© Muhalif 2024

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail tarafından öldürüldüğü resmen açıklandı

İsrailli yetkililer öldürülen bir militanın cesedinin, DNA'sının Hamas'ın lideri Yahya Sinvar'ınkiyle eşleşip eşleşmediğini değerlendirmek üzere bir laboratuvara götürüldüğünü belirtmişlerdi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise Sinvar’ın öldüğünü resmen açıkladı.

İsrail Ordusu ve İsrail İç Güvenlik Teşkilatı ortak bir açıklama yayınlayarak, bugün Gazze Şeridi’ni hedef alan bir saldırıda üç şahsın öldürüldüğünü ve öldürülenlerden birinin Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar olabileceğini duyurdu.

Reuters’un konuştuğu Hamas kaynakları, Gazze’den gelen işaretlerin Sinvar’ın öldüğünü gösterdiğini söyledi. 

İsrail’de yayın yapan Kan Radyosu ise İsrail ordusunun Sinvar’ı istihbarat toplama sonucu değil “tesadüfen” öldürüldüğü iddiasını öne sürdü.

The Washington Post gazetesi de Sinvar’ın ölümünün İsrailli bir yetkili tarafından doğrulandığını öne sürdü. Gazetenin haberine göre, kimliğinin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir İsrailli yetkili, cesedin kimliğinin İsrail’de yapılan DNA testinin ardından teşhis edildiğini belirtti.

İsrail devlet medyası da Sinvar’ın öldürüldüğünü duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Yahya Sivar’ın ”öldüğünü” açıkladı.

Hamas’ın önceki siyasi büro şefi İsmail Haniye de İsrail’in sorumlu tutulduğu bir suikast neticesinde temmuz ayında Tahran’da öldürülmüştü. 

7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nun aktörü olarak kabul edilen Yahya Sinvar ise Haniye’nin öldürülmesinin ardından 6 Ağustos’ta Hamas’ın yeni lideri olmuştu. 

 

Ne oldu?

İsrail ordusundan yapılan açıklamada; Sinvar’ın öldürülmüş olabileceği, saldırıda öldürülen üç şahsın kimliklerinin bu aşamada doğrulanamadığı belirtilmişti. Hamas ise İsrail medyasındaki açıklamaları, ”manipülasyon ve algı operasyonları” olarak nitelendirmişti.

Reuters’da yer alan habere göre; İsrail Ordusu ve İsrail İç Güvenlik Teşkilatı ortak bir açıklama yayınlayarak, bugün Gazze Şeridi’ni hedef alan bir saldırıda üç şahsın öldürüldüğünü ve öldürülenlerden birinin Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar olabileceğini duyurdu. Açıklamada, Sinvar’ın öldürülmüş olma ihtimalinin hâlâ  araştırıldığı bu aşamada öldürülenlerin kimliklerinin doğrulanamadığı belirtildi.

İsrail Ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı’nın ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

’’İsrail Ordusu’nun Gazze Şeridi’ndeki operasyonları sırasında üç terörist etkisiz hale getirildi. İsrail Ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı teröristlerden birinin Yahya Sinvar olma ihtimalini araştırıyor. Bu aşamada, teröristlerin kimlikleri doğrulanamıyor. Teröristlerin etkisiz hale getirildiği binada, bölgede rehine varlığına dair herhangi bir iz bulunmadı. Bölgedeki operasyonları sürdüren güçler, gerekli tedbirlerle faaliyetlerine devam ediyor.’’

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER