© Muhalif 2024

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu: İstanbul’da üniversite öğrencileri için barınma yeterli değil, diğer masraflar da öğrencileri ve aileleri zorluyor!

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala İstanbul’daki öğrenci yaşam maliyetlerine dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi önünde yaptığı açıklamada, İstanbul’da 55 üniversite bulunduğunu ve bu üniversitelere şehir dışından gelen öğrencilerin karşılaştığı barınma ve yaşam giderlerinin aileler için büyük bir yük haline geldiğini vurgulayan Rızvanoğlu, öğrenci maliyetlerine ilişkin çarpıcı rakamları paylaştı.

KYK Yurtları: Kalabalık odalarda yetersiz barınma

KYK yurtlarında, 5-6 kişilik odalarda kalmanın maliyetinin aylık 525 lira olduğunu belirten Rızvanoğlu, "Eğer KYK yurdunda yer bulamazlarsa, üç kişilik bir özel yurtta kalmanın maliyeti 14,500 TL. Stüdyo daire fiyatları ise en uygun 12,000 TL’den başlıyor" dedi.

Barınma yeterli değil, diğer masraflar da öğrencileri zorluyor

İstanbul Planlama Ajansının verilerine göre barınma maliyetlerinin yanı sıra, yemek ve market masraflarının aylık 3797, elektrik, su, doğalgaz, internet gibi faturaların ise 663 lira olduğunu belirten Rızvanoğlu, "Ulaşım maliyeti 282 TL. Kırtasiye, kişisel bakım, kültür-sanat etkinlikleri gibi diğer giderler de eklendiğinde, KYK yurdunda kalan bir öğrencinin toplam maliyeti 6,200 TL, özel yurtta kalan bir öğrencinin ise 20,176 TL’ye çıkıyor. Stüdyo dairede kalan öğrencinin maliyeti ise 17,776 TL." diye konuştu.

Asgari ücret ve emekli maaşıyla eğitim mümkün mü?

Rızvanoğlu, "Emekli maaşı 12,500 TL, asgari ücret 17,002 TL, en düşük memur maaşı 39,177 TL. Bir asgari ücretli ailenin çocuğunu okutabilmesi için maaşının tamamını vermesi yetmiyor, üstüne 3,000 TL daha eklemesi gerekiyor. Kendilerine hiçbir şey kalmadan çocuklarını İstanbul'da okutmak zorundalar" diyerek, ailelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları vurguladı.

Rızvanoğlu, "Ülkenin, öğrencilerin, gençlerin durumu tam da bu listedeki gibi. Daha fazla söze gerek yok" ifadesini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER