© Muhalif 2024

Hükümetin feshedildiği İzlanda seçime gidiyor

Pazar günü İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson tarafından hükûmet feshedildi. 30 Kasım’da yeniden seçim gerçekleşecek olan kuzey ülkesinde volkanik patlama sonucu yaşanan yıkımın etkileri, hükûmetteki anlaşmazlıkları körükledi.

İzlanda kamu yayın kuruluşu RUV’un haberine göre, İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson pazar günü ülkedeki hükûmeti kuran koalisyonunun sona erdiğini açıkladı ve hükûmeti feshetti. 30 Kasım’da seçimlerin yapılması çağrısında bulundu.

Benediktsson, düzenlediği basın toplantısında iktidardaki üç parti arasında sığınmacılar ve enerji verimliliği konularında artan anlaşmazlıkların hükûmeti işleyemez hale getirdiğini söyledi.

Benediktsson, parlamentonun feshedilmesi kararıyla ilişkin olarak pazartesi günü İzlanda Cumhurbaşkanı Halla Tomasdottir ile bir görüşme yapacağını söyledi.

Yayın kuruluşuna göre parlamentonun feshedildiğinin ilan edilmesinden en geç 45 gün sonra seçimlerin yapılması gerekiyor.

Volkanik patlamanın etkisi büyük

İzlanda’nın sağcı Bağımsızlık Partisi’nin lideri Benediktsson, nisan ayında Katrin Jakobsdottir’in istifa edip Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklamasının ardından yerine başbakan olarak seçilmişti.

Bağımsızlık Partisi, merkez sağ Yenilikçi Parti ve Sol Yeşiller’den oluşan koalisyon hükûmeti, İzlanda’da geçen aylarda gerçekleşen volkanik patlamaların birçok İzlandalıyı evsiz bırakmasının ardından belirsizlikle boğuştu. Yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranlarıyla karşı karşıya olan ülke ekonomisi, felaketten sonra daha da geriledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER