Colani: Zorunlu askerlik dayatması olmadı, binlerce kişi gönüllü olarak yeni Suriye ordusuna katılıyor

Suriye'deki geçici yönetimin Cumhurbaşkanı Muhammed Colani (Ahmed el Şara), Beşar Esad'ın devrilmesi ve ordusunun dağıtılmasının ardından, binlerce kişinin ülkenin yeni ordusuna katıldığını açıkladı. Colani'nin yaptığı bu açıklama, Suriye'deki siyasi ve askeri değişim sürecinin hızla ilerlediğini gösteriyor.

Britanya'nın eski başbakanı Tony Blair'in sözcüsü Alastair Campbell ile Muhafazakâr Parti'den eski bakan Rory Stewart'ın sunduğu "The Rest is Politics" isimli podcast yayınına katılan Colani, Esad döneminde çok sayıda genç erkeğin zorunluk askerlikten kaçmak için Suriye'den gittiğini söyledi. “Şu anda yavaş yavaş mevcut Savunma Bakanlığı'na yeniden katılan çok sayıda firari eski subay vardı” diyen Colani, “Suriye'de zorunlu askerlik dayatması yapmadık. Bunun yerine gönüllü askerliği tercih ettik ve bugün binlerce kişi yeni Suriye ordusuna katılıyor” ifadelerini kullandı.

Ülkede aktif olan silahlı grupların ulusal orduya entegre olacağını söyleyen Colani ayrıca ülkelere Suriye'ye yaptırımları kaldırmaları çağrısında bulundu ve bu tedbirlerin “önceki rejimin sistematik suçları sırasında uygulandığını” belirtti.

Suriye Geçici Cumhurbaşkanı, “Şimdi rejimi ve hapishanelerini dağıttığımıza göre, bu yaptırımlar kaldırılmalı, çünkü rejimin düşmesinden sonra bunların hiçbir gerekçesi kalmadı” dedi.

İLGİLİ HABERLER