WEBTAPU: Tapu sahiplerinin taşınmazlarını, tapu müdürlüklerine gitmeden büyük bir hızla internet üzerinden yönetebilecekleri sistemdir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından 2017 yılında hayata geçirilen web tapu sistemi yayıngalşamaya devam ederken, neler yapılabileceği ise merak konusu.
Web tapu sistemi, tüm vatandaşların taşınmazlarını internet ortamında takip edebildikleri ve yönetebildikleri bir sistemdir. Web tapu sistemi ile tapu müdürlüklerine gitmeden internetten işlem başvurusu yapabilir ve gerekli belgeleri internet üzerinden online olarak büyük bir hızla tapu müdürlüklerine gönderilebiliyor. Web tapu sistemi; yalnızca taşınmazı olan vatandaşlarımızın değil, tüm vatandaşlarımızın kullanabildiği online bir sistemdir. Eğer taşınmazınız yoksa, taşınmazınızın olmadığına ilişkin belgeye sistem üzerinden ulaşabilir ve tarafı olacağınız tapu işlemlerinde malikin yetki vermesi durumunda taşınmazı inceleme ve tapu müdürlüğüne başvuru yapma yetkisine sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Web Tapu sistemi ile taşınmazlarınızın tapu kayıt ve konum bilgilerini görüntüleyebilir ve taşınmazlarınıza ait bilgilerin başkası tarafından incelenmesine yetki verebilirsiniz. Tapu müdürlüğüne gitmeden taşınmazlarınızda işlem yapılmamasına yönelik beyan tesis edebilir veya kaldırabilirsiniz.
Web Tapu sistemi ile yaptığınız tüm bu işlemlerden SMS yolu ile bilgi sahibi olabilirsiniz. Böylelikle işlemlerinizi internet üzerinden kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde son aşamaya kadar getirebilirsiniz. Tapu işlemleri esnasında yaşanan zorluk ve zaman kaybı ile alakalı e-devlet kapısı üzerinden büyük bir hız kazandıracak dev proje 2017'den bu yana pek çok kesim tarafından kullanılıyor. E-devlet kimlik doğrulama sistemiyle birlikte kullanılabilecek uygulamada, vatandaşlar taşınmazlarına ait bilgileri görüntüleyip, gerektiğinde karşı tarafında görüntüleyebilmesi için yetki verilebilmesinin önünü açan web tapu sayesinde zamandan büyük tasarruf sağlanıyor. Gayrimenkul sahipleri ve emlakçılar için büyük kolaylık sağlayan web tapu sistemi sayesinde Tapu sahibi, devir işlemleri öncesinde başvurularını web-tapu aracılığıyla yaparak tapu müdürlüğüne gitmeden işlem sürecini başlatmasına fırsat veriyor. Diğer taraftan mülk sahiplerinin en büyük sıkıntılarının başında gelen dolandırıcılık ve sahtecilik gibi girişimlere karşı önlemlerin bu sayede kolayca alınabiliyor.
Web Tapu ile neler yapılabilir?
- Hızlı başvuru yapılabilir,
- Taşınmazlarınızı Görüntüleyebilir,
- Konum bilgilerini görüntülenebilir,
- Elektronik Ortamda Harçlar ödenebilir,
- Taşınmazlar için Beyan Belirtmesi koyarak sahtecilik, dolandırıcılık gibi girişimlere karşı önlem alınabilir,
- Dilediğiniz kişi için yetki verilebilir
Adım adım Web Tapu sistemi hakkında bunları bilmelisiniz!
- Webtapu sistemi üzerinden hangi işlemleri yapabilirim? Webtapu sistemi üzerinden taşınmaz işlemlerinizi, başvuru işlemlerinizi, işlem yapılamaz beyan işlemlerinizi, yetki işlemlerinizi ve belge doğrulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Taşınmaz işlemleri nelerdir? Taşınmaz işlemleri bölümüne giriş yaparak mevcut olan taşınmazlarınızı listeleyebilir, durumlarını sorgulayabilirsiniz.
- Taşınmaz listeleme nedir? Adınıza kayıtlı olan taşınmazların gösterildiği, bu taşınmazlara ait tapu ve konum bilgilerinin incelenebildiği işlemdir. Ayrıca taşınmazı bulunmayan vatandaşlarımız içinde taşınmazı bulunmadığına ilişkin belge sistem tarafından üretilmektedir.
- Taşınmazlarımı nasıl listeleyebilirim? “Taşınmaz İşlemleri” ana menüsüne basılarak açılan “Taşınmazlar Listesi” simgesine tıklandığında, T.C. kimlik numarası kriterine göre sorgulanarak kayıtlı olan taşınmazlarınız ekranda listelenir.
- Başvuru işlemleri nelerdir? Başvuru işlemleri bölümüne giriş yaparak yeni bir başvuru yapabilir, mevcut başvurularınızı takip edebilir, yapmış olduğunuz bir başvuruya yeni belge ekleyebilir, yapmış olduğunuz başvuruyu iptal edebilir, tapu ve kadastro harcı ödeyebilir ve döner sermaye hizmet bedeli ödemesi yapabilirsiniz.
- Nasıl başvuru yapabilirim? “Başvuru işlemleri” ana menüsüne basılarak açılan “Başvuru Yap” simgesine tıklandığında yeni başvuru penceresi açılır. Açılan penceredeki adımları takip ederek başvurunuzu oluşturabilirsiniz.
- Yapmış olduğum başvuruyu nasıl takip edebilirim? “Başvuru Takip” simgesine tıklayarak başvuru bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. - Daha önce yapmış olduğum bir başvuruya yeni bir belge ekleyebilir miyim? Başvuru aşamasında eklemeyi unuttuğunuz bir belgeyi başvuruyu tamamladıktan sonra ekleyebilirsiniz.
- Yapmış olduğum başvuruya nasıl yeni belge eklerim? Başvuru takip ekranında sağ üstte bulunan “Yükle” ikonuna tıklayarak yeni bir belge ekleyebilirsiniz.
- Yaptığım bir başvuruyu nasıl iptal ederim? Sistem üzerinden yapılan başvurunun iptal edilmesi mümkündür. Ancak tapu müdürlüğünde işlem başlatılmış ise iptal işlemi web tapu sistemi üzerinden gerçekleştirilememektedir. Başvurunun iptal edilebilmesi için “Başvuru Takip” ekranında “Çarpı” simgesine tıklanarak, tapu müdürlüğünde işlem başlatılmamış olan başvuruların iptali sağlanır.
- Tapu ve Kadastro harcımı nasıl sorgularım? Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama ve Ödeme” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabilir.
- Tapu ve Kadastro harcımı nasıl öderim? Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama ve Ödeme” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabilir.
- Döner sermaye hizmet bedelimi nasıl öderim? Tapu müdürlüğünce harç ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme aşamasına gelinen işlemlerde, müdürlük tarafından SMS ile e-tahsilat numarası gönderildikten sonra “İşlem Tapu Harcı ve Döner Sermaye Hizmet Bedeli Ödemesi” ekranı kullanılarak gerekli ödemeler elektronik ortamda yapılabilir.
- İşlem yapılamaz beyan işlemleri nelerdir? İşlem yapılamaz beyan işlemleri bölümüne giriş yaparak yeni bir işlem yapılamaz beyanı verebilir ve vermiş olduğunuz bir beyanı kaldırabilirsiniz.
- İşlem yapılamaz beyan tesisi nedir? Taşınmaz sahibinin, taşınmazın tapu sicil kaydı üzerinde kişinin kendisi olmadan, vekaletname ile hiçbir işlem yapılamaması için tapu müdürlüklerine verdiği beyandır. - İşlem yapılamaz beyan tesisimi nasıl verebilirim? Taşınmaz listesinde seçili olan taşınmazınız ile ilgili olan “beyan tesis et” ikonuna tıkladığınızda açılan pencereyi onaylayarak taşınmazınız ile ilgili beyan tesis etmiş olursunuz.
- İşlem yapılamaz beyanımı nasıl kaldırabilirim? Taşınmazınızı görüntülerken üstte bulunan “beyanı kaldır” ikonuna tıklayarak vermiş olduğunuz beyanı kaldırabilirsiniz.
- Yetki işlemleri nelerdir? Yetki işlemleri bölümüne giriş yaparak yeni bir yetki verebilir, vermiş olduğunuz bir yetkiyi kaldırabilir ve size verilen yetkileri görüntüleyebilirsiniz.
- Nasıl yetki verebilirim? Sistemden yetki verme işleminin kullanılabilmesi için öncelikli olarak yetki verilecek kişiye ait bilgilerin bilinmesi gerekmektedir. Bunlar sırası ile yetki verilecek kişinin T.C. kimlik numarası, Adı ve soyadı ile baba adı ve geçerli cep telefonu numarasıdır. Sonrasında “yetki ver” ikonuna tıklayarak adımları takip edebilir, yeni bir yetkili oluşturabilirsiniz.
- Vermiş olduğum bir yetkiyi nasıl kaldırabilirim? Vermiş olduğunuz bir yetkiyi kaldırmak için “yetki kaldır” ikonuna tıklayarak adımları takip edebilirsiniz.
- Yetkilendirildiğim taşınmazları nasıl görüntüleyebilirim? Ana ekrandaki “Yetkilendirildiğim Taşınmazlar” ikonuna tıklayarak yetki aldığınız taşınmazları görüntüleyebilirsiniz.
- Belge doğrulama işlemi nedir? Belge doğrulama bölümüne giriş yaparak Webtapu sistemi üzerinden üretilen belgelerin doğruluğunu sorgulayabilirsiniz.