Patrikhane'de kazanlar 'kutsal yağ' için yandı

10 yılda bir üretilen ’kutsal yağ’ (Miron), Fener Rum Patrikhanesi’nde kurulan kazanlarda kaynatılmaya başlandı. Bu kutsal yağ; Yunanistan’ın Girit adasından gönderilen zeytinyağı ve çeşitli manastırlardan gelen bal, kırmızı şarap v.b. 57 malzemeden oluşuyor. Ortadoks kiliselerine dağıtılacak Miron, vaftiz törenlerinde kullanılıyor.

İstanbul Fener Rum  Patrikhanesi’nde, son  günlerde yoğun bir haretketlilik yaşanıyor. Patrikhane’de, pazar günkü Paskalya  Bayramı hazırlıklarının yanı  sıra her 10 yılda bir kez imal  edilen ’kutsal yağ’ (Miron)  kurulan kazanlarda kaynatılmaya başlandı. Yunanistan’ın  Girit adasından gönderilen zeytinyağı, çeşitli manastırlardan gelen bal ve kırmızı şarap, gülsuyu, biberiye, adaçayı, sakız, fındık, kakule, tarçın, mercanköşk, lavanta, safran, hint yaprağı gibi toplam 57 malzemeden oluşan ‘kutsal yağ’ ağır ateşte 3 gün süreyle kaynatılıyor. 

Dünyaya dağıtılacak

Kutsal yağ için malzemelerden bazıları Çin, Suriye ve Yemen gibi ülkelerden, bazıları ise Türkiye’de Hatay gibi şehirlerden Fener’e gönderiliyor. Özel olarak seçilmiş denetçilerin (kimyager vs) kıvamını ve kokusunu sık sık kontrol ettikleri ‘kutsal yağ’ın kaynadığı kazanlar, yarın söndürülecek. Dini ayinin  ardından da, kendi yağlarını üreten Moskova, Kudüs ve Antakya patrikhaneleri hariç dünyadaki Ortodoks kiliselerine gönderilecek. Patrikhane’de bu işlem, her 10 yılda bir tekrarlanıyor. Üretilen ‘kutsal yağ’ miktarı, 350-400 kilo civarında. ‘Kutsal yağ’ genellikle vaftiz törenlerinde kullanılıyor. Din adamları, bu yağı vaftiz olan bebeğin kafa, el ve ayaklarına haç işaretini yaparak sürüyorlar. 

Tevrat’a dayanıyor

‘Kutsal yağ’ Tevrat’ın 2’nci kitabı olan ‘Çıkış’ta yeralan, Hazreti Musa’nın bir tasvirine dayanıyor. Bu tasvire göre, Tanrı, Hazreti Musa’ya ‘kutsal yağ’ı nasıl hazırlayacağını söylüyor. Hırisyanlığın yayıldığı 2’nci yüzyılda, birkaç kez denense de, din kitaplarında ilk ‘kutsal yağ’ın 1208’de Patrik 4. Mihail döneminde İznik’de, ikinci kez ise 1705’te Patrik 3. Cebrail döneminde İstanbul’da hazırlandığı belirtiliyor. Fener’de, 1950’li yıllardan sonra her 10 yılda bir kez kazanlar kaynıyor. Din adamlarına göre, Ortodokslukta, kişi vaftiz töreni ile ismine ve ‘hrisma’ya sahip olur. Yani, Ortodoks olmaya hak kazanır. ‘Kutsal yağ’ da bu hakkın simgesidir. ‘Kutsal yağ’ Bizans döneminde, imparator ve kralların taç giyme törenlerinde de kullanılıyordu. 


Kaynak: Yorgo Kırbaki - Atina (Hürriyet)

İLGİLİ HABERLER