© Muhalif 2024

Bilim insanları 50 yıllık gizemi çözdü: "MAL kan grubu" keşfedildi!

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi hematologları, 20 yıllık çalışmalarının sonunda yeni MAL kan grubunu tanımladıklarını açıkladı. Bu nadir sistem, özellikle nadir hastalar için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) hematologlarından Louise Tilley, yaklaşık 20 yıllık araştırmalarının sonucunda MAL kan grubunu keşfettiklerini duyurdu. Tilley, "Bu yeni kan grubu sistemini nihayet ortaya koymak, nadir ancak önemli hastalara en iyi bakımı sunabilmek adına büyük bir başarıdır" dedi.

ABO ve Rh sistemi dışında, insanlarda çeşitli antijen molekülleri nedeniyle birçok farklı kan grubu sistemi bulunuyor. Vücut, bu antijenleri zararlı maddeleri tanımak ve ayrıştırmak için kullanıyor. Kan nakli sırasında antijenlerin uyumsuzluğu, ciddi reaksiyonlara ve hatta ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

MAL Kan Grubu Nasıl Keşfedildi? Tilley ve ekibi, 1972'deki bir hamile hastanın kanında eksik olan AnWj antijeninin çoğunlukla mevcut olduğunu tespit etti. Bu antijen, miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunduğundan, araştırmacılar bu sistemi MAL kan grubu olarak adlandırdı. MAL genlerinin her iki kopyasında mutasyon bulunan bireyler AnWj-negatif kan tipine sahip oluyorlar.

MAL kan grubunun önemini vurgulayan Tilley, bu yeni keşfin, kan grubu sistemleri ve nadir hastalıklar üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini belirtti. MAL proteini, hücre zarlarının stabil kalmasında ve hücre içi taşımada kritik bir rol oynuyor. Araştırmaya katılan AnWj-negatif hastalar arasında mutasyonlar ve diğer hücresel anormallikler ilişkilendirilmemiştir.

Bu genetik işaretleyicilerin tanımlanması, hastaların negatif MAL kan grubunun kalıtsal olup olmadığını veya başka tıbbi sorunlarla ilişkili olup olmadığını test etme imkanı sağlayacak. Araştırmanın sonuçları, Blood dergisinde yayımlandı ve nadir kan grubu özelliklerinin hastalar üzerinde önemli etkiler yaratabileceği belirtiliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER