© Muhalif 2024

İYİ Parti Grup Başkanvekili Çömez’den “TUSAŞ” açıklaması

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısına ilişkin “İçeriden gelen bir istihbarat ve destekle yapıldığı son derece aşikar” değerlendirmesini yaptı. Jandarmanın kimlik kontrolü yapmadığına, teröristlerin kullandığı aracın plaka tanıma sistemine takılmadığına işaret eden Çömez, güvenlik önlemlerinin de yetersiz olduğunu vurguladı. İmralı’da yeğeni ile görüşen terör örgütü elebaşı Öcalan’ın verdiği mesajlar hatırlatılan Çömez, “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hukuki ve siyasi gücü yok; İmralı canisinin, o bebek katilinin hukuki ve siyasi gücü var öyle mi? Bunu şiddetle reddediyoruz” dedi. “Terörle pazarlık yapılmaz. O pazarlık masasına oturduğunuz zaman karşınıza başka şeyler gelir” diyen Çömez, Suriye'nin kuzeyinde PYD-YPG terör devletinin temellerinin atılmak istendiğini ekledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesine yönelik düzenlenen terör saldırısına değinen Çömez, “Kahpece ve alçakça bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Bunu şiddetle lanetliyoruz. Terörü yapanlar, bunu idare edenler, kurgulayanlar, arkasındaki görünmeyen senaristler ve bundan medet umanlar bilsinler ki; asla ve asla başarıya ulaşamayacaklardır, biz aziz Türk milleti olarak bir ve beraberiz, bugün olduğu gibi yarın da ve sonsuza kadar dimdik ayakta kalacağız, bu ülkenin birliğini, beraberliğini muhafaza edeceğiz” dedi.

“Teröristler Ankara’ya nasıl geldiler?”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’a seslenen Çömez, “Söz konusu teröristler, Ankara'ya ne zaman ve nasıl geldiler? O patlayıcılarla, sırtlarındaki mühimmat çantalarıyla ve uzun namlulu silahlarla Ankara'da nasıl boy gösterdiler, nasıl cirit attılar, nasıl dolaştılar?” diye sordu.

“Ayakkabı numaraları kaç?”

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçmiş dönemde teröristlere yönelik “Ayakkabı numaralarını bile biliyoruz” şeklindeki çıkışını hatırlatan Çömez, “Soruyorum kendisine bu teröristlerin ayakkabı numaraları kaçtı?” ifadesini kullandı.

MİT Başkanı Kalın’a: “Bunların cevabını vermen gerekiyor?”

Terör saldırısı sırasında MİT Başkanı Kalan’ın, AK Parti Genel Merkezi’nde siyasetçilere FETÖ konusunda brifing verdiğine işaret eden Çömez, “Buradan kendisine soruyorum; bu kadar vahim bir olay yaşanırken, Türkiye'nin kalbine hançer saplanırken, milletin ocağına ateş düşerken haberin yok muydu? Bilmiyor muydun? Ve neden bilmiyordun? Bunların cevabını vermen gerekiyor” şeklinde konuştu.

MİT Başkanı Kalın’ın AK Parti’ye giderek brifing vermesine de tepki gösteren Çömez, “Bir devlet kurumunda asla ve asla olmaması gereken, hele hele modern bir devlette asla yaşanmaması gereken bir tablodur bu. Bunu şiddetle reddediyorum. Eğer devlet kurumlarından bir enformasyon sağlanacaksa, bir bilgi verilecekse; bunun yeri, Meclis’tir, ilgili komisyonlardır, milletvekilleridir ve bütün siyasi partilerdir. Sayın Kalın, FETÖ'yle ilgili brifing verdiğini söylüyor. Oysa biz kendilerini yıllar önce ikaz etmiştik, uyarmıştık. ‘Bu ülkede ucu dışarıya dayalı bir örgüt var. Bu örgüt bugün bize, yarın size ve bütün Türkiye'ye kastedecek’ diye uyardığımızda, onlarla beraber kol kola olan, onlar ne istiyorsa veren, hatta onların terörist hukukçularına zırhlı araç veren bir iktidar vardı. Dolayısıyla bugün kendilerine geçmişteki bütün hatalarını gözden geçirmelerini ve bundan sonra aynı hataları yapmamak üzere, kendilerine çeki düzen vermelerini tavsiye ediyor” değerlendirmesini yaptı.

İstihbarat mı vardı?

Terör örgütü PKK’ya yönelik bir süre önce düzenlenen operasyonda yakalanan teröristlerin üzerlerinden saldırıya ilişkin bilgiler olduğunu savunan Çömez, “Tüm bunlar ortadayken, siz nasıl olursa bu kadar aymaz, bu kadar umursamaz ve bu kadar beceriksiz olursunuz? Bu anlaşılır değil.” şeklinde konuştu.

Yurtdışı örneklerini anlattı

NATO Parlamenter Asamblesi Üyesi olduğunu hatırlatarak, NATO ülkelerinde savunma sanayi tesislerini gezdiklerini ve bu kuruluşlara girerken ciddi güvenlik önlemlerinden geçtiklerini anlatan Çömez, “Peki Türkiye'nin göz bebeği, hepimizin yüreğinde heyecan uyandıran TUSAŞ’ın güvenliği neden sağlanamadı” diye sordu.

TUSAŞ’ı hedef alan teröristlerin kuruma gelirken kullandıkları taksinin sürücüsünü katlederek, aracın bagajına koyduklarını dile getiren Çömez, “Hiç mi güvenlik kamerası yoktu, hiç mi kimse görmedi, bunu nasıl becerdiler?” sorularını yöneltti.

“Jandarma hiçbir kimlik kontrolü yapmamış”

Katlettikleri taksi şoförünün bagaja koyan teröristlerin, yanlarında bulunan uzun namlulu silahlarla TUSAŞ’a geldiklerini ancak jandarma noktasından kolayca geçtiklerine işaret eden Çömez, “Jandarma hiçbir kimlik kontrolü yapmamış” ifadesini kullandı.

“İçişleri Bakanı’nın tatmin edici bir açıklama yapması gerekiyor”

Uzun namlulu silahların araç içerisinde saklanmasının mümkün olmadığına işaret eden Çömez, “İçeriden sızdırılan videolarda da, arabadan silahlarla indikleri görülüyor. Buradan nasıl geçtiler? Ankara'da herhangi bir alışveriş merkezine gittiğinizde, arabanın bagajları açılır. Ben çakarlı araçla gittiğim zaman dahi arabamın bagajı açılıyor. Soruyorum; jandarmadan geçerken bu aracın bagajı neden açılmadı? Ellerinde silahlarla otomatik silahlarla, uzun namlulu silahlarla, patlayıcılarla, sırtlarındaki o çantalarla; bu alçaklar, bu katiller, bu teröristler buradan geçerken neden görülmedi? İçişleri Bakanı'nın buna ikna edici bir açıklama yapması lazım. Bu anlaşılır değil, kabul edilir değil” dedi.

“Plaka tanıma sistemine nasıl takılmadılar?”

Jandarma kontrol bölgesini geçen teröristlerin merkezi giriş noktasındaki plaka tanıma alanına da takılmadığını dile getiren Çömez, “Taksi şirketinin ihbar ettiği, bir süredir bu araca ulaşılamadığı ve aracın kaçırıldığı belli. Peki nasıl oldu da plaka tanıma sisteminden geçtiler?” diye sordu.

“Bu kadar güzide bir kurum neden hiçbir güvenlik önlemi almaz?”

Terör saldırısının merkezi giriş yerine ikinci girişte gerçekleştiğine dikkat çeken Çömez, “Bu kadar güzide bir kurum ve kuruluş, burada hiçbir güvenlik önlemi almaz mı? Göz göre göre burada katliam gerçekleştiriyorlar ve bu adamları etkisiz hale getirecek güvenlik yok. MİT Başkanı’na soruyorum; sen, Ankara'da iktidar partisine brifing verirken bu olaylar yaşanıyor. Sorumluluğunu yerine getirmediğini düşünüyor musun? İçişleri Bakanı’na sesleniyorum; bu kadar vahim olaylar yaşanırken siz neredeydiniz? Milletin temsilcisi olarak size bununla ilgili hesap sormaya hakkımız var. Bunların tek tek izahını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Saldırı için “İçeriden gelen bir istihbarat ve destekle yapıldığı son derece aşikar” diyen Çömez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saldırı sırasında yurt dışında, TUSAŞ’ın önemli yetkililerinin ise İstanbul’da bulunduğuna dikkat çekti.

“Cesedimizi çiğnemeniz lazım”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’a yönelik çağrısının da kısa bir süre önce gerçekleştiğine işaret eden Çömez, “Bunun arkasında son derece sinsi, son derece kirli ve son derece tehlikeli bir plan var. Tüm Meclis’te ifade ettim, bir kere daha söylüyorum; Türkiye Cumhuriyeti'nde o terörist başını, bu ülkenin istikbaline kasteden o lanet caniyi, o bebek katilini, millet iradesinin tecelli ettiği bu çatının altında, Atatürk'ün armağan ettiği bu kürsünün altında, Kurtuluş Savaşı'nı yönetmiş bu gazi meclisin çatısı altında ve korkma diye başlayan İstiklal Marşımızın kabul edildiği bu yüce meclisin çatısı altında konuşturmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek. Buradan bütün Türkiye'ye ilan ediyorum; kim hangi planı yaparsa yapsın, hangi kurgunun peşinde olursa olsun, hangi hesabı yaparsa yapsın; İYİ Parti bu Meclis’te olduğu sürece, bu milletvekilleri bu koltuklarda bulunduğu sürece eğer siz bunu yapmak istiyorsanız önce bu milletvekillerinin, başta genel başkanımız ve benim olmak üzere cesedimizi çiğnemesi lazım. Bunu asla yapamayacaksınız!” diye ekledi.

TUSAŞ güvenlik kamerası kayıtlarının dolaşıma girmesi

Çömez, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terör saldırısı sırasında TUSAŞ’a ait güvenlik kameraları tarafından çekilen görüntülerin kısa sürede dolaşıma girmesine dikkat çeken Çömez, “Bütün dünyaya bu lanet olası örgütün propagandası yapıldı. Türk mühendislerin nasıl katledildiği; utanmadan, sıkılmadan oranın güvenlik kameraları tarafından tüm dünyaya ilan edildi. İlgili bakanın ve diğer yetkililerin derhal hesap vermesi gerekir. Bu asla kabul edilmez. AKP Grup Başkanvekili’ne görüntülerin TUSAŞ’ın içerisinden geldiğini söyledim. Buna engel olunmasını istedim. Bu görüntüler nasıl çıkar diye sordum. ‘Bilgim yok, ilgileneceğim’ dedi ama sanırım hala ilgileniyor. Bu ihmalin ötesinde bir ihanettir” şeklinde konuştu.

“PYD-YPG terör devletinin temellerini atmak istiyorlar”

İmralı’da yeğeni ile görüşen terör örgütü elebaşı Öcalan’ın verdiği mesajlar üzerinden ‘Sizce bir pazarlık mı var?’ sorusuna dair Çömez, “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devletinin hukuki ve siyasi gücü yok; İmralı canisinin, o bebek katilinin hukuki ve siyasi gücü var öyle mi? Bunu şiddetle reddediyoruz. Terörle müzakere yapılmaz, terörle konuşulmaz, terörle sohbet edilmez, terörle pazarlık yapılmaz. Teröriste, bir milletin iradesinin tecelli ettiği bir yüce çatının altında gel konuş ne olursun denmez. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir örnek yok. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. AKP rejiminin 22 yıldır ne yaptığının önce hesabını vermesi lazım. Bu ülkede bir terör problemi varsa, neden engelleyemedin? Neden bunun önüne geçemedin? Önce diplomatik, sonra ekonomik, sonra hukuki, sonra demokratik ama en önemlisi askeri istihbarı önlemleri niye alamadın? Niye kutlamadın bu ceberut yapıyı, bu lanet yapıyı? Ve şimdi medet umuyorsun öyle mi? Geçen seçimlerde mektubundan medet umuyordun, şimdi meclis kürsüsüne gelip konuşmasından medet umuyorsun. Biz buna itiraz ediyoruz. Terörle pazarlık yapılmaz. O pazarlık masasına oturduğunuz zaman karşınıza başka şeyler gelecek. Onu da şimdiden buradan ilan edeyim. Arkasından İsrail'in uzantısı, Amerika'nın uzantısı olarak Suriye'nin kuzeyinde kurulmak istenen kökeni PKK’ya dayanan PYD-YPG terör devletinin temellerini atmak istiyorlar. Erdoğan koltuğu uğruna, birileriyle pazarlık yapmak istiyorsa buyursun yapsın. Bizim cesedimi çiğnemeden, bizim kanımızı akıtmadan, izim hayatımıza son vermeden hiç kimse o katil burada konuşturamayacak.” yanıtını verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER