TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, temel gıda ürünlerine tavan fiyat getirilmesini istiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, Türkiye'de baklagil ekim alanlarının ve üretiminin azaldığını belirtti. Bayraktar, kırmızı etin yüksek fiyatlarıyla vatandaşların protein ihtiyacını karşılamakta zorlandığını ifade etti. Bu nedenle temel gıda ürünlerinde marketlerde tavan fiyat uygulanmasını talep etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Baklagil Günü kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, protein, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan baklagillerin öneminin giderek arttığını belirtti. Ancak, bayraktar ekim alanı ve üretiminde düşüşler yaşandığını ifade etti.

Baklagil Ekim Alanında Yaşanan Azalışlar

Bayraktar, fast food ve hazır gıda tüketiminin artmasıyla birlikte doktorların baklagil tüketimini önerdiğini vurgulayarak, Türkiye'de baklagil ekim alanının yüzde 56.6 azalarak üretimin yüzde 33.2 azaldığını dile getirdi. Üretimin tüketimi karşılamadığını belirten Bayraktar, 2016 yılında yapılan çalışmalarla bakliyat üretiminin yüzde 24,5 arttığını açıkladı.

Arz Açığı Devam Ediyor

Bu artışa rağmen nohut dışında diğer baklagillerde arz açığının devam ettiğini belirten Bayraktar, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve kuru fasulyede arz açığı olduğunu ifade etti.

İthalata Yapılan Ödemeler Artıyor

Bayraktar, Türkiye'nin son 10 yılda baklagillerde 3 milyar 629 milyon dolarlık ithalat yaptığını ve bu durumun sürdürülemez olduğunu vurguladı. Üretici/tüketici fiyat makasının açık olduğunu dile getiren Bayraktar, protein ihtiyacının karşılanması için yerli üretimin artırılması gerektiğini belirtti.

Öneriler ve Çağrılar

Bayraktar, marketlerde tavan fiyat uygulanması, baklagil üretimine yönelik teşviklerin artırılması, hasat döneminde ithalatın engellenmesi gibi önerilerde bulundu. Üreticilerin memnuniyeti için fiyat politikalarının gözden geçirilmesi ve yerli üretimi destekleyici politikaların geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Baklagil İthali ve Üretim Politikaları

Bayraktar, halkın sağlıklı beslenmesi için baklagil üretiminin artırılması gerektiğini ve ithalatın azaltılması gerektiğini belirtti. Üreticilerin ucuz ürünleri tüketicilere pahalı satmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER