© Muhalif 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bir rüya görüyor, Hitler de bir rüya görmüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği New York dönüşünde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki rolüne ve Gazze'deki insani krize dikkat çekerek, Türk-Amerikan ilişkilerini de gündeme taşıdı.

Erdoğan, New York'taki ziyaretinin kapsamını şu şekilde açıkladı: “Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitabımızın yanı sıra birçok temas gerçekleştirdik. Düşünce kuruluşlarıyla bir araya geldik ve Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin akşam yemeğine katıldık.” Ayrıca, Türkiye Yatırım Konferansı’nda Amerikan iş çevreleriyle görüştüklerini belirtti.

Erdoğan, Türkiye'nin ticaret ilişkileri hakkında bilgi vererek, “Amerika son iki yıldır en fazla ihracat yaptığımız ikinci, en fazla ithalat yaptığımız beşinci ülke oldu. İkili ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıl 30 milyar doları aştı.” dedi.

Gazze'deki İnsani Kriz

Cumhurbaşkanı, Gazze'deki kötüleşen insani duruma da vurgu yaparak, Filistin'e yönelik yardımların artırılması gerektiğini ifade etti. “İsrail, Gazze'deki ateşi tüm bölgeye yaymak için her yola başvuruyor,” diyerek, son günlerde yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekti.

Erdoğan, “Zamanında Hitler de bir rüya görmüştü ve o da çeşitli milletlere mensup halklara kabus yaşatmıştı. Neticede gördüklerinin bir rüya olduğunu net bir şekilde anladı. Er ya da geç günümüzün Hitleri Netanyahu da bu gerçekle yüz yüze gelecek. Herkesin bir planı var ama biz inanıyoruz ki Allah’ın da bir hesabı var" dedi.

Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Adalet

Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in etkinliğini sorgulayarak, “Bu yılki Genel Kurulda ‘hiç kimseyi geride bırakmamak’ teması işlendi. Ancak, mevcut uluslararası sistemin Gazze’deki insanlık dramına karşı yeterli bir yanıt veremediğini düşünüyorum,” dedi. Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmasını eleştirerek, “Filistin'de soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alması bir utançtır,” ifadelerini kullandı.

Bölgesel Güvenlik ve Türkiye'nin Rolü

Lübnan'daki durumun da oldukça kötü olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin bölgedeki rolünü güçlendirmek için çaba göstereceğini belirtti. “Lübnan'da yaşananlar çok acımasız. İnsanların nereye kaçacağını bilemediği bir ortamda, Türkiye olarak onlara yardımcı olmalıyız,” dedi.

Ukrayna-Rusya Barış Süreci

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile yapılan görüşmelere de değinen Erdoğan, Türkiye'nin barış çabalarına devam edeceğini söyledi. “Biz, Ukrayna-Rusya savaşında adil bir barışın sağlanmasını en çok arzulayan ülkeyiz,” şeklinde konuştu.

NATO ve Türkiye'nin Önemi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Türkiye'nin güvenlikteki rolüne dair olumlu değerlendirmelerine de değinen Erdoğan, Türkiye'nin NATO için kritik bir müttefik olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Dış Politika Yönelimi

Erdoğan, Türkiye'nin BRICS ve ASEAN gibi farklı uluslararası platformlarla ilişkilerini güçlendirmek istediğini belirtti. “Bu yapılar, ekonomimizi geliştirmek için fırsatlar sunuyor,” dedi.

Yeni Anayasa Üzerine

Son olarak, yeni anayasaya dair görüşlerini paylaşan Erdoğan, muhalefetin bu konudaki tutumunu eleştirerek, “Cumhur İttifakı olarak bu konuda kararlıyız ve Türkiye'yi çağın gereklerine uygun yeni bir anayasa ile buluşturmalıyız,” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER