AA, Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmaları görüntüledi

Sudan ordusu, bir yandan havan toplarıyla HDK üyelerini hedef alırken bir yandan da binalara konuşlanan keskin nişancılar arasında çatışmalar yaşanıyor

HARTUM (AA) GÖKHAN KAVAK/AHMED SATTİ Doğu Afrika ülkesi Sudan'da 15 Nisan 2023'te ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, başta başkent Hartum olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde devam ediyor.

21. ayına giren çatışmalar nedeniyle ülkede altyapı, ekonomi, eğitim ve sağlık gibi alanlarda ciddi yıkım yaşanırken Sudanlılar türlü zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

Ordu ile bir zamanlar ona bağlı HDK arasında askeri reform ve entegrasyon gibi konulardaki anlaşmazlıklar sebebiyle süren çatışmaların sona ermesi için başlatılan çözüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

Dış müdahaleler ise çatışmaların sonlandırılmasını engelliyor.

Anadolu Ajansı (AA), başkent Hartum'daki çatışmaları ve cephe hattını görüntüledi.

Sudan'daki çatışmalar 21'inci ayında

Sudan'da ordu ile HDK arasında Nisan 2023'te başlayan çatışmalar 21'inci ayına giriyor.

Çatışmalar, başkent Hartum'un birçok noktasında başladı, sonrasında 18 eyaletin 13'üne yayıldı.

Sudan ordusu, ülkenin kuzey ve doğu bölgelerine hakim olurken HDK ise güney ve batı bölgeleriyle Hartum'un merkezinde gücünü koruyor.

Ordu, başkent Hartum'un Umdurman bölgesinin kontrolünü sağladıktan sonra Halfaya Köprüsü'nü geçerek Bahri bölgesinde ilerlemeye başladı.

Hartum'un güneyini ve merkezini kontrol eden HDK ise top kullanarak ve yüksek binalara yerleştirdiği keskin nişancıların yardımıyla mevkilerini savunmaya çalışıyor.

Sudan ordusu, bir yandan havan toplarıyla HDK üyelerini hedef alırken bir yandan da binalara konuşlanan keskin nişancılar arasında çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalar nedeniyle siviller, Hartum'un birçok bölgesini boşalttı.

Hayalet şehre dönüşen Bahri'deki binaların arasında alan mücadelesi yaşanıyor.

Ülkedeki yıkım ve insani durum

Sudan krizini çözmek üzere ABD, Suudi Arabistan, Mısır ve Fransa gibi ülkeler tarafından da birçok girişim başlatılmasına rağmen barışı sağlayacak ilerleme kaydedilemedi, uluslararası müzakereler sonuçsuz kaldı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Çatışmalar nedeniyle ülkeden ayrılanların sayısı 3 milyonu geçerken yaklaşık 9 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi.

Mülteci kamplarına sığınan Sudanlılar ise soğuk ve gıda sıkıntısıyla mücadele ediyor.

Ülkede 25 milyondan fazla kişi ise insani yardıma muhtaç durumda.

İLGİLİ HABERLER