© Muhalif 2024

Elden kira ödemelerine %10 ceza uygulaması: Yeni düzenleme taslağı

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın görüşe açtığı taslağa göre, kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayanlara %10 oranında ceza kesilecek. Ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak ve hem kiracıya hem de kiralayana uygulanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira ödemelerinde yapılacak düzenlemeleri içeren "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı"nı internet sitesinde görüşe açtı. Taslağa göre, kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayanlara önemli cezalar uygulanacak.

Kira ödemeleri banka veya PTT aracılığıyla yapılmadığında, kira tutarının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak ve hem kiracıya hem de kiralayana ayrı ayrı uygulanacak. Mevcut düzenlemede ceza oranı kira tutarının %5'i ve asgari 3 bin lira olarak belirlenmişti.

Taslağa göre, konut kiralarında önceki uygulamada 500 lira sınırı bulunurken, yeni düzenlemeyle bu sınır kaldırılarak tüm kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu hale getirilecek. Haftalık veya günlük kiralamalar da bu düzenlemeye dahil edilecek.

Kiracılara da ceza uygulanacak Yeni düzenleme ile birlikte, konut kiralamalarında kiracılara da ceza kesilmesi hükmü getirildi. Ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde kiracı, ödemenin elden yapıldığını idareye bildirdiğinde ceza kesilmeyecek. Bu değişiklik, Temmuz ayında TBMM'de kabul edilen Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mevzuata dahil edildi.

Ek olarak, bir takvim yılı içinde kesilebilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarılacak. Bu düzenleme ile, vergi yükümlülüklerinin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesi hedefleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER