© Muhalif 2024

İlk defa seçim kampanyası için sahnede boy gösteren Eski ABD Başkanı Obama, Trump’ı Fidel Castro’ya benzetti

Eski ABD Başkanı Barack Obama, ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti’nin 5 Kasım seçimlerindeki başkan adayı Kamala Harris, başkan yardımcısı adayı Tim Walz ve Pennsylvania Senatörü Bob Casey’i desteklemek üzere perşembe günü Pittsburgh’da düzenlenen bir mitingde ilk kez seçim kampanyası için sahneye çıkarken, Trump’a sert eleştirilerde bulundu. Eski başkan, Donald Trump için ”dokuz yıl önce altın yürüyen merdiveninden indiğinden beri sorunları hakkında sızlanmayı bırakmayan 78 yaşındaki milyarder” dedi ve Trump’ı Kübalı komünist lider Fidel Castro’ya benzetti.

“Trump’ın kendisinden başka hiç kimseyi düşünmediğini” söyleyen Obama, Trump’ı “dokuz yıl önce altın yürüyen merdiveninden indiğinden beri sorunları hakkında sızlanmayı bırakmayan 78 yaşında bir milyarder” olarak nitelendirirken, kalabalığa “Amerikalıların bu ülkede neden bir şeyleri sarsmak isteyebileceklerini anladığını; çünkü birçoğunun hala mücadele ettiğini ve kendileri, aileleri ve çocukları için hayatı daha iyi hale getirmek için çabaladığını” söyledi.

Obama’nın gündeminde yükselen fiyatların aile bütçelerini zorlaması ve bunun, çalışanlara ikinci planda kaldıklarını hissettirmesi vardı. Eski Başkan, “Dolayısıyla insanların hayal kırıklığına uğramış hissetmelerini ve daha iyisini yapabileceğimizi düşünmelerini anlayabiliyorum. Anlayamadığım şey, neden birilerinin Donald Trump’ın işleri sizin için iyi olacak şekilde sarsacağını düşündüğü!” ifadelerini kullandı. 

Fidel Castro benzetmesi

Obama, halefi 45. ABD başkanı Trump’ı “çılgın komplo teorileri hakkında atıp tutan, iki saatlik konuşmalar ve sözcük salatası yapan”, Amerikan karşıtlığıyla tanınan Kübalı komünist Fidel Castro’ya benzetti.

Donald Trump’tan Kamala Harris’e: Yoldaş Kamala

Cumhuriyetçi aday Donald Trump, rakibi Kamala Harris ekonomi politikalarını açıkladığında ona komünist benzetmesi yapmıştı. 

Harris’in açıkladığı hedefleri ”Sovyetler Birliği’nin ekonomik sistemine” benzeten Trump, Pensilvanya’daki bir mitingi sırasında ”Kamala, konuşmasında tam bir komünist gibiydi. Yoldaş Kamala, sosyalist fiyat kontrolleri uygulamak istediğini açıkladı. Bunun daha önce hiç işe yaramadığını gördünüz” şeklinde konuştu.

Trump ayrıca Kamala Harris’in komünizmin simgesi orak çekiç görselinin bulunduğu bir kalabalığa sesleniyormuş gibi göründüğü yapay zekâ görselini de X hesabından paylaştı. 

Trump’tan Harris’e komünist benzetmesi

Trump’ın başkanlık kampanyası sırasında sosyal medya hesaplarında yer alan Trump markalı İnciller, altın spor ayakkabılar ve saatler de dahil olmak üzere Trump ve aile üyeleri tarafından durmaksızın satılan ürünlere de atıfta bulundu. Obama, “Bunu kim yapar? Tanrı’nın Sözü Donald Trump baskısını satın almanızı istiyor. Matta ve Luka’nın yanında onun adı da var!” ifadelerini kullandı.

“Bu çılgınlık ve bunu yapmasının nedeni de tek önemsediği şeyin egosu, parası ve statüsü olması… Sizi düşünmüyor” diye devam eden Obama, Trump’ın gücü, bir amaç için araçtan başka bir şey olarak görmediğini ve kadınların üreme haklarını ellerinden alırken “kulüp dostları” için vergi kesintileriyle Amerika’nın orta sınıfına zarar vereceğini sözlerine ekledi.

”Yuhalamayın, oy verin!”

Kalabalık yüksek sesle yuhalayarak hoşnutsuzluklarını ifade ederken Obama, “Yuhalamalarınızı duyamazlar ama oylarınızı duyabilirler” dedi.

Trump’ın duyarsızlığının Amerikalıların “umutsuzca bölünmüş” ve “öfkeli” kalmasını istemeye kadar uzandığını, çünkü böyle yapmanın iktidarı yeniden ele geçirmesine yardımcı olacağını düşündüğünü söyleyerek “Dört yıl daha kibir, beceriksizlik, palavra ve bölünmeye ihtiyacımız yok. Amerika yeni bir sayfa açmaya hazır. Birbirimize düşman olmak yerine birlikte çalışmamıza yardımcı olacak daha iyi bir hikayeye hazırız. Pennsylvania, Başkan Kamala Harris için hazırız!” ifadelerinde bulundu.

Harris’i “hayatını insanlar adına mücadele ederek geçirmiş bir lider ve orta sınıf Amerikalıların mücadelelerini anlayan biri” olarak tanımlayan Obama, Harris’in de “bu işi yapmaya hazır olduğunu” söyledi.

”Trump döneminde ekonomi iyiydi çünkü benim ekonomimdi”

Obama, kalabalığa seslenirken, ücretlerin artmasına ve enflasyonun yavaşlamasına rağmen, Pennsylvania’da ve ülke çapında çok sayıda insanın faturaları ödemekte hâlâ zorlandığının altını çizerek bu konuda gerçekten kimin bir şeyler yapacağını halkın kendisine sorması gerektiğini belirtti.

Konuyu yeniden Trump’a getiren Obama, bazı Amerikalıların Trump’ın görevde olduğu dönemin büyük bölümünde ABD ekonomisinin “oldukça iyi” olduğunu hatırlayabileceğini kabul etti. Eski Başkan, “Oldukça iyiydi çünkü benim ekonomimdi” dedi ve şöyle devam etti: 

“75 ay üst üste istihdam artışı sağladık ve bunu ona ben devrettim. Bu onun yaptığı bir şey değildi. Cumhuriyetçilerin geçen sefer bana bıraktığı pisliği temizlemek için sekiz yıl harcadım. Yani herkesin hafızası bulanıksa diye söylüyorum, o hiçbir şey yapmadı!”

”Böyle davranan birini hiçbir şeyin başına getirmezsiniz”

Obama’nın gündeminde ayrıca Trump’ın son 4 yıldır kadınlarla ilişkin sarf ettiği sözler de vardı. Obama, “Böyle davranan bir aile üyeniz olsa bile, onu tekrar de sevebilirsiniz, ancak ona bir sorununuz olduğunu söylersiniz ve onu hiçbir şeyin başına getirmezsiniz. Ama Donald Trump yalan söylediğinde, hile yaptığında ya da Anayasamızı hiçe saydığında, savaş esirlerine ’ezikler’ ya da vatandaşlara ’haşarat’ dediğinde insanlar bunu mazur görüyor. Bunun normal olduğunu düşünüyorlar” dedi.

Son olarak Obama, gerçek gücün bu olmadığını, “ihtiyacı olan insanlara yardım etmek ve her zaman kendilerini savunamayanlar için ayağa kalkmak” olduğunu söyledi ve ”Kızlarımız ve oğullarımız için bunu istemeliyiz ve ben de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nda bunu görmek istiyorum” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER