© Muhalif 2024

ABD İstihbaratı, Çin’in Rus ordusuna teknoloji desteğinde bulunduğunu iddia etti

ABD’nin Ulusal İstihbarat Müdürlüğü tarafından yayınlanan ve “gizli değildir“ ibaresi bulunan bir raporda Çin’in, Rusya’ya Ukrayna savaşı için askeri teknoloji desteğinde bulunduğu ve Rusya’nın Batı yaptırımlarından kaçınmasına yardımcı olduğu iddia edildi.

Reuters’ın haberinde, raporun ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi tarafından açığa çıkarıldığı belirtildi. Raporda,  “Gümrük kayıtları, Çin Halk Cumhuriyeti Devleti’ne ait savunma şirketlerinin, yaptırım uygulanan Rus Hükümetine ait savunma şirketlerine navigasyon ekipmanı, sinyal bozma teknolojisi ve savaş uçağı parçaları gönderdiğini göstermektedir” ifadeleri yer aldı.

Çin’in, savaştan bu yana Rusya’dan yaptığı ithalatın hacmini de genişlettiği bilgisi verildi ve her iki ülkenin yerel para birimleri olan yuan ve rubleyle yapılan ticareti artırdığı belirtildi.

Ulusal İstihbarat Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilerin çoğunu basında çıkan haberlere dayandırdığı kaydedildi.

Bu ayın başlarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un üst düzey diplomatik danışmanı Emmanuel Bonne, Çin’in Rusya’ya büyük çapta olmasa da askeri teçhizat olarak kullanılabilecek ürünler teslim ettiğini söyledi.

ABD’li yetkililer, Rusya’nın savaş alanında kullandığı askeri ekipman içerisinde Ukrayna askerleri için ölümcül olacak teknolojilerin, başka ülkelerden tedarik edildiğiyle ilgili bir kanıta sahip olmadıklarını daha önce birçok kez dile getirmişlerdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER