© Muhalif 2024

Erdoğan: Suriye'den ve Lübnan'dan gelecek mültecilere kapımız açık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Almanya'da suç işleyen Suriyelilerin ülkelerine iadesi" konusunda kendisine yöneltilen soruya "Suriye'den ve Lübnan'dan gelen mültecilere kapılarının her zaman açık olduğu" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'de konuk ettiği Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, sığınmacı konusu da gündeme geldi.

Erdoğan, kendisine Alman bir gazeteci tarafından yöneltilen, "Göç konusunda Almanya bu iş birliğini geliştirmek istiyor. Suç işlemiş olan Suriye vatandaşlarını iade etmek için özellikle. AB'ye bu konuda nasıl destek olabilirsiniz, özellikle üzerinizde Türkiye'de bir kamuoyu baskısı olduğu göz önüne alınırsa?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Suriye'den ilk etapta bize 4 milyon civarında mülteci geldi. Şu an 3,5 milyon civarında Suriyeli mülteci ülkemizde. Şu anda onları ağırlıyoruz. Bu Sayın Merkel döneminde de bunları birlikte görüşerek, birlikte bunlara yönelik her türlü desteği vererek çalıştırdık. Suriye'den ülkemize gelen mülteciler konusunda kapımız onlara hep açık olmuştur, şu anda da açıktır. Böyle bir savaş döneminde oradan Türkiye'ye gelebilecek olanlar olursa, bunların içinde Lübnan da var, Lübnan'dan da ülkemize gelenler olursa onlara da kapımızı açık tuttuk. Lübnan'da Türkmenler de var. Türkmen soydaşlarımızı da bizler aynen içeriye alırız. Kapımız onlara da açık."

Scholz: Türkiye'ye iş birliği için teşekkür ederim

Scholz ise Türkiye'ye göç konusundaki iş birliği hakkında teşekkür etti ve suç işleyen mültecilerin ülkelerine iade edilmesinin gerekli olduğunu söyledi:

"Türkiye ile AB arasındaki göç konusundaki iş birliği için teşekkür ederim. Bu sürdürülecek, bu doğrudur. AB, bu destek için bir finans yardımı da veriyor. Bu destek sürdürülecek. Göç konusundaki iş birliği için teşekkür ediyorum. Geri göndermeler konusunda suç işlemiş şahısların iadesi konusunda şunu söylüyorum: Afganistan'a bir geri gönderme uçuşu gerçekleştirdik. Suriye'ye de bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Suç işleyen kişiler geri gönderilmeli. Bütün toplumlar için gerekli bu. Tabii ki bu tedbirler kolay değil. İş birliği için pek çok partnerimiz var. Birçok ülke ile işbirliklerimiz var."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER