© Muhalif 2024

ETicaret ve Perakende Zirvesi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: ”Eticaret, aslında uçtan uca çok geniş bir dünyayı oluşturan, çok geniş bir ekosistemin ortasında duran çok kritik bir sektör. Yeni fırsatlar oluşturması adına da çok kıymetli” Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan: ”Önümüzdeki ay devreye alacağımız platform aracılığıyla, ’Made in Türkiye’ etiketiyle ürünlerimiz global pazarlarda yerini alırken Türk üreticilerinin ihracat kabiliyeti daha da güçlenecek”

İSTANBUL (AA) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, eticaretin pazarlama dinamikleri ve lojistik boyutunun çok farklı olduğunu belirterek, "Eticaret, uçtan uca çok geniş bir dünyayı oluşturan, çok geniş bir ekosistemin ortasında duran çok kritik bir sektör. Yeni fırsatlar oluşturması adına da çok kıymetli." dedi.

TürkMedya'nın düzenlediği eTicaret ve Perakende Zirvesi, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla İstanbul Finans Ofisi Ziraat Kuleleri Oditoryumu'nda gerçekleştirildi.

Burak Dağlıoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, dünyada bazı dönüşümlerin gerçekleştiğini ve bu dönüşümlerin şirketlerin, bireylerin ve ülkelerin rekabetçiliğini etkilediğini belirterek, sürdürülebilirliğin bunlardan biri olduğunu ifade etti.

Dünyadaki tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiğini belirten Dağlıoğlu, özellikle salgın sonrasındaki dönemde uluslararası yatırımlarda eticaret şirketleri ve teknoloji girişimlerinin sürükleyici bir faktör olduğunu söyledi.

Dağlıoğlu, e ticaretin pazarlama dinamikleri ve lojistik boyutunun çok farklı olduğunu dile getirerek, "Yani aslında uçtan uca çok geniş bir dünyayı oluşturan, çok geniş bir ekosistemin ortasında duran çok kritik bir sektör. Yeni fırsatlar oluşturması adına da çok kıymetli." diye konuştu.

Önemli bir eticaret platformuna yakın zamanda bir uluslararası yatırım iş birliğinin tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Dağlıoğlu, "1,1 milyar dolar civarı bir yatırımdan bahsediyoruz. Tek bir işlemde bu kadar büyük bir hacim oluşturması adına da çok kıymetli bir sektör." dedi.

"İnovatif çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz"

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Türkiye'nin sahip olduğu güçlü ticaret birikimi, yeniliklere hızla adapte olma becerisi ve teknolojiyi etkin kullanma kabiliyetiyle, perakende sektöründe olduğu kadar, eticaret alanında da büyük başarılara imza attığını ifade etti.

Bugün, yeni nesil perakende çözümlerini kullanan sektör üyelerinin tedarik zinciri yönetiminden yeni nesil mağazacılık uygulamalarına kadar pek çok alanda maliyet avantajı sağlayan, rekabet güçlerini artıran inovatif çözümler geliştirdiğini belirten Arslan, "Biz de Halkbank olarak, özellikle, perakende ve eticaret alanındaki gelişmeleri yakından takip etmekte, sektöre katkı sağlayacak inovatif çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz." diye konuştu.

Arslan, Alibaba Group ile gerçekleştirdikleri iş birliğiyle KOBİ'lere eticaret alanında yeni kapılar açacağını belirterek, şunları söyledi:

"Üreticilerimiz, bu iş birliği sayesinde alibaba.com platformunda açacakları sanal mağazalarla 200'den fazla ülkeye ihracat yapma fırsatına kavuşacak. Önümüzdeki ay devreye alacağımız bu platform aracılığıyla, 'Made in Türkiye' etiketiyle ürünlerimiz global pazarlarda yerini alırken, Türk üreticilerinin ihracat kabiliyeti daha da güçlenecek. Ülkemiz, alibaba.com'da en çok mal tedarik edilmek istenen dünyada ilk 10, Avrupa'da ise ilk 3 ülke arasındadır."

Firmalara özel iş yönetim modülüyle iş süreçlerine de hız kazandıracağız"

İşbirliği kapsamında oluşturulan "Türk Ürünleri Envanteri"yle Türk ürünlerinin algısını küresel çapta artırmayı hedeflediklerini bildiren Arslan, eticaret ve ihracat farkındalığını sürekli diri tutmak adına KOBİ'lere özel deneme üyelikleri ve etkinlikler düzenleyeceklerini aktardı.

Arslan, KOBİ Vitrin Projesi'yle KOBİ'lerin dijital dönüşümlerini desteklerken, ihracata hazırlanmalarını da hedeflediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"B2B ticaret platformu olan Dijital Vitrin'le hem alıcılara hem de satıcılara yeni fırsatlar sunarak büyümelerini desteklemeyi amaçlıyoruz. KOBİ'lerle güçlü bir iletişim kurarak, bankamızın sunduğu tüm KOBİ ürünleri ve kampanyalarını kullanabilecekleri bu platformu çok yakında hayata geçireceğiz. Ayrıca, firmalara özel iş yönetim modülüyle iş süreçlerine de hız kazandıracağız."

Kadın girişimcilere yönelik projeleri de anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"2021'den bu yana 234 bin kadın girişimcimize 74 milyar lira finansman sağlamış bulunuyoruz. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bankacılık sektöründe kadın girişimcilere kullandırılan kredilerinin yüzde 40'ını tek başımıza karşılamaktayız. Perakende sektörü, ülkemiz ekonomisi için büyük bir önem taşımaktadır. Bugün, perakende sektöründe 3,5 milyondan fazla işletme bulunmakta ve bu işletmeler, üretici ve tedarikçileriyle birlikte 17,5 milyonluk toplam istihdamın yüzde 58'ine denk gelen bir istihdam oluşturmaktadır."

TürkMedya İcra Kurulu Başkanı Murat Çiçek de eticaret sektörünün perakendeyle birlikte yalnızca Türkiye'de değil, küresel arenada da hızla büyüyen ve yeni fırsatlar yaratan bir alan olduğunu söyledi.

Zirve kapsamında "Türkiye'de ETicaret ve Perakendenin Geleceği" başlıklı panel de düzenlendi.


Kaynak: AA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER