© Muhalif 2024

Amerikan seçimlerindeki olağanın üzerinde 'cinsiyetçi' etki Harris'in başına bela olabilir

ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump erkekler arasında büyük bir üstünlüğe sahipken, kadınların tercihi ise Demokrat aday Kamala Harris’ten yana. Oy tercihleri arasındaki bu uçurumun, ABD seçim sonuçlarının belirlenmesinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Donald Trump bu yarışta erkekliğin ön planda ve merkezde olmasını istiyor. Kamala Harris, adaylığını koyan bir kadın olduğunu zar zor kabul ediyor. New York Times’ın yaptığı bir ankete göre Trump erkek seçmenler arasında yüzde 14 önde. Harris ise kadınlarda yüzde 12 önde.

Fakat Başkan adaylığını garantileyen ilk ve bu kadar yaklaşan sadece ikinci siyahi kadın olan Kamala Harris, kimliği hakkında konuşmamak için büyük çaba sarf ediyor. Başkan yardımcısı geçen ay CNN’e verdiği bir röportajda “Dinleyin, adayım çünkü ırk ve cinsiyet gözetmeksizin tüm Amerikalılar için şu anda bu işi yapabilecek en iyi kişi olduğuma inanıyorum” demişti. 

Cinsiyet, seçimin en belirleyici konularından biri haline geldi

Harris’in bu konuyu etkisiz hale getirmek için gösterdiği tüm çabaya rağmen cinsiyet, bu kampanyanın en belirleyici konularından biri haline geldi. 

Harris’in kampanyası bunu açıkça doğrulamasa da BBC’nin ABD muhabiri Katty Kay’e konuşan bir yetkili ”bazı insanları herhangi bir kadın başkana oy vermekten caydıracak gizli bir cinsiyetçilik olduğuna inandıklarını” kabul etti.

BBC haberine göre bir Demokrat stratejist, seçmenlerin anketörlere Harris’in “hazır” olmadığını ya da doğru “kişiliğe” veya “gerekenlere” sahip olmadığını söylediklerinde, aslında sorunun onun bir kadın olmasından kaynaklandığını kastettiklerini öne sürdü.

Trump kampanyası cinsiyetin bununla hiçbir ilgisi olmadığını söylüyor. Kampanya bu hafta “Kamala zayıf, sahtekâr ve tehlikeli derecede liberal ve işte bu yüzden Amerikan halkı 5 Kasım’da onu reddedecek” dedi. Kampanyanın kıdemli danışmanlarından Bryan Lanza avantaj sağladığını” söyledi.

Bir kadının başkanlığa adaylığını koyduğu son seferde, cinsiyetine yönelik olumsuz tutumlar açıkça bir etkendi. Sekiz yıl önce Hillary Clinton, Demokrat Parti’nin ilk kadın adayı olarak lanse edildi. Kampanyanın “Onunlayım” sloganı, onun öncü rolünün pek de ince olmayan bir hatırlatmasıydı.

Ancak ABD’de çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konularında atılan büyük adımlar, bazıları tarafından, özellikle de geride bırakıldıklarını düşünen genç erkekler için bir ”geri adım” olarak yorumlandı ya da değişiklikler, daha geleneksel cinsiyet rollerini tercih eden muhafazakâr Amerikalılar için çok ileri bir adımdı.

Yarışta cinsiyetler arası uçurum açıldı 

CBS News’in pazar günü yayınladığı anket sonuçlarına göre, yarışta cinsiyetler arası bir uçurum açıldı ve bu durum ABD’de toplumsal rollere ilişkin daha geniş tutumları yansıtıyor.

BBC’nin ABD’deki haber ortağı CBS, erkeklerin ABD’de cinsiyet eşitliğini teşvik etme çabalarının çok ileri gittiğini söyleme olasılığının daha yüksek olduğunu ve Trump destekçisi olma olasılıklarının yüksek olduğunu bildirdi.

Kadınların bu çabaların yeterli olmadığını söyleme olasılığı ise daha yüksek ve Harris’i destekleme eğilimindeler. 

CBS’in haberine göre, erkeklerin Harris’in güçlü bir lider olacağını düşünme olasılığı da kadınlardan daha düşük ve erkeklerin çoğunluğu Trump’ın güçlü bir lider olacağını düşündüklerini söylüyor.

Dolayısıyla bazı seçmenler için 5 Kasım’daki seçimler toplumsal cinsiyet normları ve son yıllardaki sosyal çalkantılar üzerine bir referanduma dönüşmüş durumda. Bu durum özellikle Kamala Harris’in ulaşmakta zorlandığı seçmenler için geçerli görünüyor: genç erkekler için hızla değişen bir dünyada yaşayan genç erkekler.

Bu arada genç Amerikalı kadınlar da hızla ilerliyor. Erkeklerden daha iyi eğitimliler, büyüyen hizmet sektörlerinde çalışıyorlar ve giderek erkeklerden daha fazla kazanıyorlar. Gallup anket grubuna göre, Donald Trump’ın başkan seçilmesinden beri geçen sürede, genç kadınlar genç erkeklere kıyasla önemli ölçüde daha liberal hale geldi.

American Enterprise Institute’a göre, son yedi yılda ABD’nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda “çok ileri” gittiğini söyleyen genç erkeklerin oranı iki kattan fazla arttı.

Trump: Erkeklik saldırı altında

Trump, bu ”erkek hayal kırıklığı”ndan yararlandı ve kampanyasının son haftalarında erkeklik söylemini iki katına çıkardı. Truth Social’da “Erkeklik Saldırı Altında” şeklinde bir ”uyarı” yayımladı. Geçtiğimiz günlerde ünlü bir golfçünün cinsel organı hakkında şaka yaptı.

Demokratlar: Erkek olun, bir kadına oy verin

Öte yandan Demokratlar, bir kadının başkan adaylığı konusunda ”hoşnutsuz” olan erkeklere sert yanıtlarla karşılık veriyor.

Eski Başkan Barack Obama, bazı erkekleri “Bir kadının başkan olması fikrinden hoşlanmıyorsunuz ve bunun için başka alternatifler ve başka nedenler buluyorsunuz” diye azarladı.

Yeni bir TV reklamında Aktör Ed O’Neill, “Erkek olun: Bir kadına oy verin” dedi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER