Araştırma: Kahvaltı yapanlar daha sağlıklı

Barselona’da yapılan araştırmaya göre, kahvaltıda yeterli miktarda enerji almayanların vücut kitle indeksi yüzde 3,5, bel çevresi yüzde 4 daha yüksek. Bilim insanları, dengeli kahvaltının kilo yönetimi ve genel sağlık için kritik olduğunu vurguluyor.

İspanyol bilim insanlarının yaptığı araştırma, kahvaltının sağlık üzerindeki önemli etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Barselona’da 55-75 yaş arasındaki 383 obez birey üzerinde yapılan çalışma, kahvaltının vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi gibi sağlık ölçümlerine doğrudan etkisi olduğunu ortaya koydu.

Araştırma Bulguları

Kahvaltıda ideal enerji tüketmeyenlerin:

VKİ’leri yüzde 3,5 daha yüksek.

Bel çevreleri yüzde 4 daha geniş.

Kan testleri, kahvaltıda az veya çok yemek yiyenlerin yüksek yağ seviyelerine sahip olduğunu ve bu durumun kalp hastalıkları riskini artırdığını gösterdi.

Kaliteli Kahvaltının Önemi

Bilim insanları, kahvaltıda yalnızca kalori miktarının değil, besin kalitesinin de önemli olduğunu vurguladı. Yüksek yağ, tuz ve şeker içeren yiyeceklerin tüketimi, sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor.

Dengeli bir kahvaltının:

Kilo yönetimi

Genel sağlık

Kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltma gibi birçok faydası bulunuyor.

Günlük Enerji Alımı ve Kahvaltı

Uzmanlar, diyet yapanların günlük enerji alımının %20-30’unu kahvaltıda tüketmesi gerektiğini belirtiyor. Bu oran:

Erkekler için 500-750 kalori,

Kadınlar için 400-600 kalori anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER