© Muhalif 2024

Dünyanın ilk ahşap uydu projesi LignoSat uzaya fırlatıldı

Japon araştırmacılar, uzay keşiflerinde kereste kullanımını test etmek amacıyla dünyanın ilk ahşap uydusu LignoSat'ı uzaya gönderdi. Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Forestry'nin geliştirdiği LignoSat, Ay ve Mars'ta ağaç dikme ve ahşap ev inşa etme planlarının ilk adımı olarak, uzayda dayanıklılığını gösterecek.

Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Forestry, LignoSat adını verdikleri dünyanın ilk ahşap uydu projesini geliştirdi ve bu uyduyu SpaceX aracılığıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdi. LignoSat, yörüngeye yaklaşık 400 kilometre yüksekliğe yerleştirilecek ve uzayda sürdürülebilir yenilenebilir malzeme kullanımının potansiyelini keşfedecek.

Adını Latince “ahşap” kelimesinden alan LignoSat, avuc içi büyüklüğünde bir uydu olarak tasarlandı ve insanların uzayda yaşamayı keşfederken ahşabın kozmik potansiyelini sergileyecek. Takao Doi, Kyoto Üniversitesi'nde insanlı uzay faaliyetleri üzerine çalışan astronot, "Kereste ile evler inşa edebileceğiz ve uzayda sonsuza kadar yaşayabileceğiz" diyerek ahşap malzemenin uzayda kullanılabilirliğini vurguladı.

Doi, Ay ve Mars’ta ağaç dikme ve ahşap evler inşa etme planlarını içeren 50 yıllık bir proje yürüttüklerini ve NASA sertifikalı bir ahşap uydu geliştirerek bunun uzayda kullanımı için deneyler yapmaya karar verdiklerini belirtti. Koji Murata, Kyoto Üniversitesi orman bilimi profesörü, ahşabın uzayda dayanıklılığını keşfetti ve bunun su ya da oksijen bulunmadığı için çürüme veya alev alma riskinin düşük olduğunu söyledi.

LignoSat'ın ömrü boyunca çevresel etkileri minimumda tutma hedefiyle tasarlandığı ifade edilirken, Takao Doi metal uyduların atmosfere geri giriş sırasında yarattığı alüminyum oksit parçacıkları yerine ahşabın daha az kirlilikle yanacağını belirtti. Bu özellik, ahşap uyduların gelecekte uzay enkazı problemine çözüm olabileceğini gösteriyor.

LignoSat, altı ay boyunca yörüngede kalacak ve sıcaklık değişimlerinin 100°C’ye kadar ulaşabileceği uzay ortamında ahşabın nasıl dayanacağını ölçen testler yapacak. Ayrıca Sumitomo Ormancılık Tsukuba Araştırma Enstitüsü yöneticisi Kenji Kariya, LignoSat'ın uzay radyasyonu ile ilgili veriler toplayarak, özellikle veri merkezi inşası gibi uygulamalar için kullanışlı hale geleceğini belirtti.

Kenji Kariya, "Ay'a ve Mars'a doğru ilerlerken ahşap, aslında son teknoloji olabilir ve kereste endüstrisinin yeniden canlanmasına yardımcı olabilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER