© Muhalif 2024

Demokrat Parti, Biden yerine Kamala Harris’i aday gösterecek mi?

Amerika’nın gündeminde, Joe Biden’ın yerine geçecek Demokrat Başkan adayının kim olacağı var. Neredeyse herkes Donald Trump karşısında Joe Biden’ın şansının oldukça düşük olduğunu biliyor. Yeni gelecek isim, daha önceki bazı adaylarda olduğu gibi yine bir televizyon filmi ya da çizgi romanda bizlere işaret edilmiş olabilir mi?

Oğuz Büber - Muhalif Analiz

Amerikan Başkanı Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekilmeye karar vermesi durumunda, listenin en üst sırasında yer alan ismin, başkan yardımcısı Kamala Harris olduğu tüm Amerikan çevreleri tarafından bilinen bir gerçek.

Bir haftaya önceye kadar bu ihtimal çok fazla dillendirilmiyordu. Fakat hafta içerisinde Biden’ın başkanlık tartışmasında Donald Trump karşısındaki performansı, Harris’ı birden Demokrat Parti için ciddi bir seçenek haline getirdi. Artık Demokratlar, ‘Biden olmalı mı, olmamalı mı?’yı tartışıyorlar.  

Ohio Eski Temsilcisi Tim Ryan da bunu dile döktü ve Biden’ın adaylıktan çekilmesi ve adaylığı başkan yardımcısına devretmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca Biden’ın müttefiklerinden birçoğu da yeniden seçim kampanyasına karşı çıkarak Amerikan Başkanı’na tepkisini ortaya koydu. Arizona’dan Raul Grijalva, Biden’ı yarıştan çekilmeye çağıran bir diğer Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi oldu.

Netflix’in kurucu ortağı ve aynı zamanda Demokratların en büyük bağışçılarından Reed Hastings, Biden’a ‘Trump’ı yenecek, toplumu güvende ve müreffeh tutacak güçlü bir Demokrat lider’in yoluna açması çağrısı yaptı.

Demokrat siyasette derin bağlantılara sahip olan Gideon Stein, Biden kenara çekilmedikçe; kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve başkanlık yarışında aktif siyasi kuruluşlara yapmayı planladığı 3,5 milyon dolarlık bağışı durdurduğunu belirtiyor.

Diğer zengin bağışçıların da tutumu Biden’ın kenara çekilmesi yönünde, fakat Trump’a fayda sağlamaması açısından bu durumu kamuoyu önünde açıkça dile getirmiyorlar.  

Biden adaylığını devam ettirme konusunda aynı tavrı sergilemeye devam ederse; en çok ihtiyaç duyduğu anda, yani seçim yarışının yoğun harcama gerektiren döneminde büyük bir bağışçı kriziyle karşı karşıya kalabilir. ABD Başkanı geçen ay Donald Trump’tan az bir farkla daha fazla bağış toplamış olsa da, ilerleyen süreçte mali avantajını kaybedebilir.

Tartışma sonrası gerçekleştirilen anketler de Harris taraftarlarının söylemlerini güçlendirir nitelikteydi. Yapılan üç ankette de Harris, Beyaz Saray’ı kazanma konusunda geçmişte olduğundan çok daha avantajlı konumda görünüyor. Trump’ın karşısında ya Biden ile aynı seviyelerde ya da daha yüksek bir seviyede oy aldığı ortaya çıkıyor.

Kamala Harris’i öne çıkaran noktalar neler?

Yaş

Biden, etkili bir başkan olmak için çok yaşlı olarak görülüyor. Kendisini yaşlı bulan seçmenlerin oran yüzde 69’dan yüzde 74’e çıkmış durumda. Oysa ki, dört yıl önce seçmenlerin sadece yüzde 36’sı Biden’ı çok yaşlı olarak görüyorlardı.

Harris’in de kusurları var muhakkak. Fakat henüz 59 yaşında ve kimse kendisini başkanlık görevlerini yerine getirmek için çok yaşlı olarak görmüyor. Ya da yaşından dolayı yoğun bir kampanya programını idare edemeyeceğini düşünmüyor. Herhangi bir siyasi tartışmada; her siyasetçinin yaptığı gibi kendisine özgü tökezlenmeler yaşayacaktır tabii ki. Ancak kendi kendine mırıldanmayacak, yarım cümleler kurmayacak ya da geçen hafta Biden’ın yaptığı gibi, “Dünyanın hiçbir yerinde, ‘bu yüzyılda’ ve ‘bu on yılda’ askerleri ölmeyen tek başkan benim” gibi bir ifade kullanmayacaktır. (Biden yönetimi, 26 Ağustos 2021’de ABD birliklerini ve varlıklarını Afganistan’dan oldukça başarısız bir şekilde geri çekerken, 13 ABD askeri Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın yakınında öldürülmüştü.)

Harris’in adaylığı anında yaş gibi bir problemi ortadan kaldırıyor. Artık yaş yüzünden ülkeyi idare ettirip ettirememe konusundaki soru hakkı Demokratlara geçecektir. Çünkü geçmişinde birçok çılgın açıklaması bulunan Cumhuriyetçi Donald Trump an itibariyle 78 yaşında.

Konuşma tarzı

Kamala Harris’i ön plana çıkaracak diğer bir nokta olarak, zorbalarla verdiği başarılı mücadeleler örnek gösteriliyor. Ve Kamala Harris’in tam da böyle bir karakterle yani Donald Trump’la karşı karşıya olduğu vurgulanıyor. Savcılık tecrübesinden gelen üslubu ve konuşma tarzının, hukuk sınırlarını hiçe sayan biriyle tartışırken bile çok işine yarayacağı ifade ediliyor.

Biden ve Trump arasındaki tartışma programında; en rahatsız edici olan kısımlardan biri, hiç de şaşırtıcı olmayan biçimde Trump’ın yalan üzerine yalan ifadeler kullanmasıydı. Asıl problemli kısım ise Joe Biden’ın bu yalanları suratına çarpacak yetenekten yoksun olmasıydı. Çok başarılı bir münazaracı olan Kamala Harris’in, Trump’ın her sözüne nokta atışı cevaplar verecek olması tahmin edilmesi zor bir durum değil.

En önemlisi Trump’ın başkan olmaması

‘Kamala Harris iyi bir aday ve başkan olur mu?’ gibi bir soru muhakkak akla geliyor. Kendisini güçlü bir aday ve davaya adayacak biri olarak görebiliriz. Doğru aday mı? O ise bir tartışma konusu. Şu an için gereken ise Donald Trump’la başa çıkabilecek birinin olması olarak düşünülüyor. Bunun için de Joe Biden’ın bir şekilde başkanlıktan uzaklaştırmanın yolunu bulmak şeklinde görüş.

Trump başkanlığı kazanmasını engellemek asıl hedef olarak konulmuş durumda. Bu Kamala Harris’in iyi ya da kötü bir başkan olacağı konusunda bir fikir öne sürmek anlamına gelmiyor. Şu anda bunu tartışmaktan çok Trump’ın daha önce kötü başkanlığını test etmiş ve büyük mağduriyet yaşamış olanlar sadece ve sadece yeniden başa geçmesine engel olmak istiyorlar. Bu kısım biraz da ülkemizle benzerlik gösteriyor. Sizin de dikkatinizi çekmiştir…

Ulusal çapta sınav verme

Kamala Harris’in ön seçimlerde fazla ileri gidememiş olması, ‘başkan olmaya çalışmış ama başarısız olmuş’ gibi bir izlenim bırakabilir zihinlerde. Fakat ön seçimlerde yarışmak ve genel seçimlerde yarışmak aslında çok farklı iki sahne. Ön seçimlerde daha benzerlerinize (partinizdeki isimlere) karşı mücadele verirken, genel seçimlerde politikalar ve farklı siyasi eksenler çarpışıyor.

Seçime 4 ay kala, Harris’in dışında birini seçmek de;  yasal, politik ve finansal açıdan bakıldığında meşakkatli bir süreci göze almak anlamına gelecek. Üstelik, Harris’in alternatifi olarak tartışılan Illinois Valisi J.B. Pritzker, Pensilvanya Valisi Josh Shapiro v.b. birçok ismin Demokrat çevrelerde popüler olsa da ulusal sahnede ne ölçüde başarılı olabilecekleri bilinmiyor. Sonuçta Harris, Amerikan tarihinde Başkan Yardımcılığı yapmış ilk siyahi kadın. (Afroamerikan kökenli ve ilk kadın) Beyaz ve muhtemelen erkek olan bir aday için Harris’i feda etmenin getirisinden çok götürüsünün olacağı kesin gibi…

Oy vermeyecek grupları canlandırma

Harris’in Biden’a ilgisi azalan Demokrat eğilimli grupları canlandırabileceği belirtiliyor. Bunlar kimler mi? Siyahi seçmenler, gençler ve kadınlar.

Bazı ileri görüşlüler, Biden’ın İsrail-Gazze savaşını ele alış biçiminden hoşnut olmayan seçmenlerin bile Harris sayesinde geri kazanılabileceğini düşünülüyor.

 


KOMPLO TEORİLERİ

Buraya kadar işin siyasi tarafında konuşulan ve basında da yankılanan kısmına odaklandık. Bir de Amerikan seçimlerinin herkesin ilgisini çekebilecek komplo teorileri boyutu var.

Amerika’da gerçekleşen birçok olayın yıllar öncesinden Simpsons isimli televizyon dizisine konu olduğunu duymuşsunuzdur.

Daha 2000 yılında Donald Trump hakkında başkanlık kehanetinde bulunmaları bunlardan sadece birisi. 16 yıl sonra ise Trump Amerikan Başkanı seçilmişti. Bir diğer önemli kehanetleri, dünyanın tamamını ilgilendiren Koronavirüs virüsünü yıllar öncesinden bilmiş olmalarıydı.

Acaba Kamala Harris ile ilgili de benzer bir kehanet var mıdır diye merak ettim.

The Simpsons dizisinde bu fikir de konu edilmişti. Tabii biraz farkla. Kamala Harris 2021 yılında ABD Başkanı Joe Biden’ın Başkan Yardımcısı olarak ilk siyahi ve ilk kadın olarak göreve başlamıştı. 20 Ocak 2021 tarihindeki yemin töreninde giydiği kıyafetler, Simpsons’ın bir bölümünde giyilenlerle birebir aynı idi. Farklı kısım ise dizide, ana karakterlerden Lisa Simpsons makama gelen kişiydi ve görevi başkan yardımcılığı değil Amerikan başkanlığıydı.

Dizide Lisa, Donald Trump’tan sonra Amerikan başkanlığa geliyordu ve takvimler 2030 yılını gösteriyordu. Yani kehanetin belli kısımlarının tutma olasılığı hala mevcut…

Bunun haricinde benim tespit ettiğim, kehanetten daha çok acaba öngörülmüş olabilir mi dediğim bir olay daha mevcut.

Marvel Comics’in yakın denilebilecek tarihlerde dizisini çıkardığı Ms. Marvel isimli Müslüman bir süper kahramanı var. Karakter ayrıca kadın. Çizgi romanı satışa sunulduğunda yok satan, dizisi büyük talep gören bu kahramanın ismi Kamala Khan.

Size de bir çağrışım yaptı değil mi?

Kamala Harris ve Kamala Khan’ın isimleri neredeyse aynı.

Harris’in annesi Hindistanlı, babası ise Jamaika’lı. Khan da neredeyse aynı kökenden yani Pakistanlı.

Hindistan ve Pakistan kökenli oldukları için de ten rengi anlamında benzerlik söz konusu.

Amerika’yı baz aldığımızda ortak noktaları göçmenlik ve azınlığı temsil ediyorlar.

Birisi Hristiyanlığı, diğeri Müslümanlığı din olarak tercih etmiş olsa da; Hindistan-Pakistan kökenleri sizce de şaşırtıcı değil mi?


Yani, Kamala Khan / Ms. Marvel isimli kadın süper kahraman Kamala Harris’in imajına katkıda bulunsun ve bilinç altına geleceğin önderi imajı versin diye yaratılmış olamaz mı? Yoksa bu da bir komplo teorisi mi?
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER