© Muhalif 2024

Bilim insanları: Erkeklerin beyinleri her akşam saat 8'de küçülüyor

Yapılan bir araştırma, erkeklerin beyin hacminin akşam saat 8'de küçüldüğünü ve gece boyunca normal seviyesine döndüğünü ortaya koydu. Bu değişim, hormon seviyelerindeki dalgalanmalara bağlı olarak gerçekleşiyor.

Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara'daki araştırmacılar, erkeklerin beyinlerinin gün içinde hormon seviyelerindeki iniş çıkışlara bağlı olarak küçüldüğünü keşfetti. 26 yaşındaki bir erkeğin beyin taramaları, 30 gün boyunca 40 kez gerçekleştirilerek bu ilginç bulgular elde edildi.

Araştırma sonucunda, erkeklerin beyin hacminin her akşam saat 8'de küçüldüğü ve gece boyunca tekrar normal seviyesine döndüğü belirlendi. Bu büyüme ve küçülme döngüsünün, testosteron, kortizol ve estradiol gibi steroid hormonlarının yükselen ve düşen seviyeleriyle örtüştüğü açıklandı. Çalışmanın ortak yazarı Laura Pritschet, "Erkeklerde steroid hormonlarında sabah ile akşam arasında %70 oranında bir düşüş görülüyor," şeklinde bilgi verdi.

The Journal of Neuroscience dergisinde yayımlanan çalışmada, beynin genel hacminin her gün azaldığı, ayrıca beynin en dış tabakası olan korteksin kalınlığının da düştüğü gözlemlendi. Araştırmacılar, zihinsel işlevler, hafıza, duygular ve hareketlerde önemli rol oynayan gri maddenin hacminin her gece ortalama %0,6 oranında azaldığını belirtti. Beynin daha derin yapıları olan beyincik, beyin sapı ve hipokampüs gibi bölgelerin de gün boyunca değişim gösterdiği ifade edildi.

Ancak, çalışmanın yalnızca bir kişi üzerinde yapıldığı ve dolayısıyla sonuçların daha geniş bir popülasyona uygulanamayacağı vurgulandı.

(MUHALİF HABER MERKEZİ)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER