© Muhalif 2024

Ilgaz Yıldız, Madrid'de ilk Türk sanat galerisini açtı

Ilgaz Yıldız, Madrid’de açtığı ilk Türk sanat galerisi ile Türkiye ve İspanya'nın kültürel yakınlaşmasına katkıda bulunuyor. "Kapılar açıldığında" başlıklı sergide 9 Türk sanatçının eserleri yer alıyor.

Ilgaz Yıldız, 11 Eylül'de Madrid'de açtığı sanat galerisi ile dikkatleri üzerine çekti. Bu galeri, Türkiye ve İspanya arasındaki kültürel yakınlaşmada bir kilometre taşı olarak öne çıkıyor. İlk sergisinin başlığını "Kapılar açıldığında" olarak belirleyen Yıldız, bu etkinlikte İlhan Altıparmak, Antonio Cosentino, Burcu Gökçek, Yonca Karakaş, Ecem Dilan Köse, Meltem Şahin, Gamze Yalçın, Halil Vurucuoğlu ve Studio Pinprick gibi 9 Türk sanatçının eserlerini bir araya getirdi.

Yıldız, sergide önceliğinin "Anadolu'dan beslenen ve eski teknikleri farklı yorumlayan sanatçıların eserleri" olduğunu vurguladı. Kendi kişisel zevkleri doğrultusunda evinde görmek istediği eserleri seçtiğini belirten Yıldız, sergi için Küratör Melike Bayık ile işbirliği yaptığını ifade etti. "Anadolu ve Anadolu'dan beslenmiş sanatçıların sanatı beni çok ilgilendiriyor" diyen Yıldız, Orta Doğu ile olan etkileşimlerin de kendisi için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Sergide, Türk sanatçıların yurt dışı deneyimlerine rağmen İspanya'da daha önce sergi açmadığını dile getiren Yıldız, "Burada henüz tanınmamış olmaları ilk bariyer gibi gözükebilir ama aslında hem dezavantaj hem de avantaj. Farklılık yaratmaları bir avantaj ama diğer taraftan sanatsal olarak bir anlama, sindirme, düşünme süreci var" şeklinde konuştu.

İspanyolların Olumlu Yaklaşımı

İspanyolların sergiye olumlu ve meraklı yaklaştığını belirten Yıldız, "Genelde olumlu. Meraklılar, pozitif anlamda şaşırdıkları eserler çok oldu. Özellikle tekstil ve dokuma gibi farklı tekniklerin kullanılması ilgi çekti" dedi.

Sergide iyi bir denge kurmaya özen gösterdiğinin altını çizen Yıldız, "Yaşlar, söylemler, disiplinler, cinsiyetler arasında bir denge kurduk. Bir tarafta yeni teknolojilerle üretilen bir video olurken, diğer tarafta klasik dokuma tekniğinin güncellenmiş bir versiyonunu görebiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Kalıcı Olmak İçin Diaspora Desteği

2013 yılında İstanbul'dan Madrid'e makine mühendisi olarak gelen Yıldız, zaman içinde sanata olan tutkusunun ağır basmasıyla bu projeyi hayata geçirdi. İlk Türk sanat galerisinin kalıcı olabilmesi için Türk diasporasının desteğinin önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, "Türk diasporasının özellikle kurumsal desteği, görünürlüğü artırmak için birtakım işbirliklerinin olması, yani bir el verilmesi önemli olacaktır" dedi.

Yıldız, Türk sanatçıların İspanya'da İspanyol sanatçılarla birlikte üretim yapabilmelerinin de önemli projeleri arasında yer aldığını belirtti. "Sanatçılarımızın burada olmamasından doğan fiziksel handikabı ortadan kaldırmayı ve iki kültür arasındaki etkileşimi güçlendirmeyi hedefliyorum" şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER