© Muhalif 2024

Dünyada yok olmuş 10 antik kent

Antik dünyada birçok yerleşmede sürekli olarak binlerce yıl yaşandı ve en sonunda, tarım koşullarının kötüleşmesi veya bir salgın gibi dış koşullardaki bazı değişiklikler nedeniyle buralar terk edildi. İşte dünyada yok olmuş 10 antik kent...

Arkeologların kalıntılara ulaşmak için kazmak zorunda olmasının başlıca nedeni, insan yerleşiminin özellikleri ile ilgili. Kentler ya da köyler rastgele yerlerde kurulmuyordu. Genellikle suya, ulaşım yollarına, verimli topraklara vb. yakın yerlerde kuruluyorlardı.

Doğal afetler sonucunda pek çok antik yapı ve yerleşim yeri tarihin derinliklerine gömüldü. Yanardağ patlamaları, büyük depremler ve yangınlar, nehirlerin belli zamanlarda taşması, şiddetli yağışlar ve kum fırtınaları gibi pek çok doğa olayının gerçekleşmesi sonucunda bazı kültürler yok oldu.

1- İndus Vadisindeki Bereketli Metropoller

Güç bakımından Mezopotamya ve Mısır’a eşit olan İndus Vadisi uygarlığı, yaklaşık MÖ 2.500 ile MÖ 1.700 yılları arasında, günümüzde Hindistan alt kıtasında çoğunlukla Pakistan’ın bulunduğu bölgede hüküm sürmüştü. Mezopotamya ve Mısır zaman içinde gelişti, fethettiler ve fethedildiler, diğer kültürlerle birleştiler. Ancak üçünün en büyüğü olan İndus Vadisi uygarlığı çöktü ve yok oldu. Kimse nedenini bilmiyor.

2- Mısır’ın Başkenti ve Gelişen Ticaret Merkezi

Kahire’nin kuzeydoğusundaki Nil Deltası’nda yer alan Tanis antik kentinden çıkarılan zenginlikler arasında altın maskeler, mücevherler, gümüş tabutlar ve Kral Tutankamon’unkilere rakip diğer eserlerle dolu bir kraliyet mezar kompleksi bulunuyor. Yine de çok az insan bu muhteşem arkeolojik alanı duymuştur. Günümüzde Sân el-Hagar olarak anılan bu kasaba, küçük ve olaysız bir yer.

3- Efsanevi Altın Şehir

Güney Amerika’daki İspanyol kaşifler 1500’lerde El Dorado efsanesini duydular. And Dağları’nda bir yerlerde, yerli Muisca halkının yeni bir şefi baştan ayağa altınla kaplayarak ve kutsal bir göle altın ve zümrütler atarak göreve başlattığı söylendi. Şef El Dorado, yani Altın Kişi olarak biliniyordu.

Açgözlülükle yanıp tutuşan İspanyol, Alman, Portekizli ve İngiliz maceracılar bu efsanevi hazineyi bulmak için Kolombiya, Guyana ve Brezilya’nın acımasız vahşi doğasına -ve kulağa umut verici gelen başka yerlere- yılan sokmalarına, hastalıklara ve açlıktan ölüme katlanarak girdiler. Zamanla El Dorado bir insandan, bir şehre, altınla döşenmiş ve keşfedilmeyi bekleyen bir vadiye dönüştü. Altın hazinesi hiç bulunamadı.

4- Mesa Verde Milli Parkı

Mesa Verde Ulusal Parkı'nda Pueblo halkı tarafından yüksek bir vadiye inşa edilen bir köyün kalıntıları yer alır. Mesa Verde adı İspanyolca Yeşil Masa anlamına gelir. Bu adı o bölgede yetişen çam ve ardıç ağaçlarından kaynaklanır. Parkta bir müzenin, bir sarayın ve vadi duvarı üzerinde yer alan evlerin kalıntıları yer alır.

5- Piramses

Eski Mısır'daki onlarca dünya harikasının en görkemlilerinden biri Firavun Büyük Ramses'in kayıp başkenti Piramses'tir. Firavun, bu başkenti kurmak için bir servet harcamıştı. Ama uzun zaman önce şehrin tamamı ve hazineleri kayıplara karıştı. Kayıplara karışan ve 3000 yıl sonra tekrar keşfedilen şehir bir efsane haline geldi ve arkeoloji tarihinin en garip bilmecelerinden biri oldu.

6- Angkor

140 yıl önce Fransız kaşif Henri Mouhot tarafından Kamboçya ormanları derinliklerinde yeniden keşfedildi. Khmer imparatorluğunun başkentliğini yapan bu muhteşem şehrin 9. ve 14. yüzyıllar arasında inşa edildiği biliniyor.Bir tahmine göre şehir artan nüfusunu besleyemediği için terk edildi.

7- Truva

Onun sadece Homeros'un destanlarında geçen hayali bir şehir olduğu sanılıyordu. Fakat 19. yüzyılda Arkeologlar Anadolu'da şehre ilişkin ilk kalıntılara ulaştılar.

8- Akrotiri

Milattan önce 1500'lü yıllarda volkan patlaması sonucu yok olduğu sanılan Minoan uygarlığının kalıntıları Santorini adasında bulundu. Bu kadim uygarlığın yazısı hala çözülebilmiş değil.

9- Machu Picchu

İnka İmparatorluğu 1530'lu yıllarda İspanyollar tarafından ortadan kaldırıldıktan sonra bu muhteşem şehir bilinir olmaktan çıktı. 1911 yılında Amerikalı kaşif Hiram Bingham tarafından yeniden bulundu.

10- Hattuşaş

Dünyanın en kudretli imparatorluklarından olan Hititlerin başkenti Hattuşaş sonsuza dek yaşaması için kurulan bir medeniyetin, tarihten silinişinin hikayesi oldukça gizemli.

Babil'e beklenmedik bir şekilde saldıran yeni ve gizemli bir ordu şehirde terör estirdi. Hattuşaş'ın bu karanlık savaşçıları, acımasız bir yetenekle, önlerine çıkan her şeyi yıkıp geçtiler. Misyonları, dünyanın görüp geçirdiği en büyük imparatorluk haline gelmekti. Ama bunu bir kez başardıktan sonra, bu acımasız ordu ve kurdukları muazzam imparatorluk yok oluverdi.

Babil'e beklenmedik bir şekilde saldıran yeni ve gizemli bir ordu şehirde terör estirdi. Hattuşaş'ın bu karanlık savaşçıları, acımasız bir yetenekle, önlerine çıkan her şeyi yıkıp geçtiler. Misyonları, dünyanın görüp geçirdiği en büyük imparatorluk haline gelmekti. Ama bunu bir kez başardıktan sonra, bu acımasız ordu ve kurdukları muazzam imparatorluk yok oluverdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER