© Muhalif 2024

Deva-Gelecek birleşmeden eve döndü, bundan sonra ne olacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üçüncü yasama yılına DEVA-Gelecek Partisi’nin sonuçsuz kalan birleşme hamleleri ve istifalarla giriyor. Oğlunun bir adli soruşturmada adının geçtiği gerekçesiyle Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci partisi AKP’den, kendisine ait araçta çok sayıda gümrük kaçağı elektronik sigara aparatı ele geçirilen Edirne Milletvekili Ediz Ün’de CHP’den istifa etti. İki Milletvekilinin istifa işlemlerinin Meclis’e işlenmesi durumunda Bağımsızların sayısı 10’a yükselecek. 28. Döneme 44 milletvekili ile giren İYİ Parti 30 sandalyeye indi. Bu arada, Saadet- Gelecek Partisi’nin bıçak sırtında yürüyen Meclis Grubu’nun DEVA ya da Demokrat Parti gibi partilerle geniş tabanlı bir gruba dönüşüp dönüşmeyeceği de henüz net değil. Genel Başkanlığını Ali Babacan’ın yaptığı DEVA, 2. Olağan Büyük Kongresi’ni 12 Ekim Cumartesi günü yapacak. Kongrenin ardından Meclis çalışmalarıyla ilgili yol haritasının belirlenmesi bekleniyor.

Muhalif - Ankara özel

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üçüncü yasama yılına DEVA- Gelecek Partisi’nin  sonuçsuz kalan birleşme hamleleri ve istifalarla giriyor. Oğlunun bir adli soruşturmada adının geçtiği gerekçesiyle Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci partisi AKP’den, kendisine ait araçta çok sayıda gümrük kaçağı elektronik sigara aparatı ele geçirilen Edirne Milletvekili Ediz Ün’de CHP’den istifa etti. İki Milletvekilinin istifa işlemlerinin Meclis’e işlenmesi durumunda Bağımsızların sayısı 10’a yükselecek. 28. Döneme 44 milletvekili ile giren İYİ Parti 30 sandalyeye indi.

Bu arada, Saadet- Gelecek Partisi’nin bıçak sırtında yürüyen Meclis Grubu’nun DEVA ya da Demokrat Parti gibi partilerle geniş tabanlı bir gruba dönüşüp dönüşmeyeceği de henüz net değil.  Genel Başkanlığını Ali Babacan’ın yaptığı DEVA, 2. Olağan Büyük Kongresi’ni 12 Ekim Cumartesi günü yapacak.  Kongrenin ardından Meclis çalışmalarıyla ilgili yol haritasının belirlenmesi bekleniyor. 28. Döneme 44 milletvekili ile giren İYİ Parti 30 sandalyeye indi. TBMM’de, partilerde sürpriz istifa ve katılımların ilerleyen süreçte yaşanabileceği olasılıklarına işaret ediliyor.

 Meclis geçen yıl ne kadar çalıştı? Gündeminde neler var?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dün düzenlediği 28. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda, 28. Yasama Dönemi'nde milletvekilleri tarafından 2 bin 442, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulduğu, Genel Kurul gündeminde 76, komisyonlarda da 2 bin 253 kanun teklifinin bulunduğunun bilgisini verdi. 28. Yasama Dönemi'nde 73 kanunun kabul edildiğini, 54 TBMM Kararı alındığını, Genel Kurul ve komisyonlarda 468 birleşim gerçekleştirildiğini, toplam 1512 saat 49 dakika toplantı yapıldığını ve bu çerçevede 55 bin 459 sayfa tutanak tutulduğunu  belirterek, 6 bin 527 yazılı soru önergesi verildiğini, bunlardan 9 bin 569'unun cevaplandırıldığını açıklayarak, TBMM Başkanı olarak kendisine verilen 84 yazılı soru önergesinden 77'sinin cevaplandırıldığını kaydetti.

 Kurtulmuş’un açıklamalarından yeni Anayasa ile ilgili bölüm şöyle:

- "Yeni anayasa çalışmaları TBMM'nin gündemine gelecek önemli ödevlerden biri"

"Şimdiye kadar Anayasa'nın içeriğiyle ilgili hiçbir tartışmanın içinde olmadık, sadece yönteme ilişkin, partilerin tamamının katıldığı, katılımcı ve bütün Türkiye'yi kapsayan kuşatıcı bir anayasanın yapılması gerektiği üzerinde durduk. Bu çerçevede ilk 4 madde konusunda Türkiye'de parlamentoda temsil edilen partilerimizin hemen hemen tamamına yakınının herhangi bir iddiasının, teklifinin ya da bir sorununun olmadığı, bundan dolayı ilk 4 madde hakkında yapılacak herhangi bir tartışmanın sadece lüzumsuz gerilimlere ve zaman kaybına neden olacağını ifade etmek isterim. Anayasa tartışmalarının şeffaf bir zemin içerisinde yapılması herhalde en hayati hususlardan birisidir."

Gelecek dönemde üniversitelerin, hukuk camiasının, sivil toplum kuruluşlarının görüşü olan bütün kesimlerin görüşlerinin alınacağı, tartışmaların olgunlaştırılacağı bir dönemi yürütmekle TBMM olarak kendilerini yükümlü saydıklarını kaydeden Kurtulmuş, "'TBMM bir anayasa yapamaz' görüşü dışındaki bütün görüşleri biz dinleriz. TBMM, anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir. 'TBMM'nin böyle bir yetkisi yoktur' diyenler, demokrasiyi özümsememiş olan kesimlerdir." dedi.

Türkiye'de sadece bir ya da birkaç partinin değil, bütün toplumun anayasası olarak kabul edilebilecek bir "millet sözleşmesine" ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, bu çalışmalarda bütün siyasi partilerden iyi niyetli bir yaklaşım içerisinde olmalarını diledi.

- Yeni bir iç tüzük çalışması

Meclisin yasama faaliyetleri içerisinde önemli gördükleri bir diğer hususun da yeni bir iç tüzük çalışmasının TBMM gündemine gelmesi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, partilerin uzlaşısıyla, parlamenter diplomasinin gücünü artıracak, parlamentonun çalışma düzenini daha sağlıklı hale getirecek, daha demokratik bir Meclis İç Tüzüğünün yapılması konusunun tekrar gündeme geleceğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER