© Muhalif 2024

Kadınlara “regl” izni, evlilik vaadiyle dolandırılan erkekler, ödenmeye 1 kuruşa SMA çözüm önerileriyle Meclis Dilekçe Komisyonu

TBMM Dilekçe Komisyonuna 28’inci Yasama Döneminde 9.684 başvuru geldi. Komisyona en çok dilekçe gönderen il yüzde 24,46 oranıyla İstanbul, en az dilekçe gönderen il yüzde 0,03 oranıyla Tunceli oldu. Tunceli’yi yüzde 0,07 ile Kilis, yüzde 0,10 oranıyla Gümüşhane, yüzde 0,11 oranlarıyla Çankırı ve Iğdır takip etti. Kadınların özel günlerinde 2 gün izinli sayılması, Bitcoin’in de resmi para birimi olarak kullanılması, ekmek satışının küçük bakkallarda yapılması, döviz alım ve satım işlerinin yasaklanması, altın yatırımlarının belgelenmesi ve kayıt dışı kalmaması; devletin gelir kazancının artırılması, yatırımcının mağdur olmaması için devlet bankalarında çeyrek, yarım ve cumhuriyet altının fiziki olarak alış ve satışının yapılabilmesi, kağıt ve madeni paraların tedavülden kaldırılarak nakit ödeme uygulamasının sonlandırılması, bankaların cumartesi günü öğle saatine kadar açık olması talebi, kira sözleşmelerinin elektronik ortamda E-Devlet üzerinden yapılması talebi de ekonomi başlığında öne çıkan talepler arasında yer alıyor.

Muhalif- Ankara

28’inci Yasama Döneminde Dilekçe Komisyonunun gerçekleştirdiği 21 toplantıda 9.370 dilekçe hakkında 4.721 karar alındı. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık, dilekçelerin başvuru konuları itibarıyla değerlendirildiğinde en fazla yasal düzenleme talebi gelen ilk üç konu başlığının sırasıyla “Çalışma ve Sosyal Güvenlik”, “Çevre Yönetimi” ve“Adalet Hizmetleri” olduğunu söyledi. Komisyona en çok dilekçe gönderen il yüzde 24,46 oranıyla İstanbul, en az dilekçe gönderen il yüzde 0,03 oranıyla Tunceli oldu. Tunceli’yi yüzde 0,07 ile Kilis, yüzde 0,10 oranıyla Gümüşhane, yüzde 0,11 oranlarıyla Çankırı ve Iğdır takip etti.

Kadınların özel günlerinde 2 gün izinli sayılması, Bitcoin’in de resmi para birimi olarak kullanılması, ekmek satışının küçük bakkallarda yapılması, döviz alım ve satım işlerinin yasaklanması, altın yatırımlarının belgelenmesi ve kayıt dışı kalmaması; devletin gelir kazancının artırılması, yatırımcının mağdur olmaması için devlet bankalarında çeyrek, yarım ve cumhuriyet altının fiziki olarak alış ve satışının yapılabilmesi, kağıt ve madeni paraların tedavülden kaldırılarak nakit ödeme uygulamasının sonlandırılması, bankaların cumartesi günü öğle saatine kadar açık olması talebi, kira sözleşmelerinin elektronik ortamda E-Devlet üzerinden yapılması talebi de ekonomi başlığında öne çıkan talepler arasında yer alıyor.

Dilekçe Komisyonu’ndan verilen bilgiler şöyle:

Dilekçelerden örnekler verecek olursak; Vatandaş kurban satışına fiş istiyor Ekonomiyle ilgili Dilekçe Komisyonuna birçok dilekçe gelmektedir. Kurban satışlarının fiş ve fatura kesilerek satılmasıyla ilgili Komisyona ulaşan bir dilekçede konunun bir “kamu spotu” haline getirilmesi talebi karşımıza çıkmaktadır.
Nakit ödemelerde ürün fiyatlarının örneğin “99,99 Lira” olduğu durumlarda bir süredir “1 kuruş” basılmadığı için çoğunlukla para üstü verilemiyor. Bu konuyla ilgili Komisyonumuza ulaşan bir dilekçede, bahse konu 1 kuruşların devlete kazandırılması ve bir fon oluşturularak toplanan paranın SMA hastası bebeklerin tedavilerinde kullanılması talebi yine dikkat çekici bir dilekçe olarak göze çarpıyor.


Bitcoin’in de resmi para birimi olarak kullanılması, ekmek satışının küçük bakkallarda yapılması, döviz alım ve satım işlerinin yasaklanması, altın yatırımlarının belgelenmesi ve kayıt dışı kalmaması; devletin gelir kazancının artırılması, yatırımcının mağdur olmaması için devlet bankalarında çeyrek, yarım ve cumhuriyet altının fiziki olarak alış ve satışının yapılabilmesi, kağıt ve madeni paraların tedavülden kaldırılarak nakit ödeme uygulamasının sonlandırılması, bankaların cumartesi günü öğle saatine kadar açık olması talebi, kira sözleşmelerinin elektronik ortamda E-Devlet üzerinden yapılması talebi de ekonomi başlığında öne çıkan talepler arasında yer alıyor.

Emeklilik hakkından vazgeçme
Bir kamu kuruluşundan emekli olan bir vatandaşımız dilekçesinde, emekli olduktan sonra aldığı ikramiye ve aylıkları faiziyle birlikte iade etmeyi teklif ediyor; emekli talebinden feragat ederek eski işine geri dönmek istediğini belirtiyor.

Evlilik vaadiyle dolandırılan erkekler
Evlilik vaadiyle kandırılan, dolandırılan erkek bir vatandaşımızın bu konuda çözüm bulunması önerisi de dikkat çekici bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.
Aile konusunda da Komisyonumuza birçok dilekçe ulaşıyor. Televizyon kanallarındaki gündüz programlarının yayından kaldırılması, boşanma davalarının sürelerinin kısalması, devlet tarafından verilen evlilik kredilerinin çocuk sahipliği sayısına göre geri ödemesinin alınmaması önerileri de öne çıkan dilekçeler arasında yer alıyor.

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların “uterus” (rahim) nakline imkan verecek mevzuat düzenlemelerinin yapılması istekler arasında yer alıyor. Çocuksuz ailelerin evlat edinme hükümlerine başvurmaksızın yakınlarının çocuklarını kendi çocukları olarak nüfusa kaydettirmeleri sonrasında yaşanan sorunların (özellikle miras konusu) çözülmesi talebi ülkemizde sıkça dile getirilen konuların başında geliyor.
Ayrıca boşanma aşamasındaki çiftler arasındaki anlaşmazlıkların çözümü konusunda da Komisyonumuzdan yardım istenmektedir. Örneğin çocuğuyla görüntülü görüşme yapması diğer ebeveyn tarafından engellenen bir vatandaşımız, görüntülü görüşmeyi esas almayan Kanun’un günümüz şartlarına göre düzenlenmesini talep etmiştir.

Kavgada ilk darbeyi vurana para cezası verilmesi talebi
Şiddetin arttığını düşünen bir vatandaşımızdan gelen öneri ise şu şekilde oldu; “kavgada ilk darbeyi vurana para cezası kesilsin.” Şiddetin bu şekilde azalacağını öne süren vatandaşımızın önerdiği ceza tutarı ise 50 Bin Lira ya da 100 Bin Lira.
23 Aralık tarihinin Dünya Şehit Çocuklar Günü ilan edilmesi talebi, yapay zeka uygulamaları vasıtasıyla işlenebilecek suçların tanımlanmasına yönelik kanuni düzenleme yapılması talebi, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle her mahalleye birer adet hayır çeşmesi yapılması önerisi, camilerden günün her saatinden istifade edilebilmesi için her mahallede bir caminin nöbetçi olarak açık kalması talebi, muhtarlıkların kaldırılması talebi, sigara kullanmayan personelin mesaisinin 30 dakika erken bitirilmesi ve yıllık izin süresinin 7 gün artırılması talebi, yunus parklarının kapatılması talebi de yine öne çıkan talepler arasında yer almaktadır.
Mahkum koğuşlarında bulundurulabilecek muhabbet kuşu ve kafes sayısının artırılması, kendisine alınan iki kuşun da erkek çıkması nedeni ile birinin dişi kuş ile değiştirilmesi talebi cezaevlerinden gelen dilekçelerden bazılarıdır.
Geri dönüşümün önem kazandığı günümüzde kağıt israfının önlenmesi için elektrik, su vb faturaların sadece elektronik ortamda iletilmesi talebini Komisyonumuza ileten vatandaşlarımız da olmuştur. Öte yandan geri dönüşüm kutusuna attığı eşyaların iadesini isteyen vatandaşımızın talebi de dikkat çekenler arasındadır.  

Engelli vatandaşların talepleri
Engelli vatandaşlarımızın talepleri de Komisyonumuzca sıklıkla incelenmektedir. Görme engelli bir vatandaşımız iş çıkış saatlerinde daha çok kaza riski olduğundan bir saat erken çıkma izni verilmesi, otizmle mücadele eylem planı hazırlanması ve otizmli çocukların babaları ve anneleri (anne ev hanımı olduğunda emeklilik hakkı istenmektedir) için erken emeklilik hakkı konusunda düzenleme yapılması talebi de Dilekçe Komisyonuna iletilmiştir.

Kadınlara “regl” izni
Kadınların özel günlerinde 2 gün izinli sayılmasını isteyen vatandaşlarımız bu iznin, istihdamda en yüksek verimliliği sağlayacağına inandıklarını dile getirmişlerdir.

Yıldırım kullanılarak atmosferde azotlu gübre üretmek
Hukuk Fakültesi sayısının ve bu fakültelerde öğrenciler için belirlenen kontenjanın azaltılması talebi, satranç sporu vize ve lisans işlemlerinin zahmetli olmasından dolayı edilen şikayet, yıldırım kullanılarak atmosferde azotlu gübre üretmek için istenen destek, bir vatandaşımızın Sümerce üzerine yazmış olduğu tezin yayınlanması için maddi destek talebi de Komisyonumuza iletilmiştir.
Topuk kanı tarama testi ile ilgili bilgi talebi, temizlik ve hijyen konusunda Japonya'da olduğu gibi ülke çapında bir teşkilat sistemi kurulması önerisi, ev okulu sisteminin yasal zemine oturtulması talebi, üniversiteden yeni mezun olmuş kişilerin bölümleri ile ilgili alanlarda istihdam edilmesinin zorunlu kılınmasına ilişkin kanuni düzenleme talebi, 12’nci sınıf öğrencisinin devamsızlık nedeniyle sınıfta kalma durumunun gözden geçirilmesi talebi de iletilen farklı dilekçeler arasında yer almaktadır.
Toplumun her kesiminden dilekçelerin geldiği Komisyonumuzda tüm dilekçeler aynı titizlikle incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Dilekçelerin değerlendirilmesi sonucu gerekli adımlar atılmakta, gerekli yönlendirmeler vatandaşlarımıza yapılmaktadır. Çözüme ulaşan dilekçe örnekleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.  
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER