Avusturyalı öKlo, idrardan bira üretiminde çığır açacak proje başlattı

Avusturyalı öKlo, idrardan bira üretiminde çığır açacak proje başlattı
Avusturyalı biyoteknoloji firması öKlo, insan idrarını arıtarak bira üretiminde kullanılacak su elde eden sürdürülebilir bir projeye imza atıyor. Bu proje, döngüsel ekonomi modeliyle atıkları gübre ve enerjiye dönüştürecek.

Avusturya merkezli biyoteknoloji firması öKlo, insan idrarını arıtarak bira üretiminde kullanılacak saf su elde edilmesini sağlayan bir projeye imza attığını duyurdu. Bu inovatif proje, bira üretimi ve sürdürülebilirlik alanında devrim niteliğinde bir adım olarak öne çıkıyor.

Bira Üretiminde Kullanılacak Saf Su

Viyana Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi (BOKU) ile işbirliği içinde yürütülen projede, özel filtreleme sistemi sayesinde insan idrarından saf su elde edilecek. Bu su, bira üretim sürecinde kullanılacak. öKlo firmasının CEO’su Nikolaos Bogianzidis, projeye dair yaptığı açıklamada, “Elde ettiğimiz su tamamen saf ve bira tadını etkilemiyor,” dedi.

Döngüsel Ekonomi Modeli

Proje, Wolkersdorf’ta kurulması planlanan öKlo-Land tesisi ile döngüsel ekonomi modelini hayata geçirecek. Tesiste, idrar ve diğer atıklar, gübre ve enerjiye dönüştürülerek çevre dostu bir süreç sağlanacak.

Bilimsel Anlamda Bir İlk

Bu proje, daha önce Danimarka’da 2015 yılında festivalde toplanan 50 bin litre idrarla gübrelenen arpalarla yapılan birayı hatırlatıyor, ancak Avusturya’daki proje, insan idrarından üretilen ilk bira olma özelliğini taşıyor.

İLGİLİ HABERLER