© Muhalif 2024

Avrupa Komisyonu’nda kendisine önemli bir görev verilmesini bekleyen Thierry Breton umduğunu bulamayınca istifasını verdi

Avrupa Komisyonu’nun İç Pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, Ursula von der Leyen’in Fransa’ya kendisi yerine başka bir aday göstermesi için baskı yaptığını iddia ederek istifasını sundu. Yayımladığı bir mektupla istifa kararını duyuran Breton, söz konusu lobi faaliyetlerinden ”birkaç gün önce” haberdar olduğunu vurguladı.

Başkan yardımcılığı için adı geçen Fransız Breton’un yeni Komisyon’da önemli bir rol olması bekleniyordu.

Breton, mektubunda, von der Leyen’e seslenerek ”Birkaç gün önce, Kolej’in gelecekteki yapısına ilişkin müzakerelerin son aşamasında, Fracen’den ismimi geri çekmesini istediniz, hiçbir şekilde benimle doğrudan görüşmediğiniz kişisel nedenlerle, ve siyasi bir değiş tokuş olarak, gelecekteki Kolej’de Fransa için daha etkili bir portföy teklif ettiniz” dedi.

Macron, Dışişleri Bakanı’nı aday gösterdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Thierry Breton’un görevinden istifa etmesi ve pazartesi günü erken saatlerde ikinci dönem için teklifini geri çekmesinin ardından Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne’yi ülkenin bir sonraki Avrupa Komisyonu üyesi olarak aday gösterdi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, kararın yeni atanan Başbakan Michel Barnier ile ”uyum içinde” alındığını ve Fransa’nın ”endüstriyel ve teknolojik egemenlik” ve ”Avrupa’nın rekabet edebilirliği” ile ilişkin ”kilit” bir portföye talip olduğunu doğruladı.

Leyen’in ekibi oluşturması bekleniyordu, ertelendi

Von der Leyen’in geçen hafta AP siyasi grup başkanlarıyla bir araya gelerek AB’nin güçlü yürütme organının önümüzdeki beş yıllık çalışmalarını yönlendirmekle görevli olacak Avrupa Komisyonu Üyeleri ekibinin oluşturulmasında kaydedilen ilerlemeyi ele alması bekleniyordu. Ancak, bu planın ertelendiği açıklandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER