CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir dizi ziyaret için Hatay'a gitti. Muhtar ve apartman görevlileri ile buluşan Kılıçdaroğlu, bir konuşma gerçekleştiriyor.
Kılıçdaroğlu, Hatay'a ilişkin, "Farklı inançlar, kimlikler huzur içinde yaşıyorlar. Bu son derece değerli bir şey. Dolayısıyla bir yerde bir çatışma, farklılaşma varsa o kişileri Hatay'a davet etmek lazım. Hatay'ın nasıl kadim bir kent olduğunu görsünler. İlk cami, kilise, havra Hatay'da. Hatay'ın tarihini görüyoruz." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu'nun satırbaşları şöyle:
Sosyal kimlikler üzerinden siyaset yapıyoruz. Muhtarlar, apartman görevlileri, işçiler, memurlar, milletvekilleri, ev kadınları bir sosyal kimliktir. Sorunlarını oturup düşünüp, tartışmamız lazım. Politikamızı sosyal kimlikler üzerinde inşa edip, sorunları çözmeye çalışıyoruz.
Pandemi döneminde hepimiz evde otururken alışverişimi apartman görevlileri yapar. Acaba ona gerekli önemi verdik mi? Vermedik. Önce aşıyı onların olması lazımdı. Ailemizin bir parçası aynı zamanda. Acaba düşündük mü onun sosyal güvenliği yeteri kadar sağlanmış mı, sorunları çözülmüş mü? Belediye başkanlarımıza söyledik bundan sonra yapı ruhsatı verirken apartman görevlilerinin en azından oturacağı yerin insani koşullarda olması lazım.
Sosyal devlet dediğiniz devlet fakirin, fukaranın yanında olmasıdır. Devletin sosyal olması o coğrafyada hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi demektir. Bunu inanarak yapabiliriz. Apartman görevlisi arkadaşlarım unutmasınlar onların hakkını, hukukunu sonuna kadar arayacağım. Hiç kimse aç ve açıkta kalmamalı. Bir coğrafyada bir kişi aç ve açıkta kalıyorsa sorumlu sadece siyaset kurumudur. Siyasetin yeni bir ufuk açması gerekiyor.
'Demokrasinin temel taşı muhtarlardır'
Demokrasi, güçler ayrılığı ilkesi demektir aynı zamanda. Meclis hata yapabilir, 600 milletvekili hata yapabilir, yanlış bir kanun çıkarabilir. Anayasa Mahkemesi denetleyecek. Yürütme organı bir karar alır. Karar yanlışsa mahkemeye gidersiniz, yargı hatayı düzeltir. Demokraside hiçbir güç bağımsız ve denetimin dışında değildir. O yüzden diyoruz işi ehline vereceksiniz.
Demokrasinin temel taşı muhtarlardır. Türkiye topraklarında yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. Bir kanun çıktığı zaman toplumun beklentilerine, ülkenin çıkarlarına uygun çıkması lazım. Demokrasi dediğimiz kavram sürekli gelişen bir kavramdır.
Niye sizin tek bir muhtarlık kanununuz yok? Çünkü muhtarlara önem vermiyorlar. Eğer ülkenizde demokrasiyi geliştirmek ve büyütmek istiyorsanız muhtarlar için bir kanun çıkması lazım. Seçimle gelen herkes için var ama sizin bağımsız bir kanunuz yok. Bu kardeşiniz onu hazırladı.
Belediye seçimlerde oy kabinine gireriz, bakarız oy vereceğimiz muhtarın pusulası yok. Biri almış götürmüş. Yaşıyorum ben bunu arkadaşlar. Niye sizin için birleşik oy pusulası yok. Olsa, böyle bir şey olmayacak. Çünkü muhtarı değersizleştiriyorlar. Şimdi bir şey daha yapıyorlar. Muhtarlık seçimleri ile belediye seçimlerini ayıralım diyorlar. Buna karşı çıkın, sandığa seçmen getiremezsiniz.
Öyle muhtar arkadaşlar gördüm ki barakada, kirada oturuyorlar. Niye sizin doğru düzgün bir yeriniz yok? Burası sizin tapulu yeriniz olmayacak, Muhtarlık Evi olacak. Bizim bazı belediyelerimiz böyle binalar yapıyorlar. Gönlümüzde yatan tek tip Muhtarlık Evi olmalı, Türkiye'nin her yerinde de olmalı. Ben muhtarlara yardımcı bir personel verilsin dediği zaman kıyamet koptu. Niye vermeyeyim? KPSS sınavına girmiş bir genç yardımcısı olacak. Adam gibi vereceğiz gidecek çalışacak. Sizin bir bütçeniz neden yok? Ben bunu söylediğim zaman parayı nereden bulacaksın diyorlar. Benim maliyeci olduğumu bilmiyorlar herhalde onu söyleyenler... 27.5 yılımı buna ayırdım. Muhtarların mütevazi de olsa bir bütçesi olması lazım.
Muhtarlık kamu kurumu olarak kabul edilmiyor. Muhtarların yüzde 99'unun bundan haberi bile yok. Dolayısıyla belediye başkanları muhtarlarla ortak proje yapamazlar. Bunun değişmesi lazım.