İmar hakkı aktarımı düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı
GÜNDEM'İmar hakkı aktarımı'yla ilgili düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile vatandaşların mülkiyet hakkı, gerektiğinde başka parsellere de taşınabilecek.
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun maddeleri TBMM’den geçti. Bu kapsamda İmar Kanunu’nun 5’inci maddesine “imar hakkı aktarımı” tanımı eklendi. Böylece daha önce imar planlarına not düşülerek spesifik olarak yapılabilen imar transferi, kanunla genele yayılarak uygulanacak.
Böylelikle bir arsanın okul, yol, park, yeşil alan gibi kamu hizmet alanlarında kalması halinde, o parseldeki emsale esas inşaat hakkı başka parsel taşınabilecek. Yani ilgili kamu idaresi ya da belediye, kendisine ait başka bir imar alanında vatandaşa yer gösterecek. Vatandaş da imar hakkı transferini kullanarak, kendisine gösterilen yerde bina inşa edebilecek. Ancak burada metrekareden ziyade ekonomik değer belirleyici olacak.
SPK lisanslı şirketler değeri belirleyecek
Arsanın değeri ise raporla belirlenecek. Bu değeri SPK lisanslı değerleme şirketleri yapacak. Örneğin 1 milyon liralık 200 metrekare bir arsanın değeri, başka bir yerde 100 metrekareye denk gelebilir. O zaman da vatandaş ona göre tercih yapacak. Ya da tam tersi 1,2 milyon liralık bir arsa değeri, imar hakkı transferiyle 1 milyon liralık arsa için imkan sağlıyorsa mahsuplaşma devreye girebilecek. Kamu, vatandaş kabul ederse arasının üzerine kalan kısım için de para ödeyip denkleştirecek. Düzenleme, yenilikler getirse de şehir plancıları açısından bazı handikapları da var. Bazı bölgelerde nüfus dengesinin bozulması riskine işaret edildi.
Yazarımız Önder Algedik’in uzun bir süredir dikkatleri çektiği konu hakkındaki yazıları şu şekilde:
Çökkent; Meclise gelen ve konuşulmayan afet kanunu!
Çökkent 2.0; Halkın Son Mülküne de Çökme Kanunu
İlginizi Çekebilir