Hülya Özmen- Özel haber
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili, Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, Meclis’e sunduğu Araştırma önergesi gerekçesinde, yaşanan her felaketten sonra alınamayan tedbirler, ihmal ve yönetim acizliği gibi tartışmalarla bıkıp usanıldığını vurgularken, 6 Şubat 2023 tarihinde 55 bin kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli deprem ile Erzincan’ın İliç maden kazası, hızlandırılmış tren kazaları, sel felaketleri, Soma, Elbistan, Ermenek, Kozlu, Zonguldak ve orman yangınlarında da aynı ihmal, denetimsizlik sorunlarına ile iktidara yakın ve yandaş olanlara karşı gösterilen “kurallardan münezzeh olma” (olumsuz niteliklerden uzak tutulan kimse) anlayışına işaret ediyor. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan’a göre, “Kapitalist düzeni benimseyen, ondan nemalanan, onu savunan herkes suçlu”.
Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Kartalkaya Kayak Merkezinde bulunan Grand Kartal Otel‘de 21 Ocak 2025 tarihinde çıkan yangında 36’sı çocuk 78 insan hayatını kaybetti. Meclis içi ve Meclis dışı siyaset yangına ilişkin ortaya çıkan soru işaretlerini açıklama, yazı soru ve araştırma önergeleriyle gündeme taşırken, okların yönlendirildiği isim Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oldu. CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, “Yangının olduğu gün otelde konaklayan kaç kişi seyahatini ETS Tur’dan satın almıştır? Hayatını kaybeden kaç vatandaşımız ETS Tur kanalı ile otele gitmiştir” derken, EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “Ülkedeki en büyük tur şirketinin (Etstur) ile birlikte Maxx Royal, Voyage ve Caja By Maxx Royal vb. birçok otelin sahibi olduğunuz doğru mudur” dedi.
“Uludağ ne kadar güvenli’
Grand Kartalkaya Otel faciası üzerinden İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Uludağ’daki turistik tesislerin bina emniyeti ve güvenlik durumlarıyla ilgili bakan Ersoy’un yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. “Uludağ’daki otellerin her birinde yangın merdiveni bulunup bulunmadığı kontrol edilmiş midir? Kontrol edilmişse, tespit edilen eksiklikler var mıdır” diyerek raporların kamuoyuna açıklanmasını istedi. CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem de, Grand Kartal Otel yangınına ilişkin iddia ve tespitlere yönelik olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle önerge verdi.
Kemal Okuyan: Kapitalizmi savunan herkes suçludur
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan Kartalkaya’daki otel yangının ardından açıklamalarında iktidar ve sermaye ilişkisine değindi ve “Kapitalist düzeni benimseyen, ondan nemalanan, onu savunan herkes suçludur” dedi.
X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye’de son yıllardaki facialarda özelleştirmelerin rolüne değinen Okuyan, bir yandan da yoksullukla sınanan ülkenin asıl tartışılması gerekenden uzak durduğunu ifade etti.
“Turizm Bakanı’nın otelleri, seyahat acentesi konuşuluyor şimdi. Sağlık bakanlarının özel hastaneleri, eğitim bakanlarının özel okulları gibi… “Normal”de kimsenin umurunda olmuyordu. Tarikatlar boca edilince eğitime, bebekler ölünce/öldürülünce sağlık sisteminde, oteller kül olunca içindekilerle, gündeme geliyor. “Böyle şey olur mu, bakanın oteli, okulu, hastanesi olur mu?” Peki “normal” neydi acaba?” diyen Okuyan, kapitalizmin düzgün işleyen bir biçiminin olmadığını vurguladı.
‘Düzgün kapitalizm yok!’
İktidar ve sermaye ilişkisini özetleyen paylaşımında medyadaki tartışmaları da ele alan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, piyasa ekonomisiyle ilgili olan bu durumun yalnızca Türkiye’ye özgü olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Muhalif televizyonlarda otel sahibinden bakan olur mu sorusunu soranlar, “kabinede Mehmet Şimşek olmasa ekonomi de batmıştı, bereket Şimşek direndi” yorumları yapıyor. Hâlâ iyi işleyen, “dürüst” piyasa ekonomisi peşinde herkes. Yok kardeşim, yok! Düzgün kapitalizm yok! Olamaz. Türkiye’ye özgü değil bu."
‘Burada denetim olabilir mi?’
"Sömürüyü anlatmayalım bir kez daha. Şu çok basit “denetimsizliği” anlatalım. Varsayalım ki bakanın kendisi iş insanı değil. Bilmiyor musunuz, yıldızlı otellerin açılışına bakan gelir, vali gelir, kaymakam gelir, belediye başkanı gelir, banka müdürleri gelir, yenilir içilir. Bazen gece konaklaması yapılır. Burada denetim olabilir mi?”
Ülkedeki durum için “Piyasa ekonomisine, kapitalizme hizmet için yanıp tutuşan bir zihniyetin kadrolarının içine düştüğü bir çarktır bu.” değerlendirmesini yapan Kemal Okuyan, patronların korunduğuna dikkat çekti.
‘Kapitalist düzeni savunan herkes suçludur!’
Kemal Okuyan değerlendirmesini şu cümlelerle sonlandırdı:
“Büyük teşvikler alan, arazisi en tepeden talimatla tahsis edilen, basında “gurur tablosu” haberlere konu olan, bir koruma ordusu ile dolaşan, onca kişiye “ekmek veren” patronların işine taş koymak kimin haddine! Şimdi tartışıp dursunlar “sorumlu kim” diye! Kapitalist düzeni benimseyen, ondan nemalanan, onu savunan herkes suçludur.”
--
“iktidara yakın ve yandaş olanlara karşı gösterilen “kurallardan münezzeh olma” anlayışı”
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili, Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ’ın TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesi ve gerekçesi şöyle:
Bolu Kartalkaya'da bulunan ve bir turizm işletmesi olan Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangın, Cumhuriyet tarihimizin en çok can kaybına neden olan işyeri yangınlarından biri olarak şimdiden kayıtlara geçmiştir. Söz konusu yangın ve meydana gelen büyük can kayıpları bir kere daha göstermiştir ki, AK Parti iktidarı sebepler yerine daima sonuçlarla ilgilenen ve yetkili ama sorumlu olmayan bir yönetim anlayışını benimsemektedir. Ülkemiz, yaşanan her felaketten sonra alınamayan tedbirler, ihmal ve yönetim acizliği gibi tartışmaları yapmaktan bıktı usandı ama mevcut iktidar 22 yıldır bu konuda ciddi hiçbir somut adım atmamakta ısrar etmektedir. Konumuz olan söz konusu otel yangını gibi mesela orman yangınlarıyla mücadele ederken bu yangınları engelleme dışında mesela hep söndürme konusunda yaşanan tartışmaların yetersizliği ve kimin yetkili olup olmadığı gibi yönetim zafiyetini gösteren tartışmalarla gerçek sorumlular gözlerden kaçırılmaktadır.
Yine mesela 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında yaklaşık 55 bin kişi hayatını kaybetmiş, depremin ilk anından itibaren aciliyet arz eden arama kurtarma faaliyetlerinin geciktiği, AFAD başta olmak üzere kurumların zamanında müdahale edemediği, TSK’nın arama kurtarma faaliyetlerine geç dahil edildiği, bu nedenlerle birçok vatandaşımızın hayatını kaybettiği ya da sakat kaldığı çok tartışılmıştı. Ama esasen depreme hazırlık açısından hükümet ve kurumların gerçek manada görevlerini yapmadığı, denetim ve ruhsat konularında ihmallerinin olduğu ve bu nedenle can kayıplarının devasa boyutlara ulaştığı bilinen bir hakikattir.
Yine Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasında, hızlandırılmış tren kazalarında, sel felaketlerinde, Soma da Elbistan’da, Ermenek’te, Kozlu’da, Zonguldak’ta, yanan ormanlarımızda da aynı ihmal, denetimsizlik ve iktidara yakın ve yandaş olanlara karşı gösterilen “kurallardan münezzeh olma” anlayışını görüyoruz.
Söz konusu Otel yangınında medyaya yansıyan iddialara ve vatandaşların şahitliklerine göre, otelin yangın alarm sistemleri ve duman dedektörlerinin çalışmaması, yangın merdiveni eksikliği, acil tahliye yollarının yetersizliği ve yangın söndürme sistemlerinin etkisiz kalması gibi felakete ortam hazırlayan bir dizi ihmalin, yangının büyümesine ve can kayıplarının artmasına neden olduğu anlaşılmıştır.
Sonrasında yetkililerin açıklamalarına göre; otelin yıllara sâri düzenli olarak denetlendiği, yangın yeterlilik belgesine sahip olduğu ve Turizm Bakanlığı tarafından belgeli olduğu ifade edilmiştir. Ancak bu belgelerin güvenilirliği, denetim süreçlerinin etkinliği ve şeffaflığı büyük bir soru işareti yaratmıştır. İşletme sahibinin, söz konusu oteli denetlemekle yükümlü Turizm bakanı ile iş ve reklam ilişkilerinin olması, hatta uzun yıllardır dostluklarının bulunması ve üstelik Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) Yönetim Kurulu Üyesi olması, denetim süreçlerine yansıyan bir dizi çıkar çatışmasının olduğuna ciddi bir karine teşkil etmektedir.
Yangın felaketinin ardından iktidar yetkilileri ve mensupları ile bazı gazeteci ve yorumcular yetki ve sorumluluklar konusunda birçok iddiayı dillendirmeye başlamışlardır. İktidar cenahı sorumluluğun belediyede olduğunu, denetim ve ruhsatlandırmaların belediyenin uhdesinde olduğunu söylerken başkaları da Söz konusu otelin turizm işletmesi olduğunu ve dolaysıyla her konuda tek yetkilinin Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu ifade etmektedirler.
2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu 30. Maddesine göre denetim yetkisi:
“Belge talebinde bulunan işletmelerin belgelendirilmesine esas denetimleri, belgeli yatırım ve işletmelerin niteliklerine ilişkin denetimleri ve işletmeleri sınıflandırma yetkisi Bakanlığa aittir. (Kültür ve Turizm Bakanlığı) Bakanlık gerek görmesi durumunda, denetim yetkisini sınırlarını belirlemek kaydıyla valilik vasıtasıyla da kullanabilir. Bakanlık, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile iş birliği halinde, ülke turizminin uluslararası standartlarda geliştirilmesi, turizm faaliyetlerinin sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi, ülke turizm ürünlerinin uluslararası alanda tanıtılması ve pazarlanmasına katkı sağlaması amacıyla, yetki verilecek Türk Akreditasyon Kurumundan akredite ve uluslararası faaliyette bulunan denetim firmaları aracılığıyla sertifika programları uygulayabilir. Denetim firmalarının nitelikleri, belirlenme ilkeleri, görevleri, yetkileri ile gerçeğe aykırı tespitler için uygulanacak usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.” hükmü çok açık iken Kültür ve Turizm Bakanı’nın dolaysıyla hükümetin söz konusu kanun hükmünün hilafına serdettikleri açıklama ve beyanların ne manaya geldiği ise kamuoyunun dikkatinden kaçmamaktadır. Yaşanan her felaketin ardından meydana gelen can ve mal kayıplarının sorumluluğunu üstlenmek ve gereğini yapmak yerine, başkalarını hatta kaderi sorumlu tutan siyaset anlayışı ile akla ziyan bir yönetim sergilemektedir.
Aynı yönetim anlayışını söz konusu otel yangınında da sergileyen hükümet ve kurum yetkililerinin alışkanlık haline gelen bu davranışlarının masaya yatırılması gerekmektedir. Mevzu yangın sebebiyle yaşanan can kayıplarının bütün boyutlarıyla araştırılması, karanlık hiçbir hususun kalmaması adına her aşamasının aydınlatılması, yetkili/sorumlu/ilgili bütün kurum ve kuruluşların varsa ihmal ve usulsüzlüklerinin belirlenmesi, uygulamada sorun yaratan mevzuat hükümlerinin tespiti ile benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması ve cezaların caydırıcı hale getirilmesi de dahil olmak üzere olayın tüm boyutları ile ele alınması ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasının elzem olduğunu arz ederim.
----
"Bakanlığınız tarafından Grand Kartal Otele verilmiş olan Turizm İşletme Belgesi’nin detayları nelerdir"
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, 36’sının çocuk olduğu bilinen 78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu’daki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin iddia ve tespitlere yönelik olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle önerge verdi, sorular şöyle:
.Bakanlığınız tarafından Grand Kartal Otel denetlenmiş midir? Bakanlığınız tarafından kullanılması gereken denetim yetkisi tarafsızlığı ve bağımsızlığı şüpheli olan özel firmalara mı devredilmektedir?
.Bakanlığınız tarafından Grand Kartal Otel’in denetimi için yetkilendirildiği iddia edilen özel denetim firması tarafından uygunluk raporu verildiğine ilişkin iddialar doğru mudur? Doğru ise; bakanlık bu firmadan kaç yıldır denetim hizmeti almaktadır?
.Bakanlık onaylı olduğu bilgisi kamuoyuna yansımış olan söz konusu firmanın Grand Kartal Otel’e ilişkin denetim raporunun detayları nelerdir? Söz konusu firma tarafından yapılan denetimde yangın güvenliği açısından uygun bulunan/ bulunmayan koşullar nelerdir?
.Bakanlık onaylı olduğu kamuoyuna yansımış olan söz konusu firma, Grand Kartal Otel’e ilişkin kaç denetim uygulamıştır? Söz konusu firma tarafından Grand Kartal Otele ilişkin uygulanmış denetimlerin yılları nedir? Söz konusu firma tarafından ilgili otele karşı yapılmış olduğu iddia edilen raporların detayları nedir? Söz konusu raporlarla ilgili olarak Grand Kartal Otel’e uygunsuzluk bildiriminde bulunulmuş mudur? Firma tarafından yangın önlemlerine uygunluk bildirimi yapıldığı iddiası doğru mudur?
.Bakanlık tarafından, kültür ve turizm işletmelerinin denetim, sertifkasyon gibi işlemlerini bakanlık adına yürütmekle yetkilendirilen şirketler hangileridir? Bu şirketler tarafından Grand Kartal Otel’e ilişkin olarak hazırlanan belge ve raporları açıklayınız.
.Bakanlık olarak tarafınızca onay alması gereken otel vb. turizm ve kültür işletmelerinin denetimlerinin; tarafsızlığı ve bağımsızlığı şüpheli olan özel denetim firmaları yerine Bakanlıkça yapılmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır?
.1181 Belge numaralı Bakanlığınız tarafından Grand Kartal Otele verilmiş olan Turizm İşletme Belgesi’nin detayları nelerdir?
. Turizm Teşvik Kanunu’nun 30. Maddesine göre belge talebinde bulunan işletmelerin belgelendirilmesine esas denetimleri, belgeli yatırım ve işletmelerin niteliklerine ilişkin denetimleri ve işletmeleri sınıflandırma yetkisine ilişkin olarak bakanlığınız tarafından Grand Kartal Otel’e ilişkin olarak atılan adımlar nelerdir?
. Grand Kartal Otel’in Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı tüm firmalardan aldığı denetim raporlarının detayları nelerdir?
. Bu konuda, Bakanlık tarafından yetki ve sorumlulukların yerine getirilmediği iddiaları doğrulandığı taktirde istifa edecek misiniz?
. Sayın Bakan, ortağı olduğunuz ETS Tur tarafından söz konusu otelin reklamları yapılmakta veya yapılmış iken, yani ortağı olduğunuz şirket söz konusu otelin gelirinden pay alırken; soruşturmanın etkin ve adil olarak tamamlanmasını sağlamak amacıyla istifanız söz konusu mudur?
. Bakanlığınız bünyesinde konuya ilişkin olarak herhangi bir idari soruşturma mekanizması devreye girmiş midir? Soruşturma kapsamında hakkında idari yaptırım uygulanan kimse olmuş mudur? Söz konusu soruşturma kapsamında hakkında idari yaptırım uygulanmış kimse var ise; bu kişilerin Bakanlığınızda görevli oldukları sıfat ile isimleri ve ayrıca haklarında uygulanan idari yaptırım nedir?
. Turizmin başkenti Antalya’daki turizm işletmelerinin denetimlerinde, son 1 yıl içerisinde güvenlik önlemlerini almamış olması nedeniyle işletme ruhsatı Bakanlık tarafından iptal edilen kaç işletme olmuştur?
. Turizmin başkenti Antalya’daki turizm işletmelerinin denetimlerinde, son 1 yıl içerisinde işletme ruhsatı düzenlenen kaç işletme olmuştur?
“Hayatını kaybeden kaç insanımız ETS TUR’un rezervasyonu ile oradadır”
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun da, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ETS TUR’a ilişkin sorularda yöneltti. Uzun, “ 78 cana mezar olan bu otel tavsiye edilen oteller kategorisinde ve Bakana Ait ETS TUR şirketi tarafından da rezervasyon yapılabiliyor. O gün otelde bulunan kaç kişi bu şirket aracılığı ile rezervasyon yaptırmıştır. Hayatını kaybeden kaç insanımız ETS TUR’un rezervasyonu ile oradadır bakan bunu açıklamak zorundadır. Ticaret yaptığı bir oteli denetleme yetkisi de olan bir bakanın bu sorulara yanıt vermesi gerekir.” Dedi.
Cumhur Uzun’un Bakan Ersoy’a yönelttiği sorular şöyle;
.Faciadan hemen sonra Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafından yapılan açıklamada otelin 2021 ve 2024 yılında denetimlerinin yapıldığı açıklanmıştır. Bu denetim raporlarını kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz? Bu denetimlerde otelin yangın güvenliğine dair eksiklik ya da yeterliliğine bakılmış mıdır? Bakılmışsa sonuç nedir? Bakılmamışsa nedeni nedir?
. Otelin 2015 yılında yenilendiği bilinmektedir. Bu yenileme sonrası otel denetlenmiş midir? Denetlenmişse gerekli tüm evrakları tam bulunarak mı faaliyetinin devamına izin verilmiştir? Denetlenmemişse nedeni nedir?
.Otel işletmecileri Aralık (2024) ayında Bolu Belediyesi’nden Yangın Güvenliği için denetim talebinde bulunmuş, otelde inceleme yapan Bolu Belediyesi İtfaiye ekiplerince sekiz önemli eksiklik bulunarak kendilerine 15 gün süre verilmesi sonucunda Otel yetkilileri denetim dilekçelerini geri çekmiştir. Otel’e dair Ocak (2025) ayı içerisinde Bakanlığınıza iletilen bir Yangın Güvenliği Denetim Raporu bulunmakta mıdır? Varsa bu belge hangi kurum tarafından düzenlenmiştir? Bu raporda hangi eksiklikler yer almaktadır?
Grand Kartal Otel’in “Güvenli Turizm Sertifikası” sahibi olduğu doğru mudur? Doğru ise hangi kriterlere göre bu sertifika verilmiştir?
Yangının olduğu gün otelde konaklayan kaç kişi seyahatini ETS Tur’dan satın almıştır? Hayatını kaybeden kaç vatandaşımız ETS Tur kanalı ile otele gitmiştir?
.Ruhsatı Bakanlığınızca verilen ve denetleme yetkisi Bakanlığınızda bulunan Grand Kartal Otel’de yaşanan facia, otelin özellikle yangın güvenliği alanında ciddi eksikliklerinin olduğunu ortaya koymuştur. Yetmiş sekiz canın hayattan koparıldığı facia sonrası sorumluluğu alarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?
ULUDAĞ NE KADAR GÜVENLİ?
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa Uludağ’daki turistik tesislerin bina emniyeti ve güvenlik durumlarını sorguladı. Bakan Ersoy’un yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi veren Türkoğlu, Uludağ’da faaliyet gösteren otellerde yangın güvenliği için gerekli olan tedbirlerin alınıp alınmadığının nasıl denetlendiğini sordu ve “Uludağ’daki otellerin her birinde yangın merdiveni bulunup bulunmadığı kontrol edilmiş midir? Kontrol edilmişse, tespit edilen eksiklikler var mıdır” diyerek raporların kamuoyuna açıklanmasını istedi.
Türkoğlu’nun Uludağ’daki turistik tesislere dair soru önergesi şöyle:
Bursa Uludağ’da faaliyet gösteren otellerde yangın güvenliği için gerekli olan tedbirlerin alınıp alınmadığı nasıl denetlenmektedir?
Uludağ’daki otellerin her birinde yangın merdiveni bulunup bulunmadığı kontrol edilmiş midir? Kontrol edilmişse, tespit edilen eksiklikler nelerdir?
Uludağ’daki otellerin en son denetim tarihleri nedir? Bu denetimlerin sonucunda düzenlenen raporlarda hangi bulgulara ulaşılmıştır?
Söz konusu otellerin, yangın güvenliği açısından gerekli ruhsatlara sahip olup olmadıkları incelenmiş midir? Ruhsatsız faaliyet gösteren otel bulunmakta mıdır?
Bursa Uludağ’da herhangi bir yangın çıkması durumunda müdahale edebilecek yeterlilikte bir itfaiye teşkilatı bulunmakta mıdır? Eğer bulunuyorsa, personel ve donanım açısından yeterliliği nedir?
Kültür ve Turizm Bakanlığı, özellikle yoğun turizm sezonlarında bu tür yangınların önlenmesine yönelik ekstra bir önlem almayı planlamakta mıdır? Bu konuda bakanlık tarafından yürütülen veya planlanan çalışmalar nelerdir?
Benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması adına turistik tesislerde yangın güvenliğini artıracak yasal düzenlemeler yapılması gündemde midir?
---
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan: Şirketiniz Grand Kartal Otel’in yataklarını da satıyor mu?
Soru önergesi şöyle:
238 kişinin konakladığı, kaç işçinin çalıştığı bilgisinin ise verilmediği, Grand Kartal Otel’de sağ olarak kurtulanların oda çarşaflarını aşağı sarkmak için ip olarak kullandıkları, bulundukları katlardan aşağı atladıkları ve otelde çalışan işçilerden yardım aldıkları görüldü. Kurtulan vatandaşlar herhangi bir yangın alarmı duymadıklarını, insanların çığlıklarına uyanırken, ne duman detektörü, ne yangın tüpü, ne yangın merdiveni ne de tahliye kapısı görmediklerini aktarıyorlar. Bilindiği gibi katlarda yangın söndürme cihazlarının dahi bulunmadığı, yangın alarmlarının çalışmadığı, yangın merdiveninin olmadığı bilgisi otelde çalışan işçilerin beyanlarında da yer aldı.
Bu bağlamda;
-Meslek örgütlerinin ve uzmanların açıklamalarına göre çıkan yangında can kaybının bu kadar yüksek olmasının nedeni yangın koruma ve yangından kurtulma tahliye sistemlerinin olmayışıdır. Yaşanan can kayıplarının sorumluları, denetim görevini yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlar ile kâr hırsıyla güvenlik tedbirlerini almaktan kaçınan otel sahipleri olduğuna göre, bu felakete yol açan denetimsizliğin bakanı olarak, sorumluluğunuz gereği görevinizden istifa etmeyi düşünüyor musunuz? Yangının ancak 10 saat sonra kontrol altına alınabilmesinin, resmi açıklamaların 12 saat sonra yapılmasının nedeni nedir? Sorumluları kimlerdir?
-Otel yangınında hayatını kaybedenler arasında yangın sırasında otelde çalışan kaç işçi vardır? Kaç işçi hayatını kaybetti?
-Denetimin kurumsal sorumluluğu kimdedir? Nasıl bir sorumluluk zinciri vardır? Otelin faaliyet yılları boyunca bakanlığınızca kaç denetim yapılmıştır? En son yapılan denetimin tarihi nedir? Denetim sırasında rapor edilen eksiklikler ve alınmayan önlemler nelerdir? Yangın alarmı, sprink sistemi (otomatik yağmurlama sistemi), yangın merdiveni ve yangına dayanıklı kapıların olmadığı denetlemeler sırasında rapor edilmiş midir? Alınmayan önlemler hakkında otele bakanlığınızın uyguladığı bir takip ve yaptırım olmuş mudur?
- Yaptığınız açıklamada otelin 2021 ve 2024 yıllarında denetimlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yaptığınızı ve yangın yeterlilik raporlarının bulunduğu belirttiniz. Yangın yeterlilik raporu hangi kurum tarafından verilmiştir? 2021 ve 2024 yılı denetim raporlarını kamuoyuna açık bir biçimde paylaşacak mısınız?
- Otel yapısı yangına uygun dizayn edilmiş midir? Yangın halinde devreye girecek duman tahliyesi, kaçış yolları var mıdır? Yangın sistemlerinin tam çalıştığı bir tesiste, yangın detektörleri yangını saniyeler içinde algılayarak yangın kontrol paneline uyarı gönderse, su püskürten yağmurlama sistemi devreye girse anonslar ile insanlar en yakın yangın çıkışlarına doğru yönlendirilse, tesis 15-20 dakika içinde boşaltılamaz mıydı? Bunlar olsaydı can kaybı yaşanmadan yangın söndürülemez miydi?
- Bakanlığınızın sorumluluğunda kaç tesis vardır? Onlarda da durum aynı mıdır? Değilse yaptığınız denetimler nelerdir? Denetimler hangi periyotlarla yapılmaktadır?
- Denetimden, yangına müdahaleye kadar sorumluluğu olan kamu görevlilerine başta bakanlığınızdan başlamak üzere hangi idari soruşturmalar açılmıştır?
- Bilimin ve teknolojinin gerekliliklerini yerine getirerek, her türlü önlemi almak ve uygulamak amacıyla mühendislik çözümleriyle, periyodik bakım ve kontrollerle, denetimlerle önlenebilecek bu tür kazaların ölümlerle sonuçlanmasını engellemek amacıyla Bakanlığınızın yeni bir mevzuat ve kamusal denetim planı var mıdır?
- Otelde iş güvenliği uzmanı var mıdır? Varsa, iş güvenliği uzmanı daha önce yangınla ilgili herhangi bir bildirimde bulunmuş mudur? Bu konuda önlemler alınmış mıdır?
- Hiçbir yangın önlemi almamış olduğu görülen Grand Kartal Turizm şirketinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan aldığı teşviklerin yıllara göre tutarı nedir? Bu teşvikler hangi amaçla verilmiştir?
- Sorumluluk alanınızdaki bu otel, işçi sağlığı ve güvenliği yönünden en son ne zaman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenmiştir? Raporlara uygun gerekli yaptırımlar uygulanmış mıdır?
- Otellerin denetiminden birinci derece sorumlu bakan olduğunuz halde ülkedeki en büyük tur şirketinin (Etstur) ile birlikte Maxx Royal, Voyage ve Caja By Maxx Royal vb. birçok otelin sahibi olduğunuz doğru mudur? Şirketiniz Grand Kartal Otel’in yataklarını da satıyor mu?
-Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin gereklerini yerine getirmediği halde otelin faaliyetine bakanlığınızca son verilmemesi aranızdaki çıkar ilişkisi nedeniyle olabilir mi? Kendi otellerinizi de kendiniz mi denetliyorsunuz? Bu otellerin de denetim raporlarını Grand Kartal Otel’in denetim raporları ile kamuoyuna açıklayacak mısınız?