© Muhalif 2024

COVID'in yeni varyantı XEC hakkında bilinenler neler?

Britanya Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), son dönemde COVID vakalarındaki artışa dikkat çekerken yeni varyantın önümüzdeki kış yoğun olarak görülebileceğini de belirtti. Fakat XEC için henüz alarm verilmiş değil.

UKHSA’ya göre her 10 COVID vakasından 1’i XEC kökenli. UKHSA’da danışman epidemiyolog Dr. Jamie Lopez Bernal, ”Mevcut bilgiler, bu varyant konusunda fazla endişelenmemiz gerektiğini göstermiyor ama durumu yakından izliyoruz” dedi.

XEC hakkında neler biliyoruz?

XEC, başka birçok varyant gibi Omicron ailesinin bir parçası. İlk kez mayıs ayında gözlenen XEC, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre iki farklı alt tipin kombinasyonu.

9 Ekim’deki son COVID güncellemesinde, WHO XEC’nin 19 Ağustos ile 15 Eylül arasında ”küresel olarak artan yaygınlık” gösteren yalnızca iki varyanttan biri olduğunu belirtti. Ancak hâlâ vakaların küçük bir yüzdesinden sorumlu.

XEC’nin belirtileri neler?

Uzmanlar henüz XEC’e özgü belirtiler listelemedi. Yeni varyantın başka COVID varyantlarıyla aynı belirtilere sahip olduğu söyleniyor.

Bunlar arasında, yüksek ateş, koku veya tat alma duyusunda kayıp veya değişiklik, nefes darlığı, yorgun veya tükenmiş hissetme, ağrılı vücut , baş ağrısı ve boğaz ağrısı bulunuyor.

Kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

UKHSA, XEC konusunda özel bir alarm vermese de COVID’in kış aylarında, grip ve solunum sinsityal virüsü (RSV) ile birlikte daha fazla dolaşımda olmasını bekliyor ve bunları ”üç ana kış tehdidi” olarak nitelendiriyor.

Uzmanlara göre yeni varyattan korunmanın en etkili yolu aşı olmak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER