© Muhalif 2024

Hindistan'da ilk M-Çiçeği (mpox) vakası görüldü

Hindistan, Afrika kökenli M Çiçeği (mpox) virüsünün ilk vakasını doğruladı. Dubai'den dönen bir hastada tespit edilen virüs, dünya genelinde 800'den fazla ölüme yol açtı.

Afrika kıtasından yayılarak dünya genelinde görülen M Çiçeği (mpox) virüsü salgını, Hindistan'da da görülmeye başlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın ilk M Çiçeği vakası doğrulandı. Dubai'den Hindistan'a uçan 38 yaşındaki bir erkek hastada görülen virüs, daha önce Pakistan, Fas, Tayland ve İsveç gibi ülkelerde de tespit edilmişti.

M Çiçeği virüsü, Afrika genelinde 800'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. DSÖ, virüsün 1b klad varyantının Kongo'da başladığını ve dünya genelinde yayıldığını bildirmişti. Hindistan'daki hastanın, Dubai'den döndükten sonra Kerala eyaletinde tespit edildiği öğrenildi. Hastanın hastanede tedavi gördüğü, ayrıca onunla yakın temas halinde olan 29 arkadaşının ve ailesinin yanı sıra uçakta yanındaki 37 yolcunun da yakından takip edildiği belirtildi. Ancak şu ana kadar bu kişilerde herhangi bir semptom görülmediği kaydedildi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, Salı günü yaptığı açıklamada, mpox vakasının 1. sınıf virüs olduğunu doğruladı. Ülkede son iki yılda daha az bulaşıcı olan 2. sınıf mpox virüsü kaynaklı 30'dan fazla vaka tespit edilmişti. Hükümet, tüm eyaletlerde olası mpox vakalarına karşı halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, ülkede yaklaşık 35 laboratuvar, şüpheli mpox vakalarını test etmek için kullanılmakta.

Mpox virüsü, hayvanlardan insanlara ve enfekte bireylerle yakın temas yoluyla bulaşabilir. Virüs, ateş, kas ağrısı ve vücutta lezyon gibi çeşitli semptomlara yol açarken, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER