Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir ve çevresinde yer alan 15 aktif fay hattının 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli taşıdığını belirtti. Görür, “Bunların ne zaman deprem üreteceğine dair bilgimiz yok. Çünkü çalışmıyoruz. Deprem üreteceği kesin ama ‘Önce deprem olsun, sonra gerekeni yaparız’ mantığı hâlâ devam ediyor” diyerek endişesini dile getirdi.
İzmir ve Çevresi Deprem Tehlikesi Altında
İzmir’in deprem açısından olağanüstü hassas bir bölgede yer aldığını ifade eden Görür, Ege Denizi’nde yaşanan depremlerin tümünün İzmir’i etkileyebileceğini vurguladı. Bunun yanı sıra, Doğu Akdeniz, Manisa ve Büyük Menderes Grabeni’nde meydana gelen depremlerin de İzmir’de büyük etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu.
Bayraklı Bölgesi En Tehlikeli Alan
Özellikle Bayraklı ve çevresindeki delta bölgelerinin zayıf zemin yapısına sahip olduğunu söyleyen Görür, bu alanların deprem dalgalarından en çok etkilenecek bölgeler olduğunu belirtti. Görür, İzmir’de 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek en az 15 aktif fay hattı bulunduğunu ancak bu fayların ne zaman kırılacağına dair yeterli çalışma yapılmadığını söyledi.
Deprem Riskine Karşı Hazırlık Eksikliği
Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’in tarihsel olarak büyük depremler yaşadığını hatırlatarak, “Erzincan’da 7 ve üzeri deprem olmuşsa, bir daha 1939’un üzerine artı 250’yi koy; dersin ki, böyle büyük bir depremi kabaca bu alanda bekliyorum.” şeklinde açıklama yaptı. Görür, İzmir’deki fay hatlarının ne zaman deprem üreteceğinin bilinmemesinin büyük bir korku kaynağı olduğunu belirtti.