Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yorumladı.
Görür, “Biraz önce Karadeniz içerisinde, Zonguldak açıklarında 4,5 büyüklükte deprem oldu. Sanıyorum bu deprem bu yörede bulunan ve Batı Karadeniz kıyılarına az çok paralel olan kuzey yönlü bindirme fay kuşağında meydana geldi. Deprem İstanbul’dan da hissedildi” dedi.
“KARADENİZ’DE BÜYÜK DEPREM BEKLENMİYOR” DEMİŞTİ
Görür, daha önceki açıklamalarında Karadeniz bölgesinin genelde sismik yönden Türkiye'nin en sessiz bölgelerinden biri olduğunu belirtmiş, “Kuzey Anadolu Fayı tam bu Karadeniz bölgesi dediğimiz bölgenin güneyini sınırlar. Kuzey Anadolu fayı çalışırken bizim düşüncemize göre pontidleri denize doğru itiyor. Yani Karadeniz bölgesi bir anlamda denizin içine doğru yavaş yavaş ilerliyor ve bindirme fayları oluşturuyor. Deniz içinde o fayları görüyoruz” demişti.
Görür, Karadeniz’in deprem potansiyeline ilişkin, “Bu fay sisteminin büyük bir deprem üretmesi beklenmiyor. Karadeniz bölgesinde büyük deprem beklemiyoruz. Sismik yönden daha az aktif bir bölge. Bindirme faylarının zaman zaman böyle hareketleri oluyor” ifadelerini kullanmıştı.
“HAFİF OLDUĞU İÇİN PANİK YAPMADIK”
Sarsıntı ile birlikte endişeye kapılan bazı vatandaşlar kısa süre dışarıda kaldıktan sonra evlerine döndü. Zonguldak’ta oturan Necmi Akgün (55), “Hafif bir sallanma hissettik. Araç içerisinde ve yürüyenler hissetmemiş olabilir. Duranlar, sabit yerde duranlar ve oturanlar hissetti” dedi.
Bartın’da birçok vatandaş yakınlarını arayarak deprem hissedip hissetmediklerini sordu. Kerem Acar, “Depremi evde hissetik. Hafif olduğu için panik yapmadık. Havada yağmurlu olduğu için dışarıya çıkmadık. Yakınlarımızı arayarak herhagi birşey olup olmadığı sorduk” diye konuştu.
Kocaeli’nin Karadeniz’e kıyısı olan Kandıra ilçesi sahillerindeki vatandaşlar da depremi hissettiklerini belirtti. Marmara depremini yaşan bazı kişiler ise endişe yaşadıklarını ifade etti.
SON DEPREMLER LİSTESİ
Yaşanan depremlerin saatini ve büyüklüğünü anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.