Güney Kore, DeepSeek uygulamasını askıya aldı: Çinli yapay zeka platformu için inceleme başlatıldı

Güney Kore, Çinli yapay zeka platformu DeepSeek’in veri toplama uygulamaları hakkında inceleme başlatarak, platformu geçici olarak askıya aldı. Şirket, yerel düzenlemelere uyum sağlamak zorunda.

Güney Kore’nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, Çinli yapay zeka platformu DeepSeek‘in veri toplama uygulamalarıyla ilgili soruşturma tamamlanana kadar platformun “geçici” olarak askıya alındığını açıkladı. Geçtiğimiz ay, platformdan veri toplama ve yönetim uygulamalarına açıklık getirmesi talep edilmiş ancak yanıt alınamamıştı. Şirketin, Seul’de bir temsilci ataması ve yerel otoritelerle işbirliği yapması gerektiği bildirilmişti.

Yasaklar ve uyarılar

Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu, DeepSeek’in uygulamalarının yerel uygulama mağazalarından kaldırıldığını ve web hizmetinin 15 Şubat tarihinde askıya alındığını duyurdu. Bu yasak, Çinli şirketin Güney Kore yasalarına uyum sağlamak için değişiklikler yapana kadar sürecek. Ancak, daha önce uygulamayı indirmiş olan kullanıcılar, platformu kullanmaya devam edebilecek. Yine de, kullanıcılar hizmeti dikkatli kullanmaları konusunda uyarıldı.

DeepSeek’in yükselişi ve global kısıtlamalar

DeepSeek, Ocak ayında, ChatGPT‘ye benzer bir performans sunduğunu iddia ederek, R1 adında açık kaynaklı bir yapay zeka modeli yayınladı. Platform, ücretsiz erişim sunduğu için özellikle Apple ve Google Play sıralamalarında yükseldi. Ancak, aşırı yüklenme nedeniyle zaman zaman kesintiler yaşandı. Dünya çapında, özellikle ABD’de, DeepSeek’e erişimi sınırlamak için birçok devlet kurumu ve işletme harekete geçti. İtalya, DeepSeek’e kısıtlama getiren ilk ülke oldu.

İLGİLİ HABERLER