© Muhalif 2024

Eski mumyalarda keşfedilen peynir DNA'sı, yüzyıllar öncesine ışık tutuyor

"Cell" dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Tarım Havzası'ndaki mumyalarda bulunan "beyaz maddeler"de inek ve keçi DNA'sı ile bazı bakteriler tespit edildi. Bu bulgular, eski insanların beslenme alışkanlıklarına dair önemli veriler sunuyor.

"Cell" dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, Tarım Havzası'ndaki mumyalarda 2003 yılında keşfedilen "beyaz maddeler" üzerinde yapılan incelemeleri ortaya koydu. Yapılan DNA testleri, bu maddelerde inek ve keçi DNA'sı tespit edildiğinin yanı sıra, yaygın olarak kefir peynirinde bulunan "Lactobacillus kefiranofaciens" ve "Pichia kudriavzevii" türü bazı bakteri örneklerine de rastlandığını doğruladı.

Araştırmacılardan Fu Çiaomey, bu bulguları "bugüne kadar keşfedilen, bilinen en eski peynir örneği" olarak nitelendirirken, eski insanların yeme alışkanlıkları ve kültürüne ışık tutabileceğini vurguladı. Fu, "Peynir gibi gıda maddelerinin binlerce yıl boyunca korunması, son derece zordur. Bu da bunu nadir ve değerli bir fırsat haline getirmektedir." diyerek keşfin önemini vurguladı.

Ayrıca, araştırmacılar "Lactobacillus kefiranofaciens" bakterisinin nasıl geliştiğini de inceledi. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık süreç içerisinde, bu bakterinin insanlara daha iyi uyum sağladığını ortaya koydu. Fu, günümüzde üretilen kefirdeki probiyotik bakterilerin bağırsaklarda bağışıklık reaksiyonlarına neden olma olasılığının daha düşük olduğuna dikkat çekti ve "Bu, bakterinin son 3 bin 500 yıl içinde nasıl geliştiğini gözlemlememizi sağlayan, eşi benzeri görülmemiş bir çalışmadır." ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER