Bilgisayar, tablet gibi yakın dijital ekranlar göz sağlığını olumsuz etkiliyor
HABERLERBilgisayar, tablet gibi yakın dijital ekranlar göz sağlığını olumsuz etkiliyor
Gittikçe dijitalleşen dünyada göz sağlığını korumak daha da önem kazanıyor. Göz sağlığını etkileyen faktörlerin başında bilgisayar, tablet gibi yakın dijital ekranlar geliyor. 7’den 70’e herkesin dikkat etmesi gereken bir husus olan göz sağlığını korumak için tüyolar veren İstinye Üniversitesi (İSÜ) Göz Hastalıkları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın “Özellikle A ve B2 vitaminlerini içeren besinler göz sağlığımızı korur ve gözümüzü kuvvetlendirir” diyor.
Göz sağlığını korumak teknolojiyle birlikte daha da önemli kazandı. Çünkü göz sağlığını en çok etkileyen faktörlerin başında bilgisayar, tablet gibi yakın dijital ekranlar geliyor. İstinye Üniversitesi Göz Hastalıkları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın, göz sağlığını korurken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
“Ekran karşısında geçirilen süre arttıkça problemler ortaya çıkabilir”
Yalçın, göz sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerle ilgili şunları söylüyor:
“Göz sağlığını en fazla etkileyen faktörlerin başında bilgisayar, tablet gibi yakın dijital ekranlar geliyor. Çağımızda bu ekranlar olmadan yaşamamız oldukça zor işimizi yaparken, okurken, sosyalleşirken kullanıyoruz. Ekran karşısında geçirilen süre arttıkça problemler ortaya çıkabilir. Gözde alerji, kuruluk, kirpik dibi iltihabı gibi durumlara neden olabileceği gibi gözde kaymalara ve kas zayıflıklarına yol açabilir. Küçük yaşlarda ise kırma kusurlarının oluşumuna veya olan kırma kusurlarının hızlı ilerlemesine neden olabilir. Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak yine gözümüze zarar verebilir. Gözde kuruluk, pterjium denilen etlerin gözün önüne doğru ilerlemesi, alerji, katarakt ve görme noktasında problemlere neden olabilir. Havuzlarda yoğun bir şekilde kullanılan klor alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Düzenli beslenmemek, vitamin yetersizlikleri özellikle A ve B2 vitaminlerinin eksikliği görme ile ilgili problemlere neden olabilir. Gözümüzü kuvvetli bir şekilde ovalamak gözümüzün en ön kısmında bulunan şeffaf kornea dokusunun bozulmasına, dikleşmesine ve bunun sonucu olarak görme kayıplarına neden olabilir. Kontakt lenslerin uygun hijyenik koşullarda kullanılmaması kornea dokusunda apselere ve görme kayıplarına neden olabilir.”
“Gözümüzü her ne koşul olursa olsun kaşımayın”
Göz sağlığını korumak için alınması gereken tedbirlerle ilgili de bilgi veren Yalçın, şöyle konuşuyor:
“Yakın dijitallerin kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Örneğin, 3.5 yaşına kadar yasak olmalı. 5 yaşına kadar yarım saat kullanabilir. 5-7 yaş arası 45 dakika, 7-9 yaş bir saat, 9-18 yaş iki saat kullanılabilir. Bilgisayar başında 20-5-20 kuralı geçerlidir. 20 dakika çalıştıktan sonra 5 dakika ara vererek dinlenmek sonra tekrar 20 dakika ekrana bakmak önemli. Güneşin çok dik olduğu saatlerde daha önemli olmak üzere şapka ve gözlükler kullanarak güneşin zararlı etkilerinden korunulmalı. Havuzda havuz gözlüğü kullanabilir, havuz sonrası gözünüzü suni göz yaşı ile yıkayabilirsiniz. Gözümüzde alerjik reaksiyonun oluşması gözde kaşıntıya neden olur. Gözümüzü her ne koşul olursa olsun kaşımamalıyız. Bu nedenle alerjik durumlarda mutlaka doktorunuza danışarak uygun ilaçları kullanın.”
Peynir, badem, brokoli…
Yediğimiz besinlerin de göz sağlığına etkilerine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yalçın, “Özellikle A ve B2 vitaminlerini içeren besinler göz sağlığımızı korur ve gözümüzü kuvvetlendirir: Peynir, badem, kırmızı et, yağlı balıklar, yumurta (haşlanmış), mantar, susam, yeşil yapraklı sebzeler, balkabağı, brokoli, havuç, ıspanak, kara lahana, karahindiba yeşillikleri, kırmızı biber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler” diyerek göz sağlığına iyi gelen besinleri sıralıyor.
“Güneş ışınlarının çok dik geldiği zamanlarda güneş gözlüğü kullanın”
Özellikle güneş ışınlarının çok dik ve kuvvetli geldiği zamanlarda güneş gözlüğü kullanımının çok önemli olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Gözük seçiminde dikkat edilmesi gereken güneş ışınlarını özellikle UVA ve UVB radyasyonunu süzen camların olmasıdır. Bu özellikleri olmayan koyu camların kullanımı gözlerimize yarardan çok zarar verebilir. Koyu renk camlar göz bebeğinin büyümesine neden olur, UVA ve UVB radyoaktif ışınlar gözün içine rahatça girip retina tabakasına zarar verebilir. Bu nedenle camın renginden önce mutlaka filtreleme yapıp yapmadığına bakmak gereklidir” diyor.
İstinye Üniversitesi hakkında:
İstinye Üniversitesi, "Liv Hospital", "Medical Park" ve "VM Medical Park" olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sağlık sektöründe 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP CARE Grubu'nun desteğiyle 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik kadrosuyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, sadece teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde dokuz fakülte ve iki meslek yüksekokulu yanında lisansüstü eğitim enstitüsü bulunduran üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yetkin bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana hedeflerinden bir tanesi ise yerel ve evrensel sorunlara çözümler geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir