkate alarak, güneş enerjisine yaptığımız yatırımları sürdüreceğiz”

İSTANBUL (AA) CarrefourSA, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda İstinye Hiper mağazasına İklimsa işbirliğiyle 620 kWp kurulu güce sahip çatı üzeri güneş enerji santrali (GES) kurdu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Sabancı Holding ve Carrefour iştiraki CarrefourSA, "Yaşam için Doğrusu" anlayışıyla sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğini öncelik haline getiren hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarını kararlılıkla sürdürüyor.

CarrefourSA, İstinye Hiper Mağazası'nda İklimsa işbirliğiyle hayata geçirdiği çatı üzeri GES projesiyle organize gıda perakende sektöründeki enerji dönüşümüne öncülük ediyor. 620 kWp kurulu güce sahip çatı üzeri GES sistemi, mağazanın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 45'ini karşılayarak 374,8 ton karbon salınımını önleyecek.

"Enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen projeleri kesintisiz sürdürüyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen CarrefourSA İcra Kurulu Üyesi Bulut Batum, finansal uygulamaları ön planda tuttuklarını belirtti.

Tüm lokasyonlarında enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen projelerini kesintisiz sürdürdüklerini vurgulayan Batum, "Bu projeler sayesinde enerji tüketimimizi azaltırken, ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan temin ederek çevreye sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz. Güneş enerjisi, günümüzde hem verimlilik hem de sürdürülebilirlik açısından büyük bir potansiyele sahip. Biz de perakende sektörünün yüksek enerji gereksinimini dikkate alarak, güneş enerjisine yaptığımız yatırımları sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Gerçekleşen proje hakkında bilgiler veren Batum, "İklimsa işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz projeyle tam olarak var olan yenilenebilir enerji kaynaklarımızı doğrusu için kullanmaya odaklandık. İlk olarak İstinye CarrefourSA Hiper mağazamızda kurduğumuz çatı üzeri GES projemizdeki enerji üretimi, 187 hanenin yıllık enerji ihtiyacına eşdeğer. Projemizde, toplam 1113 yüksek verimli panel kullanarak en ideal yerleşimi sağladık ve en son teknolojileri kullanarak enerji verimliliğimizi maksimum düzeye çıkardık." değerlendirmesinde bulundu.

Bu alandaki yatırımlarına devam edeceklerini kaydeden Batum, 2020'den bu yana, 59 şarj istasyonu açarak 20 binden fazla araca hizmet sunduklarını ve çevreye duyarlı bir ulaşım altyapısının temellerini attıklarını, mağaza otoparklarını eşarj noktaları haline getirerek, bu yatırımları genişlettiklerini vurguladı.

2023'te gerçekleştirdikleri enerji verimliliği projeleri sayesinde doğrudan faaliyetlerinden kaynaklanan 23 bin 153 ton karbondioksit emisyonunu, 12 bin metreküp su tüketimini ve 40 bin megawattsaat (MWh) elektrik kullanımını engellediklerine işaret eden Batum, 485 mağazalarında sağladıkları 40 milyon kWh enerji tasarrufunun bu sürecin önemli bir göstergesi olduğunu anlattı.

Batum, "Tüm mağazalarımızda benzer projeleri hayata geçirerek yılda 60 milyon kWh'den fazla enerji tasarrufu yapmayı hedefliyoruz. Şu anda tüm iş süreçlerimizde kullandığımız yıllık enerji tüketimimiz yaklaşık 180 milyon kWh. Bu, çok ciddi ve tasarruf edilmesi gereken bir rakam. Bu yüzden güneş enerjisi yatırımlarımıza 2025 yılında hız vererek hem enerji maliyetlerimizi azaltacağız hem de yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştıracağız." açıklamasında bulundu.

"GES sektöründe kaliteden ödün vermeden en iddialı hizmeti sunma taahhüdüyle hareket ediyoruz"

Teknosa İcra Kurulu Üyesi ve İklimsa İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Tansu Öztorun da İklimsa olarak ortak geleceğe sahip çıktıklarına işaret etti.

İlk başlarda 15 yılı bulan yatırımların geri dönüşümlerinin, günümüzde 4 yıla kadar düştüğüne değinen Öztorun, "GES'lerin 25 yıllık ekonomik ömrü düşünüldüğünde 21 yıla varan ve hatta aşan sürelerde firmalar ürettikleri enerjiyi kendi tesislerinde, konutlarında kullanabildikleri gibi fazla üretimi de satabilmekte, kendilerine gelir yaratabilmekte." şeklinde görüş belirtti.

71 ildeki 500'ü aşkın yetkili yetkili satıcı ve servis ağlarıyla, GES konusunda kurumsal ve bireysel çözümlerle, konut projelerinden her kapasite çatı ve arazi uygulamaları ile çok geniş bir yelpazede hizmet verdiklerinin bilgisini paylaşan Torun, şunları kaydetti:

"Organizasyon yapımız, uçtan uca sunduğumuz hizmet ve ihtiyaca uygun proje üretme becerimizle, müşterilerimize  GES sektöründe kaliteden ödün vermeden en iddialı hizmeti sunma taahhüdüyle hareket ediyoruz. Güneş enerji sistemlerinin kurulumu sonrasında, aylık üretim raporlama, bakım ve onarım, periyodik panel temizliği ve yedek ürün hizmetlerinde de müşterilerimizin ihtiyaçlarını gideriyoruz. İklimsa, 40 yıllık iklimlendirme deneyim ve tecrübesiyle beraber, yenilenebilir enerji sektörünün de en tercih edilen markası olma yolunda emin adımlarla yürüyor. "

Kaynak: AA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER