CHP’li Öztrak: Kura aşırı yaslanarak enflasyonu düşürme stratejisi dış açığı artırmaya başladı
GÜNDEMCHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Nisan Ayı Dış Ticaret Verileri ve 2024 Yılı 1. Çeyrek GSYH Büyüme Verilerini sosyal medya da değerlendirdi. Öztrak, büyüme verilerinde istatistiki hatayı da içeren “stok değişimi” kaleminin yılın ilk çeyreğinde büyümeyi 4,4 puan aşağı çektiğini belirterek, “Stok değişimi, istatistiki hatayı da içerdiği için büyüme verilerinin sağlıklı takip edilmesine engel oluyor. Stok değişiminin 14 çeyrektir eksi olması, bu kalemin temel belirleyicisinin istatistiki hata olduğunu ortaya koyuyor.”
Muhalif- Ankara
CHP’li Öztrak, büyüme verilerinde istatistiki hatayı da içeren “stok değişimi” kaleminin yılın ilk çeyreğinde büyümeyi 4,4 puan aşağı çektiğini belirterek, “Stok değişimi, istatistiki hatayı da içerdiği için büyüme verilerinin sağlıklı takip edilmesine engel oluyor. Stok değişiminin 14 çeyrektir eksi olması, bu kalemin temel belirleyicisinin istatistiki hata olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Türkiye’nin tüketim malı ithalatının da hız kesmeden artmaya devam ettiğini vurgulayan Öztrak, “Kura aşırı yaslanarak enflasyonu düşürme stratejisi, sonuçta ithalatı cazip, ihracatı yorucu hale getirir, döner dolaşır dış açığı artırır. Bu, ‘faiz ile enflasyon arasındaki ilişki gibi’ bilinen bir gerçektir. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Şimşek’in buna ‘geçici bir durum’ demesi de ciddi bir yanılgıdır” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, dış ticaret ve büyüme verilerini sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla değerlendirdi. Öztrak açıklamasında şunları belirtti:
DIŞ TİCARET AÇIĞI YENİDEN ARTMAYA BAŞLADI
2023’ün Ağustos ayından bu yana (2023 Ekim ayı hariç) sürekli gerileyen ithalat, Nisan ayında yüzde 4,0 artışla 29,1 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde, ihracattaki artış ise yüzde 0,1’de kaldı. Böylece son 8 aydır düşen dış ticaret açığı, Nisan’da yüzde 12,9’luk sıçramayla 10 milyar dolara çıktı. Yılın ilk 4 ayında, toplam ithalat düşerken “Tüketim Malı” ithalatının artmaya devam etmesi, talebin hız kesmediğini gösteriyor… Bu, enflasyonla mücadele politikalarının bu dönemde yeterince etkili olmadığını ortaya koyuyor.
KURA YASLANARAK ENFLASYONU DÜŞÜRME STRATEJİSİNİN SONUCU
Kura aşırı yaslanarak enflasyonu düşürme stratejisi, sonuçta ithalatı cazip, ihracatı yorucu hale getirir, döner dolaşır dış açığı artırırsınız. Bu, “faiz ile enflasyon arasındaki ilişki gibi” bilinen bir gerçektir. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Şimşek’in buna “geçici bir durum” demesi de ciddi bir yanılgıdır. Son dönemde izlenen kontrollü kur politikasıyla, dış açıktaki artışın “geçici olması” mümkün değildir. Daha önce bu konuda uyarmıştık.
STOK DEĞİŞİMİ 14 ÇEYREKTİR BÜYÜMEYİ AŞAĞI ÇEKİYOR
Yine bugün Türkiye ekonomisinin 2024’in ilk üç ayında; bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4; önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,7 büyüdüğü açıklandı. Büyümeye; hane halkı tüketimi 5,5 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0,5 puan, gayrisafi sabit sermaye oluşumu (yatırımlar) 2,6 puan, net dış ticaret (ihracat eksi ithalat) 1,5 puan katkı yapmış. Bu talep kalemlerinin toplamı 10,1 puan ediyor. Ancak stok değişimi bu talebi 4,4 puan geri çekip büyümeyi yüzde 5,7’ye indirerek, tek başına büyümenin en büyük belirleyicisi oluyor. Stok değişimi, istatistiki hatayı da içerdiği için büyüme verilerinin sağlıklı takip edilmesine engel oluyor. Stok değişiminin 14 çeyrektir eksi olması, bu kalemin temel belirleyicisinin istatistiki hata olduğunu ortaya koyuyor.
BAKAN EKONOMİK VE SOSYAL KONSEYİ TOPLAMALI
Sayın Bakan’ın yüzde 5,7 büyümeyle böbürlendiği bir ortamda toplumun tüm kesimleri “biz büyümedik, o zaman kim büyüdü?” diye soruyor. Sıkı para politikası uygulandığının iddia edildiği bir dönemde görülen yüksek tüketim artışı akılları karıştırıyor. Bu nedenle, Hazine ve Maliye Bakanına tavsiyemiz, bir an evvel Ekonomik ve Sosyal Konsey’i toplayarak ekonomideki oyuncuların sesine kulak vermesidir.
İlginizi Çekebilir