Ege Denizi'ndeki depremler sonrasında bizi ne bekliyor: Prof. Dr. Ahmet Ercan açıkladı

Ege Denizi'nde art arda yaşanan depremler, Yunan adaları Santorini ve Amorgos'ta endişe yarattı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremlerin bölgedeki yanardağ aktivitesini nasıl etkileyebileceği konusunda belirsizlik olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ercan, olası bir senaryoda 7 büyüklüğünde bir deprem olabileceği uyarısında bulundu.

Ege Denizi'nde 4.8 ve 4.7 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bu depremler 7 kilometre derinlikte gerçekleşti. Sarsıntılar, Santorini, Amorgos ve Kiklad adaları başta olmak üzere bölgedeki yerleşimlerde hissedildi. Sürekli süregelen küçük sarsıntılar ve yeraltından gelen uğultular, halk arasında büyük bir depremin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Yanardağ patlaması riski gündemde

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgedeki depremlerin yanardağ hareketliliğiyle bağlantılı olabileceğini belirtti. Ercan, en kötü senaryonun yanardağ patlamasıyla birlikte kül, taş ve lav fırlaması olabileceğini ifade etti. Böyle bir patlamanın 5 ila 7 büyüklüğünde bir depreme yol açabileceği ve bunun sonucunda Ege genelinde bir tsunami tehlikesi doğurabileceği uyarısında bulundu.

Ege Kıyıları için tsunami uyarısı

Prof. Dr. Ercan’a göre, olası bir büyük deprem veya yanardağ patlaması, Ege Denizi'nde tsunami dalgaları oluşturabilir. Bu dalgaların Santorini, Amorgos, Girit, Yunanistan ve Türkiye kıyılarını etkileyebileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER