Bolu’nun Kartalkaya bölgesinde bulunan Grand Kartal Otel’de yaşanan yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, birçok kişi yaralanmıştı. Yangına ilişkin hazırlanan ön raporda, otel denetim yetkisinin Bolu İl Özel İdaresi’nde olduğu ve yangın güvenliği önlemlerinin yeterince denetlenmediği vurgulandı.
T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Belediyesi’nin yetkileri konusunda tartışmaya girilmezken, tesisin ruhsatlandırma ve denetim işlemlerinin Bolu İl Özel İdaresi tarafından yürütüldüğü belirtildi.
13 yılda 5 denetim, ancak yangın güvenliği incelenmedi
Rapora göre, Bolu İl Özel İdaresi 2011-2024 yılları arasında oteli beş kez denetledi. Ancak:
• Yangın güvenliğiyle ilgili özel bir inceleme yapılmadı.
• İtfaiye raporunun güncellenmesi ve dosyaya eklenmesi yönünde herhangi bir adım atılmadı.
• Denetim eksiklikleri zamanında tespit edilmedi.
Raporda, İl Özel İdaresi’nin yetki alanı ve sorumluluklarına değinilerek, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 7. maddesine göre belediye sınırları dışındaki işletmelere ruhsat verme ve denetleme yetkisinin İl Özel İdaresi’nde olduğu vurgulandı.
Genel sekreter ve yardımcısı sorumlu bulundu
Raporda, Bolu İl Özel İdaresi’nin denetimlerde asgari özeni göstermediği belirtilerek, Genel Sekreter Sırrı Kösterili ve Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal’ın hukuken sorumlu olduğu ifade edildi.
• Kösterili’nin, gözetim, sevk ve idare yetkisini etkin kullanmadığı, denetim eksikliklerini zamanında tespit etmediği kaydedildi.
• Bal’ın, denetim süreçlerine dair asgari özeni göstermediği ve müdürlük denetimlerinde yalnızca istatistiki verilere dayandığı belirtildi.
Raporda, her iki isim hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiği vurgulandı. Kösterili ve Bal, savcılık soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.
Kösterili: “Yetki Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda”
Tutuklu bulunan Sırrı Kösterili, ifadesinde sorumluluğun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğunu öne sürdü. Yangın denetiminin İl Özel İdaresi’nin görev alanında olmadığını savunan Kösterili, itfaiye teşkilatlarının İl Özel İdaresi bünyesinde bulunmadığını belirtti.
Buna karşılık raporda, İl Özel İdaresi’nin, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verdiği işletmeleri düzenli olarak denetleme yükümlülüğünün bulunduğu ve bu süreçte yangın güvenliği gibi kritik unsurların göz ardı edildiği açıkça ortaya konuldu.