Rusya - Ukrayna savaşının 30. günü

Savaşta bir ay geride kalırken Rusya operasyonlarının ilk aşamasındaki hedeflerine ulaştığını açıkladı.

Ukrayna - Rusya arasında savaş sürüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna'daki savaşın birinci ayına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki savaşın bir ayına ilişkin değerlendirmesinde, "Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde" açıklamasını yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Ukrayna’daki operasyonun" onaylanmış plana göre katı bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, mutlak önceliğin sivil nüfusa zarar vermeden yüksek hassasiyetli silahlarla askeri altyapının, teknik araçların ve silahların yok edilmesi olduğunu vurguladı.

Ukrayna ordusuna ait Donbas'a yönelik operasyon bilgilerini ele geçirdiklerini belirten Konaşenkov, Kiev yönetimine ait güçlerin şubatta hazırlıklarını tamamlayıp martta çatışmalara başlayacaklarına yönelik bilgilere sahip olduklarını söyledi.

Konaşenkov, 24 Şubat'ta Rus ordusunun Kiev'in Donetsk ve Luhansk'a geniş çaplı operasyonunu engellediğini aktardı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Orgeneral Sergey Rudskoy da Ukrayna'da ilk iki günde hava üstünlüğünün sağlandığını belirterek, "Rus ordusunun farklı yönlerde harekat gerçekleştirdiğini" aktardı. Rudskoy, "Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde" diye konuştu.

Rudskoy, Donbas'ta daha önce Kiev yönetiminin kontrolü altında bulunan 276 yerleşim biriminin ayrılıkçıların kontrolüne geçtiğine dikkati çekti.

UKRAYNA HAVA KUVVETLERİ NEREDEYSE YOK EDİLDİ

Ukrayna'nın askerden arındırılmasına yönelik eylemlerin yüksek hassasiyetli silahlarla sonuç verdiğini söyleyen Rudskoy, "Şu anda Ukrayna hava kuvvetleri ve hava savunma sistemi neredeyse tamamen yok edildi, ülkenin donanması ortadan kalktı." dedi.

Rus uçaklarıyla Ukrayna'ya ait 16 askeri havaalanının vurulduğunu kaydeden Rudskoy, Ukrayna ordusuna ait mühimmatın yüzde 70'inin saklandığı 39 cephanenin imha edildiğini dile getirdi.

Ukrayna Kara Kuvvetleri'nin 24 oluşumunda önemli kayıplar yaşandığı bilgisini paylaşan Rudskoy, ordunun organize olmuş yedeklerinin de kalmadığını ifade etti.

14 BİNDEN FAZLA UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ

Ukrayna ordusunun, 24 Şubat'ta, 260 bin 200 askerden oluştuğunu belirten Rudskoy, “ (Savaşta) Bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldü, yaklaşık 16 bin asker yaralandı.” dedi.

Rudskoy, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 2 bin 416 tanktan 1587’si, 152 uçaktan 112’si, 149 helikopterden 75’i, 36 insansız hava aracından 35’i, 180 S-300 ve Buk-M1 hava savunma füze sisteminden 148’i ve 300 radar sisteminden 117’sinin imha edildiğini bildirdi.

Toçka-U füze sistemlerinden 7 tanesinin yüzde 85 cephaneleriyle birlikte yok edildiğini söyleyen Rudskoy, Ukrayna ordusunun hasar alan silah ve askeri teçhizatlarının tamiratını önlemek için söz konusu lojistik merkezler ve işletmelerin Kinjal, İskender, Kalibr ve X-101 seyir füzeleri ile vurulduğunu söyledi. Rudskoy, böylece silah ve teçhizat onarımının yüzde 68’ini gerçekleştiren 30 ana askeri sanayisi işletmesinin ortadan kaldırıldığını bildirdi.

Rudskoy, çatışmalar esnasında Ukrayna silahlı güçleri tarafından 127 köprünün yıkıldığını da ifade etti.

Ukrayna’ya 62 ülkeden 6 bin 595 yabancı paralı savaşçının geldiğini dile getiren Rudskoy, söz konusu savaşçıların merkezlerine yönelik Rus roket saldırıları nedeniyle son bir haftadır ülkeye yabancı savaşçıların gelmediğini anlattı.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinin savaş gücünün azaldığını savunarak, "Ukrayna’daki operasyonun genel olarak birinci etabı tamamlandı" dedi.

RUSYA, 14 KENTİN BELEDİYE BAŞKANINI REHİN ALDI

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, ülkedeki 14 kentin belediye başkanının Rus birlikleri tarafından rehin tutulduğunu söyledi.

Veresçuk, yaptığı açıklamada, Rusya tarafından rehin alınan Ukraynalı 14 kentin belediye başkanının serbest bırakılmasını uluslararası düzeyde çözmeye çalıştıklarını belirtti.

Rus tarafının mahkum takasını sadece parite bazında gerçekleştirmek istediğini kaydeden Veresçuk, "Rusya, burada eşitlik istiyor. Diyor ki denizciler için denizciler, sınır muhafızları için sınır muhafızları. Mantıklı olarak şunu soruyorum, peki Rus birlikleri tarafından rehin tutulan 14 belediye başkanını kiminle değiştireceğiz? Biz bu sorunu şu anda uluslararası düzeyde çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Rusya ile Ukrayna arasında ilk tam teşekküllü mahkum takası 24 Mart'ta gerçekleştirilmiş, Ukrayna "Sapfir" kurtarma gemisinden 19 sivil denizci ile 10 askerini geri almıştı.

​​​​​​​

KİEV YAKININDAKİ ANA YAKIT DEPOSU İMHA EDİLDİ

Bununla birlikte, bakanlık tarafından sabah saatlerinde yapılan  açıklamada,  Rus güçlerinin  bir füze saldırısında başkent Kiev yakınında yer alan  büyük bir yakıt deposunu imha ettiğini duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Igor Konashenkov, saldırının dün akşam denizden ateşlenen

Kalibr seyir füzeleri kullanılarak gerçekleştiğini söyledi. Konashenkov, deponun ülkenin merkezindeki Ukrayna silahlı kuvvetlerine ikmal yapmak için kullanıldığını söyledi.

Bununla brilikte, Ukraynalı yetkililer ise Kiev'in 35 kilometre doğusundaki kasabaları ve savunma mevzilerini geri aldığinı açıkladı. Ancak, Çernihiv kentinin ülekenin geri kalanıyla bağlantısının kesildiği belirtildi.

LAVROV: BATI RUSYA'YA TOPYEKÜN SAVAŞ İLAN ETTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batılılar Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti" ifadelerini kullandı. 

Avrupa’daki siyasetçilerin, "Hitler Almanyası'nda" kullanılan "topyekün savaş” terimini Rusya’ya karşı kullandıklarını savunan Lavrov, "(Batılılar) Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti. Hedefleri gizli değil, Rus ekonomisini ve bir bütün olarak Rusya'yı yok etmek ve boğmak istediklerini alenen ilan ettiler." diye konuştu.

Rusya’nın izole edilemeyeceğine işaret eden Lavrov, "Dünyanın her yerinden çok sayıda dostumuz, müttefikimiz ve ortağımız var." ifadesini kullandı.

Lavrov, Batılıların, Birleşmiş Milletler kararlarını etkilemek için kışkırtıcı bir propaganda yürüttüğünü belirterek, "Batı dışındaki dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu, tek taraflı oynanan bir oyuna girmek istemiyor. Muazzam bir baskı altındalar" dedi.
Ukrayna yönetiminin nükleer silah edinmesine yönelik arzusundan ötürü endişe duyduklarını ifade eden Lavrov, "Aynı şekilde, Pentagon’un Ukrayna’daki askeri-biyolojik programını gerçekleştirmek üzere en az üç düzine laboratuvar kurmasından da endişe duyuyoruz" diye konuştu.

ZELENSKİ: SAVAŞ SIRASINDA 2 BİNDEN FAZLA ÇOCUK KAÇIRILDI

Diğer taraftan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski savaş sırasında 2 binden fazla Ukraynalı çocuğun kaçırıldığını ifade ederek, "Çocuklarımızın nerede olduğunu bilmiyoruz" dedi.

İnsani yardım konvoylarının da ateş altında olduğunu dile getiren Zelenski, "Tahliye koridorlarındaki çocuklara, kadınlara ve kilise çalışanlarına ateş ediyorlar" diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER