Banka üzerinden yapılan altın alım satımlarına ek vergi getirildi

17 Mart 2025 itibarıyla, vadesiz hesaplar üzerinden yapılan kaydi altın satış işlemlerine binde 2 (%0,2) kambiyo muamelesi vergisi uygulanacak.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 17 Mart 2025 tarihinden itibaren, vadesiz hesaplar üzerinden yapılan kaydi altın satış işlemleri, kambiyo işlemi olarak değerlendirilecek. Bu işlemler üzerinden binde 2 (%0,2) oranında kambiyo muamelesi vergisi (KMV) alınacak.

Yeni düzenleme, fiziki teslimat yapılmadan yapılan altın satışlarını kapsayacak ve işlem sahiplerinin ek vergi ödemelerine neden olacak.

Bu karar, 1.000 liralık bir altın alım satımında 2 lira vergi ödenmesi anlamına geliyor.

Altın hesaplarında yeni vergi dönemi başlıyor


Bu düzenlemeyle, bireysel ve kurumsal yatırımcılar bankalar aracılığıyla gerçekleştirdikleri kaydi altın işlemlerinde ek vergi ödemek zorunda kalacak. Fiziki teslimat içermeyen tüm işlemler kambiyo vergisine tabi tutulacak.

Daha önce iptal edilmişti


Kaydi altın işlemlerine vergi uygulaması ilk olarak 2020’de yürürlüğe girmişti. Ancak, Danıştay 2023 yılında yasal dayanak eksikliği nedeniyle düzenlemeyi iptal etmişti. Yeni karar, hukuki zemini güçlendirilerek yeniden yürürlüğe konuluyor.

Kaydi altın nedir?


Kaydi altın, bankalar ve finans kuruluşları aracılığıyla elektronik ortamda saklanan altındır. Yatırımcılar, taşıma ve güvenlik risklerini önlemek amacıyla fiziki altın yerine kaydi altın tercih ediyor. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte, bu tür işlemler vergi yüküyle karşı karşıya kalacak.

Bu gelişme, altın yatırımcıları ve finans piyasaları açısından önemli bir değişiklik olarak görülüyor.

İLGİLİ HABERLER