İngiltere’nin Demir Çağı’ndaki anaerkil toplulukları ortaya çıkarıldı

Dublin Trinity College ve Bournemouth Üniversitesi araştırmacıları, İngiltere’nin Dorset bölgesindeki Demir Çağı mezarlarında yaptıkları genetik analizler sonucunda, kadınların sosyal ve politik olarak üstün olduğu anaerkil toplulukların izlerine rastladı.

İngiltere’nin Dorset bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar, Demir Çağı’na dair önemli bir toplumsal yapıyı gün yüzüne çıkardı. Dublin Trinity College ve Bournemouth Üniversitesi’nden bilim insanları, mezar kalıntılarından 50 farklı genom örneği inceleyerek, bu dönemdeki toplumların binlerce yıl boyunca kadın soyu üzerinden devam ettiğini tespit etti.

Kadınların yerleşik, erkeklerin göçebe olduğu toplum

Araştırmada, topluluklardaki kadınların yerleşik kaldığı, erkeklerin ise genellikle yaşam alanlarını terk ederek kadınların topluluklarına katıldığı belirtildi. Bu durum, soyağacının kadınlar üzerinden ilerlemesine ve mal-mülk haklarının kadınlar aracılığıyla gelecek nesillere aktarılmasına yol açtı.

Antik Avrupa’da ilk kez tespit edildi

Araştırmacılar, kadınların sosyal ve politik olarak üstün olduğu bu tür bir toplum yapısının antik Avrupa’da ilk kez belgelendiğini ifade etti. Ayrıca bu örüntünün, sadece Dorset bölgesiyle sınırlı kalmadığı, daha önce yapılan genetik çalışmaların incelenmesiyle diğer topluluklarda da benzer yapıların görüldüğü aktarıldı.

Demir Çağı’nda genetik yapı

“Nature” dergisinde yayımlanan araştırmada, Demir Çağı İngiltere’sine dair önceki genetik analizlerin de kadınların toplumsal yaşamda önemli roller üstlendiğini ortaya koyduğu, ancak Dorset bölgesindeki kadar belirgin bir sosyal örüntüye rastlanmadığı vurgulandı.

İLGİLİ HABERLER