Açıklamadan kısa bir süre önce Polonya, Litvanya, Estonya ve Letonya, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Rusya ve Belarus’tan sporcuların etkinlikte yarışmasına müsaade verme planını reddetmişti.
Ukrayna da böyle bir durumda Paris Olimpiyatları’nı boykot edeceğini açıkladı.
IOC ise perşembe günü yaptığı açıklamada olası bir boykotun, sadece ”sporcuları cezalandıracağını” belirtti.
Bortniczuk, aralarında İngiltere, ABD ve Kanada’nın olduğu 40 ülkeden oluşan bir koalisyonla 10 Şubat’taki toplantısından önce IOC’nin planlarını engellemenin mümkün olacağına inandığını da söyledi.
Spor ve Turizm Bakanı, ”Bunu göz önünde bulundurarak, olimpiyatlardan önce zor kararlarla karşı karşıya kalacağımızı düşünmüyorum. Olimpiyatları boykot edersek, parçası olacağımız koalisyon oyunların düzenlenmesini anlamsız kılacak kadar geniş olacaktır” diye ekledi.
IOC geçen hafta Rusya ve Belarus’tan sporcuların Paris’te nötr bir bayrak altında yarışmasına müsaade verecek bir ”yolu keşfedeceğini” açıklamış, ”hiçbir sporcunun pasaportları yüzünden yarışlardan alıkonulmaması gerektiğini” belirtmişti.
Komitenin planı farklı ülkeler tarafından kınandı. Birleşik Krallık hükümeti açıklamasında planın, ”savaşın gerçekliğinden dünyalar kadar uzak” olduğunu söyledi.
Ukrayna Spor Bakanı Vadym Guttsait, Rusya ve Belarus’tan sporculara yasağın sürmesi için ülkesinin spordan sorumlu birimlerinin uluslararası federasyonlarla, ”iletişimini güçlendirmeye” ihtiyacı olduğunu belirtti.
IOC, Rusya’nın Ukrayna’yı Şubat 2022’de işgal etmesinden hemen sonra ülkelerin sporcularına yasak getirmişti.
Ancak IOC Başkanı Thomas Bach, daha sonra bu yasağın sporcuları koruma amaçlı olduğunu söyledi ve artık ayrıma maruz bırakılmamaları gerektiğini savundu.
Letonya, Litvanya, Estonya ve Polonya spor bakanları, ”Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yarışmaya geri getirme çabalarının reddedilmesi gerektiğini” söyledi. Spor bakanları, ”Tarafsızlık kisvesi altında Rus ve Belaruslu sporcuları uluslararası spor müsabakalarına döndürme çabaları, bu ülkelerin siyasi kararlarını ve yaygın propagandasını meşrulaştırıyor” ifadelerini kullandı.
Bu ülkeler ayrıca, ”tüm uluslararası spor organizasyonlarını ve federasyonlarını,” Rus ve Belaruslu sporcuları savaş bitene kadar uluslararası yarışmalardan çıkarma çağrısı yaptı.
ABD hükümeti, Rus ve Belarus spor yönetim organlarının uluslararası spor organizasyonlarından uzaklaştırılmasını desteklediğini söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü, Karine Jean-Pierre, sporcuların olimpiyatlar gibi etkinliklere katılmalarına müsaade verilmesi halinde, ”Rusya veya Belarus devletlerini temsil etmediklerinin kesinlikle açık olması gerektiğini” sözlerine ekledi.
IOC, Rus ve Belaruslu atletlerin müsabakalara dönüşüyle ilişkin henüz bir görüşme yapılmadığını yineleyerek Ukrayna ile başka ülkeleri, boykot tehdidinin sonuçları konusunda uyardı.
IOC, ”boykot fikrinin olimpiyat hareketinin temellerine ve temsil ettiği ilkelere aykırı” olduğunu belirterek, şöyle dedi:
”Boykot, tüm ulusal komiteleri, ’Olimpiyat Oyunları’na sporcu göndererek katılmaya’ zorunlu kılan olimpiyat tüzüğünün ihlalidir. Tarihin gösterdiği gibi, önceki boykotlar siyasi amaçlarına ulaşmadı ve yalnızca olimpiyat sporcularını cezalandırmaya hizmet etti.”