© Muhalif 2024

BM Genel Sekreteri Guterres'in Rusya’nın BRICS davetini kabul etmesine Ukrayna çok sinirlendi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BRICS zirvesi davetini kabul etmesine Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan eleştiri geldi. Kiev, Guterres’in Ukrayna’daki savaşla ilişkin barış zirvesinden uzak durduğunu söyledi.

Bakanlık X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda “BM Genel Sekreteri Ukrayna’nın İsviçre’deki ilk Küresel Barış Zirvesi davetini reddetti. Ancak savaş suçlusu Putin’in Kazan’a davetini kabul etti. Bu, barış davasını ilerletmeyen yanlış bir seçimdir. Sadece BM’nin itibarına zarar verir” dedi. 

Rusya, 22-24 Ekim arasında BRICS ülkeleri zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirveye katılacak liderler arasında Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Guterres’in geçen ay BM Genel Kurulu’nda Bakan Sergey Lavrov’a Kazan’a gitmeyi planladığını söylediğini belirtmişti. 

Barış zirvesi

Haziran ayında İsviçre’nin bir dağ beldesinde 90’dan fazla ülkeyi bir araya getiren barış zirvesinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgali kınanmış ve çatışmayı sona erdirmek için bir yol aranmıştı ancak Rusya zirveye davet edilmemiş ve zirveyi anlamsız bulmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yıl sonuna kadar ikinci bir zirve düzenlemek istediğini söyledi ancak Rusya katılmaya niyeti olmadığını açıkladı.

Guterres, BM’nin temsil edilmesine rağmen, Swiiss’in düzenlediği toplantıya katılmayacağını söylemişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER