© Muhalif 2024

Güney Sudan’da sel felaketi: 271 bin kişi yerinden oldu

Güney Sudan’daki aşırı yağışlar, yaklaşık 271 bin kişiyi yerinden etti ve yüz binlerce kişinin evi, işyeri ve tarım arazisi su altında kaldı. OCHA, yıl sonuna kadar 3,3 milyon kişinin daha etkileneceğini bildirdi. Ülkedeki insani kriz, Sudan’daki çatışmalardan kaçan mültecilerin akınıyla daha da kötüleşti.

Güney Sudan, aşırı yağışların yol açtığı felaketlerle boğuşuyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamaya göre, ülke genelindeki seller yaklaşık 271 bin kişiyi yerinden etti. Aynı zamanda yüz binlerce kişi, su baskınları nedeniyle evlerini, iş yerlerini ve tarım arazilerini kaybetti. Aşırı yağışların ve sellerin etkisiyle 15 önemli tedarik yolu da kullanılamaz hale geldi.

OCHA, yıl sonuna kadar devam etmesi beklenen aşırı yağışlar nedeniyle yeni su baskınlarının meydana gelebileceğini ve bu durumun 3,3 milyon kişiyi etkilemesinin beklendiğini vurguladı.

Güney Sudan, şiddetli sel ve kuraklık gibi doğal afetlerle karşı karşıya kalmakta ve bu durum gıda maliyetlerini artırarak ülke genelinde yüksek seviyelerde akut gıda güvensizliği yaşanmasına neden olmaktadır. Bu yıl, ülke nüfusunun yaklaşık yarısı olan 7,1 milyon kişinin kriz seviyesinde gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu belirtilmektedir.

Bu insani kriz, Sudan’daki çatışmalardan kaçan 630 binden fazla Güney Sudanlı ve yaklaşık 200 bin Sudanlı mültecinin ülkeye gelmesiyle daha da kötüleştiği tahmin edilmektedir. Güney Sudan hükümeti, mayıs ayında uluslararası toplumu olağanüstü sel riskine karşı uyarmıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER